FERGUSONOV ZLATNI JUBILEJ / Sir Alex pola stoljeća u nogometu

Image

Sir Alex Ferguson (66), u utakmici protiv Stokea proslavio je svoju jubilarnu 50-godišnjicu u svijetu nogometa. Njegovi igrači su mu čestitali pobjedom 5:0.

15.11.2008.
15:06
VOYO logo

Najuspješniji trener u povijesti britanskog nogometa Sir Alex Ferguson igračku je karijeru počeo davne 1958. u škotskom Queens Parku, a priznaje da se u jednoj fazi skoro odrekao nogometa i zaposlio kao izrađivač alata.

"Ne mogu vjerovati da sam već 50 godina u ovom poslu. Dok sam bio mlad nisam ni slutio da ću u nogometu trajati tako dugo, ali to je život. Imao sam 21 godinu i igrao za Dunfermline i u jednom sam trenutku bio blizu emigracije u Kanadu gdje je moj otac trebao preuzeti posao izrade alata. Tada je to bio dobro plaćeni posao, ali na kraju je sudbina umiješala svoje prste i stvari su se promijenile", objasnio je Ferguson, koji je u igračkoj karijeri igrao na poziciji napadača, a osim za Queen's Park nastupao je za St. Johnston, Dunfermline, Glasgow Rangers, Falkirk i Ayr United.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menadžersku karijeru započeo je 1974. u East Stirlingshireu, a vodio je i St. Mirren, Aberdeen i škotsku reprezentaciju. Godine 1986. preuzima Manchester United, na čijem je kormilu i danas. Na klupi "Crvenih vragova" Ferguson je osvojio brojne trofeje, među kojima i fantastičnih deset premierligaških naslova, pet naslova u FA Cupu, dva naslova Lige prvaka i dva Carling Cupa.

Zbog svojih izvanrednih doprinosa engleskom nogometnu Ferguson je odlikovan titulom viteza 1999. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotski stručnjak je cijenjen diljem svijeta, a evo što su o njemu rekli njegovi kolege menadžeri.

"Alexov doprinos nogometu je nevjerojatan. I ja bih u svojem životu volio ponoviti ovaj njegov uspjeh", rekao je menedžer Chelseaja Luiz Felipe Scolari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pedeset godina u nogometu je nevjerojatan uspjeh. Većinu tih godina bio je pod neviđenim pritiskom", komentar je Arsenalovog stratega Arsenea Wengera.

"On je najveći britanski menadžer i prekrasan čovjek", izjavio je Sir Bobby Robson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo