ZANIMLJIVO LJETO: / Hrvatski klubovi doznali protivnike u europskim natjecanjima

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski klubovi u ponedjeljak su doznali svoje protivnike u europskim natjecanjima.

22.6.2015.
11:18
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski prvak Dinamo slobodan je u prvom pretkolu, dok će u drugom igrati protiv Fole Esch. Modri će prvu utakmicu igrati 14. ili 15 srpnja, a uzvrat je tjedan dana kasnije. Tako se Dinamu ostvarila želja da se ne izvuće neugodno Sarajevo. Ovo je dobar ždrijeb za zagrebački sastav koji se po dobrom sjeća svojeg posljednjeg sraza protiv Fole Esche.

Naime, Modri su prije dvije godine igrali protiv Fole te su slavili s ukupnih 6:0 (0:5, 1:0). Bila je to uvjerljiva partija nogometaša Zorana Mamića, koji bi i sad trebali proći luksemburški sastav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Sarajeva, on će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv poljskog Lecha iz Poznana, dok je Partizan natjecanje u Europi otvara protiv Dile Gori, momčadi koja je zaustavila Hajduk prije dvije godine u pohodu na skupinu Europske lige. Mariboru na putu do Lige prvaka stoji kazahstanska Astana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih zanimljivih parova, Celtic je izvukao islandski Stjarnan, Bate Borisov irski Dundalk, a Steaua slovački Trenčin.

Hajduk na Sillamäe Kalev, Lokomotiva na Broughton

Hajduk je bio nositelj u ždrijebu 1. pretkola Europske lige. Splićani su bili postavljeni vrlo visoko među nositeljima u 1. pretkolu Europske lige, a takav status u ždrijebu donio im je estonsku momčad Sillamäe Kalev. Sillamäe Kalev osnovan je 1951. godine, a momčad je sastavljena većinom od estonskih igrača uz pojačanja iz Rusije i Litve te je prema procjeni Transfermarkta teška 2.13 milijuna funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj estonski sastav se i nije baš dokazao u dosadašnjim nastupima u Europi. Do sada su odigrali šest utakmica u Europi, a debitirali su u pretkolu Europa lige prije pet godina, izgubivši protiv Dinama iz Minska sa čak 10:1 u dvije utakmice. Nakon toga su imali europsku pauzu sve do prošle godine, kada su prvo izbacili finsku Honku, da ni na kraju teško stradali od ruskog Krasnodara ukupnim rezultatom 9:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Lokomotive, Dinamova filijala će igrati protiv velškog Broughtona. Brougton je slabija momčad od Lokomotive. Prošlu sezonu Brougton je završio na trećem mjestu velškog prvenstva, a do sada se još niti jednom nije plasirao u drugo pretkolo Europske lige. Ovaj klub iz Walesa osnovan 1969. godine, a nastao je nastao kao sportska zajednica radnika obližnje tvornice dijelova aviona, odnosno Airbuseva. Momčad je procjenjena na 450.000 funti, prosječna starost igrača je 28.0 godina. Prošlu sezonu su velšku ligu završili na trećem mjestu.

I Rijeka doznala svog protivnika

Vrijedi spomenuti kako su zadnje dvije sezone bili također sudionici europskih kvalifikacija u prvom pretkolu, u sezoni 2013/2014. Izbačeni su od latvijskog Ventspilsa golom u gostima pri ukupnom rezultatu 1:1, a prošle sezone, 2014/2015. Bolji je bio suparnik norveški Haugesund.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka će preskočiti prvo pretkolo, dok će u drugom biti nositelj. Hajduk će isto imati status nositelja i u drugom pretkolu Europske lige, ali pod uvjetom da se plasira u drugo pretkolo, odnosno ako Lokomotiva ne preskoči prvu stepenicu. I Hajduk i Lokomotiva mogu biti zadovoljni ždrijebom, i ako oba hrvatska sastava pruže dobre partije i daju sve od sebe, problema ne bi trebalo biti. Matjaž Kek je doznao svoga protivnika. Rijeka će tako igrat protiv boljeg iz dvoboja između makedonske Shkendije i škotskog Aberdeena. Za očekivati je da će to biti škotska momčad.

U prvom pretkolu debitirati će i Slaven Bilić na klupi West Hama, i to protiv Lusitansa iz Andore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Play-off je na rasporedu 20. i 27. kolovoza

Utakmice prvog pretkola na rasporedu su 2. i 9. srpnja, dok se drugo pretkolo igra 16. i 23. srpnja. Utakmice trećeg pretkola igraju se 30. srpnja i 6. kolovoza, dok je play-off na rasporedu 20. i 27. kolovoza. Grupna faza počinje 17. rujna, a prije toga 28. kolovoza održat će se ždrijeb skupina.

PAROVI DRUGOG PRETKOLA LIGE PRVAKA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hibernians (ŠKO-Maccabi Tel Aviv (IZR) APOEL - FK Vardar (MAK) Qarabağ FK (AZE) - FK Rudar Pljevlja (CG) FK Sarajevo (BIH) - KKS Lech Poznań (POlj) NK Maribor (SLO) - FC Astana (KAZ) FC BATE Borisov (BLR) - Dundalk FC (IRS) HJK Helsinki (FIN) - FK Ventspils (LAT) FC Midtjylland (DEN) - Lincoln FC (GIB)/FC Santa Coloma (AND) Molde FK (NOR) - FC Pyunik (ARM)/SS Folgore (SMR) Malmö FF (ŠVE) - FK Žalgiris Vilnius (LIT) Celtic FC (ŠKO) - Stjarnan (ISL) FK AS Trenčín (SVK) - FC Steaua Bucureşti (ROU) FK Partizan (SRB) - FC Dila Gori (GRU) PFC Ludogorets Razgrad (BUG) - FC Milsami Orhei (MDA) CS Fola Esch (LUX) - GNK Dinamo Zagreb (HRV) KF Skënderbeu (ALB) - Crusaders FC (NIR)/FC Levadia Tallinn (EST) B36 Tórshavn (FRO)/ The New Saints FC (WAL) - Videoton FC (MAĐ)

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo