Ivanišević nudi 'revolucionarno' rješenje za spas tenisača

Najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević izjasnio se za uvođenje tie-breaka u odlučujućim petim setovima na Grand Slam turnirima.

22.1.2013.
12:47
VOYO logo

To je pravilo koje zasad od svih Grand Slamova vrijedi tek na US Openu, dok se na ostala tri turnira (Australian Open, Roland Garros i Wimbledon) peti set u konkurenciji tenisača igra na dva gema razlike. Tako su gledatelji na Australian Openu ove godine u osmini finala mogli vidjeti epsku bitku dugu više od pet sati između Novaka Đokovića i Stanislasa Wawrinke, dok su John Isner i Nicolas Mahut 2010. godine na Wimbledonu testirali granice ljudske izdržljivosti i odigrali meč koji je trajao ukupno 11 sati i 5 minuta i koji se protegnuo na tri dana. "Mislim da bi svaki Grand Slam trebao imati tie-break u petom setu, poput US Opena jer bi se time skratio meč poput onog neku večer (Đoković-Wawrinka) za barem jedan sat, što je velika razlika. Velika je razlika igrati četiri sata ili pet sati. Zato kažem da tie-breaku u petom setu. Znam da je poput ruleta, ali i dalje je sjajno za gledatelje, uzbudljivo je i zabavno", rekao je Ivanišević za australski dnevnik The Age. "Kako očekujete da ti dečki kasnije igraju? Ne bi mogli igrati ni za mjesec dana, ne bi se stigli oporaviti. Sa tie-breakom izbjegavate tako duge mečeve", dodao je vimbldonski pobjednik iz 2001. godine koji se u Melbourne Parku na turniru legendi natječe u igri parova zajedno sa Cedricom Piolineom.

U izostanku Rafaela Nadala, dva najbolja španjolska tenisača, David Ferrer i Nicolas Almagro, su odigrala na Australian Openu sjajan i dramatičan četvrtfinalni meč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavio je nakon velike borbe Ferrer sa 4:6, 4:6, 7:5, 7:6(4), 6:2, iako je Almagro bio sasvim blizu da ovaj ogled dobije ili u tri ili u četiri seta. Čak je tri puta tijekom meča Almagro servirao za polufinale, ali nije uspio izbjeći novi poraz od starijeg sunarodnjaka. Ferrer sada u karijeri protiv Almagra ima 13:0.

A njegov protivnik u polufinalu bit će Novak Đoković koji je slavio protiv Čeha Tomaša Berdycha 6:1, 4:6, 6:1, 6:4. Srpski je tenisač sjajno odradio prvi i treći set, u drugom je imao jedini pad, dok je u četvrtom rutinski priveo meč kraju. U drugom je setu Berdych napravio break u prvom gemu i kasnije ga držao do kraja, pritom spasivši kod vodstva 5:4 na svom servisu za set 4 break-lopte. No, jedan dobar set premalo je za pobjedu nad srpskim tenisačem, koji je ovom pobjedom i matematički osigurao broj 1 na sljedećoj ATP ljestvici bez obzira na ishod turnira do kraja. Američke tenisačice Serena i Venus Williams ispale su u četvrtfinalu turnira parova na Australian Openu. Prve nositeljice, Talijanke Sara Errani i Roberta Vinci, su slavile sa 3:6, 7:6(1), 7:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu je Serena servirala za 2:0 pobjedu protiv Talijanki, no prve nositeljice su se izvukle iz te situacije i u nastavku dramatičnog ogleda proslavile pobjedu. Inače, na ovom je meču Serena izgleda obnovila ozljedu desnog gležnja, s kojim je imala problema na startu turnira, u pojedinačnoj konkurenciji. Tijekom ogleda protiv Errani i Vinci pozvala je Serena fizioterapeuta, a i na njoj se vidjelo da se teže kreće po terenu. Pitanje je koliko će sve to ostaviti traga na Sereni koja u noći s utorka na srijedu, po srednjoeuropskom vremenu, igra pojedinačni četvrtfinalni ogled, a suparnica joj je sunarodnjakinja Sloane Stephens. Polufinale su već izborile Marija Šarapova i Na Li, a četvrtfinale još donosi ogled prve igračice svijeta Viktorije Azarenke i Ruskinje Jelene Vesnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo