nije pod istragom / Sepp Blatter podnio ostavku: 'Imam mandat za vodstvo FIFA-e, ali ne i mandat nogometnog svijeta'

Image
Foto: AP Images

'Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i', poručili su iz OAG-a

2.6.2015.
18:55
AP Images
VOYO logo

Imam mandat za vodstvo FIFA-e, ali odlazim jer osjećam kako nemam mandat nogometnog svijeta, navijača, igrača, klubova i ljudi koji dišu za nogomet, poručio je Švicarac Sepp Blatter nakon što je večeras neočekivano podnio ostavku na dužnost predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Blatter je podnio ostavku svega četiri dana nakon što je osvojio novi mandat i to peti uzastopni. Švicarac je petak pobijedio na izborima nakon što je njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja. Njegov izbor zasjenio je skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro sam razmislio o svemu. Mislim da je ovaj potez najbolje što sam mogao učiniti u ovom trenutku. Cijeli život sam radio za dobrobit nogometa i mislim da je moja odluka ispravna. FIFA-ini interesi su ispred mojih interesa. FIFA kao institucija i nogomet su jedino važni," poručio je Švicarac dodavši: "U najskorije vrijeme će biti sazvan novi Kongres na kojem će se izabrati novi predsjednik. FIFA-i su potrebne promjene i moj nasljednik će biti poznat što prije."

FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori. Švicarska policija je prošle srijede na zahtjev američkih vlasti privela niz visokih dužnosnika Fife u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e, Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što Blatter podnio ostavku, pojavila su se nagađanja kako je to učinio jer mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa. Međutim, oglasilo se Švicarsko državno odvjetništvo (OAG) demantiravši takve navode.

"Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i," poručili su iz OAG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter će ostati predsjednikom FIFA-e do novih izbora, a Domenico Scala, prvi čovjek Odbora za pravno djelovanje je poručio kako je sada na potezu Izvršni odbor koji mora, ali i ne mora prihvatiti ostavku.

"Idući redovni Kongres je u svibnju 2016. u Mexico Cityju. Međutim, tražit ću od IO-a da sazove izvanredan Kongres. To mora biti po propisima, a novi kandidati moraju imati dovoljno vremena kako bi pripremili kandidaturu," poručio je Blatter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije na Blatterovu ostavku

Image
Foto: Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL

(Foto: Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL)

Reakcije na ostavku Seppa Blattera na dužnost predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Dyke

"Pozdravljamo Blatterov postupak. Vjerujemo kako je njegova ostavka dobra vijest za nogomet i FIFA-u. Promjena na vrhu krovne nogometne organizacije je nužnost ukoliko želimo reformu cijele organizacije."

  • Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija

"Bila je to teška odluka, hrabra oduka, ali i ispravna odluka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Bivši kandidat za predsjendika FIFA-e Jerome Champagne

"Sepp Blatter je jasno naglasio - jedino je važna FIFA i nogomet. Njegov odlazak je bil jedino moguće rješenje za dobrobit cijele organizacije.

  • Bivši kapetan engleske reprezentacije Gary Lineker

"Blatter je podnio ostavku. Iskreno, ne vjerujem u tu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Glasnogovornica Europske komisije Nathalie Vandystadt

"Ostavka Seppa Blattera je važan korak, no mnogo je još posla. Sada nas očekuje dugačak proces povrata povjerenja u FIFA-u.

Biografija dosadašnjeg predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Rođen: 10. ožujka 1936. u švicarskom gradu Visp
  • Diplomirao je u Sionu na St Maurice koledžu, a potom završio i poslovnu administraciju i ekonomiju na Pravnom fakultetu u Lausanni.
  • Od 1948-71 igrao je nogometa u švicarskim nižim ligama
  • Član uprave Neuchatel Xamaxa (1970-1975)
  • Prvi čovjek odnosa s javnošću turističke agencije Valaisan u Švicarskoj
  • 1964. je postao glavni tajnik Švicarskog saveza hokeja na ledu
  • bio je uključen u organizaciju Olimpijskih igara 1972. (Munchen) i 1976. (Montreal)
  • od 1975. do 1981. radi kao tehnički direktor FIFA-e
  • od 1981. do 1998. glavni tajnik FIFA-e
  • od 1998. je bio predsjednik FIFA-e
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo