projekt u opasnosti /

SP u Rallyju u Hrvatskoj? 'Poduzeli smo sve mjere, ali država sporo reagira'

Šaškin napominje kako su rukometni i košarkaški projekti bez problema dobivali državna jamstva, no po pitanju rallyja stvari se vrlo sporo odvijaju

28.3.2018.
21:39
VOYO logo

Jedan od najatakraktivnijih svjetskih sportova nadomak je dolasku u Hrvatsku

Hrvatski Auto i karting Savez i dva hrvatska Auto kluba kandidirali su Hrvatsku za jednu od utrka Svjetskog prvenstva u Rallyu 2019. i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o automobilističkom, televizijskom i turističkom spektaklu kojeg godišnje prati oko milijarda gledatelja u 150 zemalja svijeta s oko 9000 sati TV programa, a ukupno na utrkama bude oko četiri milijuna fanova.

Svjetski Rally kup održava se diljem svijeta u 13 utrka od Argentine, Meksika i Australije do Finske, Poljske, Njemačke, Italije, Turske, dakle najviše je utrka u Europi i otvorilo se mjesto za još jednu utrku pa su se naši dečki odlučili prijaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bez šanse jer je Svjetska automobilistička federacija još u svibnju prošle godine bila u Hrvatskoj, obišla potencijalne lokacije, razgovarala s predstavnicima Vlade, bili su i kod premijera, svi su rekli sve pet i sve super, ali još uvijek se ništa nije pomaklo s mrtve točke.

Jedan od ljudi koji u Hrvatskoj stoji iza ovog projekta je jedan od najuspješnijih hrvatskih rally vozača Daniel Šaškin, koji nam je pobliže objasnio kako Hrvatska stoji s ovim projektom. 

"Ne bih znao gdje je projekt stao, obavili smo razgovore s nadležnim ministarstvima i sa Središnjim državnim uredom za sport, oni su odradili kvalitetan posao u kratkom roku, no od svibnja do rujna se ništa nije događalo, u rujnu je Ured odradio odličan posao, no otad nema nikakve reakcije od Rally organizacije."

Potrebno vam je državno jamstvo od milijun eura?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, godišnji proračun je milijun eura, mi imamo 70 posto tih sredstava, no Svjetska automobilistička federacija traži potporu države i jamstvo da država stoji iza nas. Mi smo povukli sve poteze i zatražili to od države, no nikakvu povratnu informaciju nismo dobili. Projekt je trenutno u opasnosti, javljaju se Čile, Rusija, znamo da su interes izrazili i Kenija i Japan."

Čak i ako dobijete to državno jamstvo, koliki su realni izgledi da se Rally vozi u Hrvatskoj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo ga lani dobili u 8. mjesecu, upali bismo prije Turske koja nas je eto, ovako prestigla, oni su u dva tjedna sve dogovorili. U ovom trenutku nam je Čile najveći suparnik. Nisam siguran da bismo ga sigurno dobili, ali stvari bi išle lakše." 

"Naš adut je, s obzirom da je suradnja s Hrvatskim karting i Auto savezom fenomenalna, gospodin Zrinko Gregorek koji je član World motsport Councila i najviše je rangirani Hrvat u bilo kojem sportskom savezu, on nam je garancija pošto nosi puno glasova u FIA-u. Imamo svog čovjeka i to je najbitnije." 

Šaškin napominje kako su rukometni i košarkaški projekti bez problema dobivali državna jamstva, no po pitanju rallyja stvari se vrlo sporo odvijaju. 

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo