PRIMERI PRIJETI KOLAPS / Španjolski klubovi dužni tri milijarde eura

Image

Toliko iznosi dug 20 klubova, izuzetak su tek velikani Barcelona i Real. Klubovima prijeti financijska katastrofa neviđenih razmjera, tvrdi predsjednik Osasune.

21.4.2009.
15:43
VOYO logo

Financijska katastrofa i kolaps prijete španjolskome klupskom nogometu ukoliko se poslovanje klubova pod hitno ne stavi pod kontrolu, zaključio je predsjednik Osasune Francisco Izco. U intervjuu danom agenciji Reuters Izco je izjavio da većina španjolskih klubova, ne računajući velikane Barcelonu i Real, posluju po neprihvatljivim principima stalnoga rashodovnog viška u odnosu na prihode, te da su očajno loš ekonomski model.

"Jednostavno, živi se iznad mogućnosti. Ne promijeni li se nešto istog trenutka, predviđam financijsku katastrofu neviđenih razmjera", kaže Izco i dodaje: "Pretjeruje se pri građenjima momčadi, klubovi ne paze na svoje trošenje i to je sve postalo normalno. Jednostavno se proširilo izvan kontrole. Nogometni svijet nije imun na globalnu ekonomsku situaciju. Moramo svi prihvatiti period prilagodbe kojim bismo do temelja promijenili sustav. Potrošnja se mora početi kontrolirati i mora se dovesti u ravnotežu s prihodima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnju predsjednika Osasune potkrepljuje i Jose Maria Gay, profesor računovodstva na Sveučilištu Barcelona. On je izračunao da ukupni dug 20 španjolskih klubova u Primeri iznosi tri miljarde dolara, otprilike isto koliko i u engleskih Premierligaša.

U Španjolskoj postoje zasad dva modela djelovanja nogometnih klubova. Jedan je status Bezimenih sportskih društava (sociedades anonimas deportivas, SAD), a drugi, onaj malobrojniji, u kojem je nominalni vlasnik kluba ogromna vojska navijača-članova (socios) umjesto dioničara. Po tom modelu funkcioniraju Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao i Osasuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je vlada nedavno uputila javnu kritiku SAD-ovima, kojima je postalo normalno pokretati proces stečaja nakon nagomilanih gubitaka samo da bi srezali vlastite dugove, te potom nastaviti poslovanje nepodmirenih potraživanja i s novim srljanjem "u crveno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo