Povijesno rivalstvo / Nadal i Đoković večeras igraju najvažniji meč svih vremena: Što je sve na kocki?

Image
Foto: Profimedia.hr

Potpuno je pošteno reći da se radi o sudaru dvojice velikana, teniskih giganta kojima, barem još malo, nitko ne može parirati. Uživajmo dok traje.

31.5.2022.
14:30
Profimedia.hr
VOYO logo

Večeras u 20.45h po redovnom rasporedu teniski zaljubljenici mogu uživati u meču između Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Tužna je istina da je ždrijeb za ovogodišnji Roland Garros katastrofalno ispao. Zato se Nadal i Đoković susreću već u četvrtfinalu umjesto, recimo, u prigodnijem finalu ili barem polufinalu.

Nema smisla previše predstavljati ovu dvojicu. Radi se o tenisačima koji se, uz dodatak Rogera Federera, smatraju najboljim u povijesti ovog sporta. Nadal je prvi Roland Garros osvojio kao tinejdžer, još daleke 2005. godine, a 2022. je jedan od glavnih favorita za osvajanje turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadal je već sada uvjerljivo najtrofejniji tenisač u povijesti Roland Garrosa. Osvojio je trinaest titula na pariškoj zemlji s čime bi bez ostalih Major titula bio na petom mjestu vječne liste GS pobjednika. Toliko o tome.

Image
Igra se četvrtfinale /

Đoković, Čilić, par mjesta prazno i Nadal! Pogledajte tko su najdominantniji igrači Roland Garrosa

Image
Igra se četvrtfinale /

Đoković, Čilić, par mjesta prazno i Nadal! Pogledajte tko su najdominantniji igrači Roland Garrosa

Đoković je, s druge strane, nedvojbeno zaista elitan igrač na zemlji. Ako ćemo biti iskreni, dvije titule na Roland Garrosu ne demonstriraju dovoljno koliko je Nole izvrstan na ovoj podlozi. Na njegovu žalost, kao i Federerovu te žalost svih ostalih igrača na touru, situacija je takva da postoji jedan ludi tenisač koji ima omjer od 108 pobjeda i 3 poraza na Roland Garrosu. S tim čovjekom ostali tenisači konkuriraju za titulu u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okolnosti se mijenjaju

Ipak, jasno je da je Nadal, nažalost, na zalasku svoje karijere. Iako tako ne izgleda na terenu, taj zaključak može se donijeti iz izjava Španjolca. Samo je neki dan rekao da uživa u svakom meču u Parizu jer zna da bi mu mogao biti posljednji. U siječnju je osvojio Australian Open, a tada je rekao da u rujnu nije znao hoće li ikad ponovno zaigrati tenis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia.hr

U Rimu je bolno poražen nakon velikih bolova u stopalu. Ne radi se o novoj ozljedi, već o kroničnoj patnji Rafaela Nadala. Naime, Nadal pati od Mueller-Weiss sindroma, Radi se o bolesti koja, u suštini, 'guta' kost. To je bolni proces s kojim se Nadal suočava u svojoj teniskoj karijeri već 17 godina. Pravo je čudo što se Španjolac može normalno baviti sportom, a kamoli dominirati kao što on to radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je, s druge strane, kao vino. Nedavno je napunio 35 godina, a svojom atletskom spremom još uvijek možda najelitniji igrač na Touru. Da, 35-godišnji Đoković fizički je moćniji od konkurencije kao što su Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas i slični. Možda je izuzetak sada Carlos Alcaraz, 19-godišnji tinejdžer koji svojom brzinom i agilnošću podsjeća na prime Nadala i Đokovića.

Sporo je Đoković ušao u godinu. Bio je jasno potresen s cijelom situacijom u Australiji, kada je lišen prilike za obranu naslova i bio deportiran na pomalo nehuman način. Ipak, Nole se vratio, a fantastičnu formu potvrdio je s naslovom na Mastersu u Rimu. Na Roland Garrosu još uvijek nije izgubio set, izgleda sretno i zadovoljno,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve na stolu?

Pa, dovoljno je istaknuti činjenicu da je ovo prvi meč na kojem igraju dvojica igrača koja su osvojila 20 ili više Grand Slam titula. Mislim, trojica su u povijesti. Međutim, Nadal, Federer i Đoković još nikada nisu igrali u ovakvim okolnostima - gdje su sva trojica osvajači 20 ili više Grand Slam naslova.

Đoković je do tog uspjeha došao prošli srpanj, kada je osvojio Wimbledon i ukupno treći uzastopni GS turnir. Nadal je 20. Major uzeo na Roland Garrosu 2020. godine, a ovoga je siječnja uzeo povijesnu 21. titulu i time otišao korak ispred Federera i Đokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je također prvi meč u povijesti u kojem međusobno igraju dvojica tenisača s više od 300 pobjeda na Grand Slam turnirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, pobjednik neće automatski postati prvakom. U polufinalu će čekati čudesni Alcaraz ili Zverev. Ali nijedno rivalstvo u povijesti tenisa nije kao Nadal i Đoković - da, čak ni Federer-Nadal. To rivalstvo je jednostrano u korist Nadala, dok su Španjolac i Đoković međusobno odigrali čak 58 puta. Head to head omjer je 30-28 u korist srpskog tenisača.

Nadal na zemlji ima omjer od 19:8 protiv Đokovića, dok je na Roland Garrosu međusobni omjer 7:2, opet u korist Španjolca. Da, Đoković je Nadalu nanio dva od tri poraza u povijesti Roland Garrosa!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na okolnosti, vjerujem da se ovaj meč može nazvati najvažnijim okršajem svih vremena. Zašto? Pa, radi se o dvojici teniskih velikana, najboljim igračima svih vremena koji su još uvijek na vrhu. Sada iza sebe imaju neusporedivo puno iskustva, mudrosti, ali i poznanstva u međusobnim susretima. Tko zna kada ćemo ih ponovno gledati na ovako visokoj pozornici.

Samim time, potpuno je pošteno reći da se radi o sudaru dvojice velikana, teniskih giganta kojima, barem još malo, nitko ne može parirati. Uživajmo dok traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pratite Roland Garros na Eurosportu u sklopu PLAY Premiuma!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo