Đoković: Viktor je žrtva neprofesionalizma antidoping agencije i lošeg sistema koji mora da se menja

Noletov postavio pitanje zašto ATP ćuti na očiglednu nepravdu

6.11.2013.
13:32
VOYO logo

Novak Đoković uopšte nije ravnodušan prema kazni koja je izrečena Viktoru Troickom, a kome je suspenzija sa 18 meseci smanjena na godinu dana i to zato što na turniru u Monte Karlu nije dao uzorak krvi na zakazanom doping testiranju, već dan kasnije, piše Blic.

Đoković je posle pobede nad Rodžerom Federerom u prvom kolu završnog Mastersa u Londonu pred novinarima govorio i o "slučaju Troicki", koji ga je prilično uznemirio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pre svega, Viktor mi je veoma dobar prijatelj. Ovo su jako loše vesti, za njega, za mene, za sve nas koji smo mu bliski. Ali, nisu to samo loše vesti za njega, ovo dokazuje da sistem Svetske anti-doping agencije (VADA) i sama agencija ne funkcionišu - preneo je Rojters Đokovićevu izjavu sa konferencije za štampu, na kojoj je izričito rekao:

- Ne verujem im više. Nemam više poverenja u ono što se događa -.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je potom pojasnio te svoje reči:

- Ne znam da li će sutra da se desi da osobe zadužene za doping kontrolu, koji su predstvnici VADA (Svetske anti-doping agencije) na turnirima, zbog svog neprofesionalizma, zbog svog nemara, zbog njihove nesposobnosti da objasne pravila na pravi način, ne znam da li će da zagube moj uzorak ili nešto još gore od toga - rekao je Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istupu protiv establišmenta kakav do sada nije načinio nijedan sportista tog kalibra Đoković je optužio WADA i Antidoping tribunal u Londonu da sportistima u ovakvim slučajevima ne daju fer šansu.

"Ne znam koliko ste upoznati sa procedurom, ali kada vas optuže, dužni ste da odete na Antidoping tribunal, koji direktno finansiraju IDTM i WADA. Nikad se nije desilo da igrač dobije spor na tom sudu. Zato je izvesno da ćete u najmanju ruku izgubiti vreme, kao što smo videli u slučaju Marina Čilića. Na kraju se ispostavilo da mu zapravo nisu našli zabranjenu supstancu u krvi. Čija je krivica što je momak izgubio četiri-pet meseci svog života, karijere, novca, ATP bodova, svega? To je njegov posao, njegov život. Ko će odgovarati zbog toga. Viktor neće moći da igra do jula sledeće godine, a ova gospođa, koja je tog dana bila predstavnik WADA na turniru, sutra će se mirno vratiti na svoj posao. I niko zbog toga neće odgovarati, a samo će on snositi posledice", rekao je srpski as.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potom nastavio da priča o Viktoru, donevši sa sobom papir sa kraćim govorom na tu temu, kako neka njegova reč ne bi bila loše protumačena, a kako bi rekao svaku i najbitniju pojedinost koja je važna za njegov stav o "slučaju Troicki".

- Dakle, pre svega, on nije pao na doping-testu, nije pronađeno da je koristio ni jednu jedinu zabranjenu suspstancu. Ne kažem da u svemu ovome što se desilo nema njegove krivice, ali ono što se desilo je da je bio na testiranju na kome ga je hvatala nesvestica, a on se sam i inače oseća jako loše kada daje krv. Pitao je da li je moguće da se odloži davanje uzorka krvi tog dana, došao bi sledećeg, ali ne zato što je želeo da nešto prikrije, već zato što se osećao loše. Ona (osoba zadužena za doping kontrolu) mu nije jasno predstavila sve ozbiljne posledice koje bi mogle da ga zadese ako tog dana propusti testiranje. Rekla mu je da napiše izjavu o tome i da će sve biti u redu. I, zbog tog njenog nemara, zbog tog njenog neprofesionalizma, on je sada van tenisa godinu dana. Znate, mene kao igrača, sada čini nervoznim kada treba da uradim bilo kakav test. Čuo sam i Endija Marija, koji je najavio da će tražiti da nezavisna laboratorija paralelno obrađuje isti uzorak koji on bude davao WADA i IDTM. Mislim da to govori dovoljno", kaže Đoković. - rekao je Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se nije ustezao i da "oplete" po Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP):

- ATP bi trebalo da bude asocijacija igrača, ali se neće baviti ovima, neće uraditi ništa za Viktora, pa je on u ovome potpuno sam. To je potpuna nepravda. To, prosto, neverovatno. Ovo je upravo još jedan veliki razlog, još jedan primer, da postoje neke stvari koje moraju da se menjaju - rekao je Đoković, a prenosi ESPN u svom izveštaju sa pomenute konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citirajući današnje saopštenje Tribunala za sportsku arbitražu u Lozani on je ukazao na to da i sâm CAS smatra da su propisi loši i da moraju da se promene, ali je kritikovao i ATP, kao krovnu organizaciju profesionalnog tenisa, jer je propustio da stane na stranu dva igrača iz bivše Jugoslavije.

"Ne znam da li ste pročitali zvanično saopštenje CAS u Lozani, kojem se Viktor žalio na presudu, u kojem tribunal objašnjava da je u pitanju veliki nesporazum, da propisi nisu dobri, jer bi predstavnik WADA morao da bude obavezan da se u ovakvim slučajevima obrati predstavniku ATP. Tribunal predlaže promenu propisa. ATP, koji bi po logici trebalo da kao upravno telo stane iza igrača, neće ni odgovoriti na ovo saopštenje i neće učiniti ništa za Viktora. Viktor je ostao potpuno sâm. Čilić je bio u istoj situaciji, ko zna koga sutra čeka ista sudbina, i sve to zbog nemara i neprofesionalnosti predstavnika WADA, tih takozvanih profesionalaca. Posle ovoga ja u njih, njihove propise i njihovu proceduru nemam ni najmanje poverenja, i zbog svog emotivne povezanosti, jer Viktora znam od kada smo bili dečaci, ali i zato što sam pratio sve što se događalo u ovom slučaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troicki je dobio jednogodišnju suspenziju jer se nije odazvao na doping test, iako je na dan kada je pozvan dobio uveravanje od predstavnika WADA da može da ga pomeri za sledeći dan uz urednu molbu, dok je Čilić van tenisa proveo skoro pola godine zbog navodnog pozitivnog nalaza, za koji se naknadno ispostavilo da je bio potpuno ispravan. Niko od predstavnika Antidoping agencije nije snosio posledice zbog toga.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo