Povodom Dana žena /

Znate li tko je bila Billy Jean i zašto je važna?

Image

Sve je krenulo od egzibicijskih mečeva.

8.3.2022.
7:30
VOYO logo

Amerikanac Bobby Riggs bio je svjetski broj jedan 1946. i 1947. godine. U profesionalnoj karijeri je osvojio tri Grand Slam naslova, a nakon mirovine postao je poznati kockar koji je organizirao razne egzibicijske mečeve.

Riggs bi u egzibicijskim mečeva izazivao umirovljene i aktivne tenisače, a upravo je jedan od tih mečeva postao najgledaniji meč tenisa u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Riggs je kao 55-godišnjak 1973. često omaložavao žensku konkurenciju tenisa. To ga je dovelo do meča protiv legendarne Margaret Court, osvajačice 24 Grand Slama, koju je uvjerljivo porazio u njenom naponu karijere.

Image
Foto: Profimedia

"Billie Jean King jedna je od velikana tenisa. Spremna je za velike stvari, ali nema šanse protiv mene. Ženski je tenis toliko ispod muškog da to čini meč protiv 55-godišnjeg muškarca najvećim natjecanjem svih vremena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišao sam na Wimbledon ove godine kako bih ju gledao kako igra. Nije me bilo strah, ali nakon što sam gledao cure na Wimbledonu vjerojatno sam postao preuvjeren. Ne treba mi strategija," uvjereno je tada rekao Bobby Riggs, koji je ipak bio u krivu...

Billy Jean protiv Bobbyja Riggsa u meču stoljeća

Riggs je dobio globalnu pažnju nakon što je porazio Court. Svoju slavu iskoristio je na način da ismijava tenisačice, s čime je "natjerao" Billy Jean King da prihvati primamljivu ponudu da igra meč protiv Riggsa na državnoj televiziji.

ABC je osigurao prava prijenosa za ogromnu cifru, a meč se igrao u udarnom večernjem terminu. Pobjednika je čekala bogata novčana nagrada od 100 tisuća dolara, što bi danas iznosilo više od pola milijuna dolara. Meč se održao u Teksasu 20. rujna 1973. godine. 

29-godišnja Billy Jean osigurala je 1972. po peti put plasman kao najbolje tenisačice svijeta, a samo je Court bila ispred nje 1973. godine. Meču je uživo svjedočilo čak 30472 ljudi, što i dan danas ostaje američki rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temu ovog meča snimljen je i film 2017. godine nazvan 'Battle of the Sexes', a u glavnim ulogama su Emma Stone i Steve Carrell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90 milijuna ljudi pratilo meč

King je došla na teren u stilu Kleopatre, a na teren su ju dovukla četiri muškarca bez majice u stilu robova. Riggsa su, s druge strane, dovukli modeli na teren. On je svojoj suparnici uručio 'sugar daddy' lizalicu, dok je ona njemu uručila poklon koji je isticao koliki je šovinist.

Ovaj je meč je imao ogromnu važnost za Billy Jean King i ženski tenis. Ona je osjećala ogromni pritisak zbog važnosti tog meča, a Riggs je htio dokazati svoju superiornost, čak i s 55 godina.

Riggs je poveo 3-2 u prvom setu nakon što je uzeo break. Međutim, Billy Jean je već u idućem servisu oduzela break Riggsu i pobijedila prvi set. Ona je promijenila svoj agresivni stil tenisa i odlučila je igrati s crte. Slala je Riggsa s jedne strane terena na drugu, a mučila ga je i s drop udarcima s čime bi ga izvlačila na mrežu.

Nakon što je vidio da meč ide neplaniranim smjerom, Riggs je odustao od komičnog pristupa igri te se uozbiljio. Ipak, s pametnim načinom igre s kojim je iskoristila Riggsove mane izvukla je pobjedu u tri seta od 6-4, 6-3 i 6-2. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon meča

Mnogi su smatrali da je Riggs namjerno izgubio meč, a pojavila se i glasina kako je on izgubio nakon što je uplatio veliku količinu novca na vlastiti poraz. Međutim, te tvrdnje nikada nisu dokazane, a mnogi iz Riggsovog kampa oštro su osudili te tvrdnje. Dapače, njegov sin izjavio je kako je Riggs bio u depresiji šest mjeseci nakon meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanac je htio i revanš, a čak je htio i tužiti Billy Jean jer je u ugovoru stajala opcija revanša. King je na meč gledala kao pokušaj publiciteta, ali smatrala je da bi njena pobjeda bila veoma važna za ženski tenis i pokret za prava žena.

"Mislila sam da će nas moj poraz vratiti 50 godina unazad. To bi upropastilo ženski tour i utjecalo na samopouzdanje svih žena," rekla je Billy Jean, koja i dan danas ostaje veliki borac za ravnopravnost spolova.

Billy Jean bila je jedna od originalnih devet tenisačica koje su stvorile žensku tenisku organizaciju, poznatu kao WTA. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo