DAVIS CUP: HRVATSKA - ČEŠKA 0:1 / Štepaneku maratonski meč protiv Karlovića

Image

Čeh je dobio meč nakon 5 sati i 59 minuta igre. Tenisači su postavili rekord u broju odigranih gemova (82), a Karlović je sa 78 as servisa postao svjetski rekorder.

18.9.2009.
18:32
VOYO logo

Hrvatska teniska reprezentacija gubi 1:0 protiv Češke u susretu polufinala Svjetske skupine Davis Cupa. Bod za češku reprezentaciju osvojio je Radek Štepanek koji je nakon pet sati i 59 minuta igre pobijedio Ivu Karlovića 6:7 (5), 7:6 (5), 7:6 (6), 6:7 (2), 16:14.

Bio je to jedan od najdužih mečeva u povijesti Davis Cupa. Rekord još uvijek drže John McEnroe i Mats Wilander koji su 1982. godine igrali šest sati i 22 minute (9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6) no bilo je to prije uvođenja tiebreaka. Karloviću ostaje utjeha da je zabilježio čak 78 as servisa što je novi svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlović je sjajno otvorio meč. Nakon što je osvojio svoj servis, već u drugoj igri oduzeo je suparnički servis i došao do vodstva 2:0. Nažalost, njegova prednost nije dugo trajala i Štepanek je već u idućem gemu vratio izgubljeno. Do konca seta oba tenisača su držala svoj servis i odluka je pala u trinaestoj igri. Ivo je odmah na startu došao do mini-breaka, a potom i do vodstva 4:1, te 5:2, što je mirno sačuvao.

U drugom setu oba tenisača su držala svoj servis do 'tiebreaka' koji je otišao na češku stranu. Štepanek je sa dva mini 'breaka' došao do vodstva 5:1 i mirno zaključio set.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći set također je razriješen u trinaestoj igri premda je Štepanek kod rezultata 5:5 imao break loptu, no Karlović se izvukao servisom. U 'tiebreaku' Karlović je poveo sa 3:0 i 4:1 uz dva 'mini-breaka', no nažalost nije iskoristio veliku prednost. Štepanek se vratio okrenuvši rezultat u svoju korist za 8:6 u 13. igri.

Niti četvrti set nije donio veće promjene u igri. Oba tenisača su čvrsto držala servis u svojim rukama i odluka je ponovo pala u 13. igri. Ovoga puta Karlović nije pogriješio kada je došao do vodstva 4:1. Čak je povećao prednost na 6:1, što je bilo nemoguće ispustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petom setu u Davis Cupu nema 'tiebreaka' pa se čekalo tko će prvi izgubiti servis. Karlović je priliku dočekao u devetoj igri kada je kod vodstva 5:4 imao tri meč lopte, no Stepanek se sjajno izvukao. Drugu priliku za oduzimanje servisa imao je Čeh koji je kod rezultata 10:10 imao brak loptu, no Karlović je možda i potezom dana spasio loptu, a potom osvojio servis za vodstvo 11:10. Kod rezultata 12:11, Karlović je imao i četvrtu meč loptu, no Štepanek je ponovo sjajno reagirao. U 28. igri (14:14) Čeh je dočekao novu loptu za obrat, prvu nije iskoristio, no nažalost drugu je. Točnije Karlović je nakon odličnog servisa zapucao volej na mreži i gurnuo Čeha pred vrata pobjede. Štepanek je veliku priliku iskoristio osvojivši svoj servis, a tako i pobjedu.

Bio je to njihov treći međusobni susret i treća pobjeda za češkog tenisača. Prve dvije pobjede Štepanek je ostvario u Milanu 2005. i Stuttgartu godinu dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nakon prvog dana polufinalnog susreta Svjetske skupine Davis Cupa reprezentacija Španjolske vodi u Murciji 2:0 protiv Izraela. Bodove Španjolskoj donijeli su David Ferrer i Juan Carlos Ferrero. Ferrer je pobijedio Harela Levya 6-1, 6-4, 6-3, dok je Ferrero bio bolji od Dudia Sele 6-4, 6-2, 6-0.

U subotu je na rasporedu susret parova, a sastaju se Španjolci Tommy Robredo i Feliciano Lopez protiv izraelske kombinacije Jonathan Erlich - Andy Ram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo