OZLIJEDIO SE LEBRON / Spursi uz pomoć saune u dvorani poveli u velikom finalu

Image
Foto: AP

Košarkaši San Antonio Spursa poveli su sa 1-0 u velikom finalu doigravanja NBA lige protiv branitelja naslova Miami Heata u seriji koja se igra na četiri pobjede svladavši prvake u svojoj dvorani sa 110-95.

6.6.2014.
9:57
AP
VOYO logo

SAN ANTONIO - Košarkaši San Antonio Spursa poveli su sa 1-0 u velikom finalu doigravanja NBA lige protiv branitelja naslova Miami Heata u seriji koja se igra na četiri pobjede svladavši prvake u svojoj dvorani sa 110-95 (26-20, 28-29, 20-29, 36-17).

Najefikasniji kod pobjednika bio je TimDuncan sa 21 košem i 10 skokova, TonyParker je dodao 19 ubačaja uz osam asistencija, dok je EmanuelGinobili ušavši s klupe pridonio sa 16 poena, 11 asistencija i pet skokova. Kod Miamija LeBronJames je ubacio 25 pogodaka, ali je zbog grčeva morao izaći iz igre četiri minute prije kraja pri rezultatu 94-92, a bez njega gosti više nisu mogli držati rezultatski priključak sa šuterski raspoloženim domaćinima. DwyaneWade zaustavio se na 19, a ChrisBosh na 18 koševa, dok je od pričuva Heata jedini raspoložen bio RayAllen sa 16 pogodaka i pet osvojenih lopti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, junak pobjede Spursa bio je DannyGreen koji je 11 od svojih 13 koševa postigao u posljednjih šest minuta igre u kojima su domaći zaostatak 84-88 serijom 26-7 pretvorili u, na kraju, visoku pobjedu. Green je vezao dvije trice kojima je doveo domaće u vodstvo 90-88, a potom je još i zakucao u protunapadu za 94-90 četiri i pol minute prije kraja. U tom je razdoblju utakmice James već bio na klupi zbog problema s grčevima, a kako je njegova momčad stigla u rezultatski zaostatak morao se vratiti na parket. U jedinoj akciji koju je proveo na terenu James je uspješno prevario Greena i postigao koš za 94-92, ali zbog jakih se bolova nije uspio niti vratiti u obranu, pa je morao biti odnesen na klupu i više se nije vraćao u igru.

Miami je posljednji koš na utakmici postigao 2:46 minuta prije kraja kada je Chalmers tricom smanjio na 99-95, a nakon izgubljene lopte Duncana posljednju priliku za potpuni povratak u utakmicu propustio je Allen promašivši otvoreni šut za tricu 2:08 minuta prije kraja. U posljednje dvije minute Spursi su serijom 11-0 stigli do uvjerljive pobjede koja ne odaje realnu sliku događanja na parketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prva utakmica velikog finala u AT&T Centeru u San Antonio odigrana je u vrlo teškim uvjetima, jer u dvorani nije radila klimatizacija zbog kvara na električnim instalacijama, pa je temperatura u njoj iznosila preko 30 stupnjeva Celzija što je i glavni razlog Jamesovih problema s grčevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada se osjećam bolje nego kada sam morao napustiti teren. Želio sam u završnici još jednom pokušati pomoći momčadi, ali trener je rekao 'Ne'. Kada sam izašao, Spursi su krenuli, a za mene je bilo frustrirajuće sjediti na klupe bez mogućnosti da pomognem momčadi", izjavio je James nakon susreta.

"Mislim da je LeBron nekoliko puta i ranije tijekom utakmice tražio zamjenu, pa smo znali kako je umoran. Ali, svi smo bili umorni, mislim da nisam igrao u ovakvim uvjetima još od vremena kada sam bio kod kuće na Djevičanskim Otocima", rekao je Duncan, koji je sa svog rodnog otočja otišao u SAD još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prvu utakmicu finala obilježio je neuobičajenom visok postotak šuta obje momčadi za završnicu sezone, San Antonio je šutirao iz igre 40-68 (58.8 posto), od toga trice 13-25 (52.0 posto), a Miami 37-78 (47.4 posto), od toga trice 12-29 (41.4 posto). Spursi su bili uspješniji u skoku 39-29 čime su anulirali činjenicu što su izgubili čak 23 lopte.

Spursi i Heat susreli su se u velikom finalu i prošle godine, a uspješniji su sa 4-3 bili igrači Miamija. I tada su Spursi dobili prvi susret, ali Heat je uspio slaviti na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga utakmica na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak također u San Antoniju.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo