„Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije"

Ministar sporta i obrazovanja u vladi Hrvatske Željko Jovanović kritikovao reprezentativca zbog ustaškog pozdrava

20.11.2013.
14:48
VOYO logo

Ministar sporta i obrazovanja u vladi Hrvatske Željko Jovanović kritikovao je Josipa Šimunića zbog ustaškog pozdrava sa navijačima u utorak veče.

Šimunić je nakon pobede Hrvatske nad Islandom (2:0) i overe plasmana na Mundijal uzeo mikrofon i vikao "Za dom", na šta su navijači odgovarali "Spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš lično ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora istorije i shvatiš kakav je poklič "Za dom spremni!", napisao je Jovanović na tviteru.

Pomenuti poklič koristile su ustaše tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i bio je elokvent nacističkom pozdravi "Zig hajl" (Seig Hiel) kojim je pozdravljan Adolf Hitler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj poklič poreklo vodi iz 16. veka kada je Nikola Šubić Zrinski predvodio Hrvate u odbrani Sigeta od brojnije turske vojske, kada su umesto predaje krenuli u poslednji juriš i uzviknuli "Za dom sad u boj!"

Kasnije je poklič u 19. veku koristio ban Josip Jelačić koji je svoje vojnike motivisao uzvikom "Za dom!", a oni bi odgovorili "Spremni umreti!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimuniću ne smetaju kritike javnosti i moguća kazna koju bi HNS mogao da dobije od FIFA.

"Oduvek sam ovo želeo da uradim. Kakve tužbe, kazne, nemam čega da se stidim. Zbog ‘Za dom spremni’ i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima to smeta mogli bi nešto da pročitaju i prouče istoriju. Ako to nekome smeta, onda je to njegov problem", rekao je štoper hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo