Srpski tenisač i bivši broj jedan Novak Đoković progovorio je u petodijelnom dokumentarcu među ostalim o velikom problemu s kojim se suočio 2010. godine na Australiana Openu te o dijeti koju je počeo primjenjivati kada je započeo njegov povratak.
"Sa sedam godina prvi sam put imao viziju o tome što želim raditi. Napravio sam trofej Wimbledona od papira, stvarao sam sliku i nešto što mi je služilo kao inspiracija", otkrio je Đoković prije nego što se osvrnuo na četvrtfinale Australian Opena kada je imao respiratornih problema.
Nije mogao do daha
"Nisam vidio teren tako dobro kao na početku. Jedva sam dolazio do daha, a ubrzo je Tsonga pobijedio. Otrčao sam van kako bih povratio, nos mi je bio začepljen... Nisam znao da postoji nutricionistički dio koji me blokira jer nisam jeo kako treba, iako sam mislio da je sve u po planu", pojasnio je tenisač i nastavio.
"Dolazak iz kulture u kojoj se konzumira dosta glutena, pekara je na svakom koraku, svakodnevno se jede pizza. Takva je tradicija, dosta mesa i šećera. Nisam znao da će sve te stvari izazvati osjećaj bespomoćnosti na terenu i da ću ostati bez snage", dodao je. Zatim je otkrio kako je došlo do preokreta.
"Tada sam upoznao doktora Igora Četojevića. On mi je rekao da sam osjetljiv na gluten, svakodnevne proizvode i šećer. Morao sam sjesti i razmisliti o svemu što se događa", kazao je Đoković u najavi dokumentarca čija je premijera zakazana za studeni.