VIDEO: /

Ovo je za povijest! Novi svjetski prvak preskočio 18 metara!

Teddy Tamgho, 24-godišnji francuski troskokaš, osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu koje ove nedjelje završava u Moskvi. Učinio je to na fantastičan način...

18.8.2013.
16:57
VOYO logo

Naime, Tamgho je u posljednjoj seriji natjecanja skočio 18.04 metara, te je postao tek treći čovjek u povijesti koji je uspio skočiti preko magičnih 18 metara. Prije njega je takvo što uspjelo jedino Amerikancu Kennyju Harrisonu, te Britancu Jonathanu Edwardsu.

Recimo da je srebro uzeo Kubanac Pedro Pablo Pichardo (17.68 metara), dok se broncom okitio Amerikanac Willy Claye (17.52 metara).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/ndjcyVetrhM

Izuzetno je dramatična bila finalna utrka atletičarki na 800 metara. Od samog starta, kako to običava, je vodila Amerikanka Alysia Johnson Montano, ali je u tom svom tempu na kraju izgorila dovoljno jako da ne dođe niti do medalje. Čak se Johnson Montano i bacila u cilj, ali joj je broncu "ukrala" sunarodnjakinja Brenda Martinez (1:57.91).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U neizvjesnoj je završnici na kraju iznenađujuće svjetska prvakinja postala Kenijka Eunice Jepkoech Sum (1:57.38), dok je srebro uzela domaća predstavnica Maria Savinova (1:57.80).

SP u atletici, troskok (atletičari): 1. Teddy Tamgho (Fra) 18.04m 2. Pedro Pablo Pichardo (Kub) 17.68m 3. Will Claye (SAD) 17.52m ...

800 metara (atletičarke): 1. Eunice Jepkoech Sum (Ken) 1:57.38 2. Maria Savinova (Rus) 1:57.80 3. Brenda Martinez (SAD) 1:57.91 Usain Bolt je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi osvojio treću zlatnu medalju i time se izjednačio s legendarnim atletičarima Carlom Lewisom i Michaelom Johnsonom (osam zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima).

Jamajka je slavila u štafeti 4x100 s vremenom 37.36, a osim Bolta, koji je suvereno odradio posljednju izmjenu, u ovoj su pobjedi sudjelovali Nesta Carter, Kemar Bailey-Cole i Nickel Ashmeade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba reći da su Amerikanci čak bili ispred Jamajčana do posljednje izmjene. No, tada je pogriješio Justin Gatlin, koji je potpuno ušao u Boltovu stazu, te se očekivalo da će Amerikanci biti diskvalificirani. Dogodilo se to Amerikancima peti put na posljednjih sedam svjetskih prvenstava, no Svjetska atletska organizacija je raspravljala o Gatlinovom potezu, te je odlučila kako taj akt nije povrijedio pravila i da Amerikanci neće biti kažnjeni.

Umjesto za Amerikance, diskvalifikacija je uslijedila za britanske sprintere koji su utrku završili kao treći. Pogreška Dwaina Chambersa bila je kobna za Britance koji su tako šesti put diskvalificirani u štafetnim utrkama (4x100) na posljednjih sedam velikih natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tom novom scenariju Jamajka ostaje na prvom mjestu, Amerikanci su i dalje drugi, a Kanada treća.

I kod atletičarki (štafeta 4x100) je trijumfirala Jamajka, s tim da su i sprinterice s Jamajke dobile pomoć od glavnih konkurentica Amerikanki, koje su pogriješile pri predajii (druga i treća izmjena).

Jamajka je u sastavu Carrie Russell, Keron Stewart, Schillone Calvert i Shellyn-Ann Fraser-Pryce tako postavila novi rekord svjetskih prvenstava (41.29). Podsjetimo da je ova potonja, Fraser-Pryce, tako osvojila treću zlatnu medalju na prvenstvu u Moskvi. Prije štafetnog slavlja je pobijedila na 100 i 200 metara, baš kao i sunarodnjak Bolt.

Amerikanke su pogriješile, ali su na kraju ipak uzele brončanu medalju, makar su bile sasvim blizu diskvalifikacije, dok su srebrnu medalju osvojile francuske sprinterice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SP u atletici, 4x100 atletičari: 1. Jamajka 37.36 2. Velika Britanija 37.80 3. Kanada 37.92 ...

4x100 atletičarke: 1. Jamajka 41.29 (rekord svjetskih prvenstava) 2. Francuska 42.73 3. Sjedinjene Države 42.75 ...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo