'UŠLI SU U ŠUMU, A NE VIDE DRVO' / Zdravko Zovko za Net.hr: 'Hrvatska je rezultatski podbacila na EP-u, ovo je neuspjeh. Perkovac ništa posebno nije napravio. Hrvatski rukomet je na putu sudbine hrvatske košarke, ali nije sve baš tako negativno'

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

'Hrvatski rukomet je na putu sudbine hrvatske košarke, ali ja ne gledam sve negativno. Ima puno pozitivnih stvari na kojima trebamo graditi budućnost'

23.1.2024.
9:12
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Bivši hrvatski trofejni rukometaš i izbornik, slavni Zdravko Zovko, rukometni autoritet, čovjek koji je ispisao dio naše rukometne povijesti, rekao nam je jučer da kad jedna reprezentacija dođe na veliko natjecanje, u ovom slučaju na Europsko rukometno prvenstvo i kad joj krene krivo, onda "uđe u šumu, a ne vidi drvo..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO /

Legenda direktna: 'Obrvan je iskusan i može, ali na ovom SP-u ima veliki minus. Trebali bi se, generalno, ugledati baš na njih i težiti tome'

Image
EKSKLUZIVNO /

Legenda direktna: 'Obrvan je iskusan i može, ali na ovom SP-u ima veliki minus. Trebali bi se, generalno, ugledati baš na njih i težiti tome'

Podcasti, prilozi, vijesti i analize, ekskluzivne intervjue, sve o Europskom rukometnom prvenstvu čitajte i gledajte - OVDJE.

I njega smo, poput Branka Tamšea u našim malim kasnim rukometnim razgovorima, upitali - je li hrvatski rukomet na putu sudbine hrvatske košarke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski rukomet je na putu sudbine hrvatske košarke, ali ja ne gledam sve negativno. Ima puno pozitivnih stvari na kojima trebamo graditi budućnost.

Image

Posljednjih godina smo u silaznoj putanji i Hrvatska jednostavno ne može pratiti današnji rukomet, kakav se igra u Europi i svijetu, ne može pratiti moderne rukometne trendove", priča nam Zdravko Zovko i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s jednim kolegom, trenerom, Mađarom baš poslije Mađarske. Kazao mi je da smo pali tamo gdje smo uvijek bili najjači. U tim odlučujućim utakmicama mi sad stalno gubimo, a prije smo u njima bili suvereni. Od Egipta, od Japana, od Crne Gore, samo se sjetite... Sve su to bile ključne utakmice za neki dobar plasman, za otvoriti vrata nečeg višeg. Mi smo sve to gubili. Evo i sad, otvorili smo dobro turnir, ali očito da nas je ta Španjolska sve zavarala. Nismo uspjeli ostati na nivou prvih dvoboja. Kako je turnir išao dalje, mi smo padali. Imali smo protiv Islanda +2 na poluvremenu, pa smo izgubili."

Ovo je već četvrto natjecanje, od 2021. do sad 2024., na kojem je Hrvatska ostvarila loš rezultat... Dobro, 2022. je bilo ono korona EP u Mađarskoj, ajde to nećemo računati kao neuspjeh. Traje li sve već predugo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dug je proces stvaranja nacionalne momčadi s pedigreom nečeg velikog. Postoji jedan danak da jedna generacija mora proći kroz poraze, gorak okus... E sad, generacija Martinovića, Srne i ostalih je dobra, ali hoće li ta generacija biti velika poput Balićeve, to je vrlo upitno. Moramo dobro sagledati čitavu situaciju, počevši od nas trenera, treba naći odgovor na pitanje zašto se nama sve ovo događa, treba vidjeti radi li se s mladima dobro? Potrebno je pronaći neki put koji će nas u budućnosti voditi dobrim rezultatima".

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vam je Goran Perkovac odradio posao kao izbornik i je li on najodgovorniji za rezultat na EP-u?

"Perkovac je bio moj igrač, a poslije sam mu godinama bio trener u reprezentaciji. Dobri smo prijatelji. Ono što je Goran Perkovac danas nakon susreta rekao, to sve govori. On preuzima odgovornost za pripremu i sve utakmice. Rezultatski gledamo, ovo je podbačaj Hrvatske. Odgovornost nakon lošeg rezultata je uvijek na treneru. Ne možemo govoriti da je Perkovac nešto posebno napravio, kad nije. Ovo je neuspjeh. Ako dobijemo Njemačku, to bi moglo opravdati neke stvari, ostavili bi bolji dojam. Jer, imali bi u tom slučaju skalpove Španjolaca i Nijemaca, rukometnih divova. I na tome bi mogli nešto graditi. U ovom trenutku, smatram da je odgovornost na Perkovcu i čitavom njegovom stručnom stožeru . Isto kao što je odgovornost i na igračima", zaključio je Zdravko Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napete i atraktivne utakmice Europskog prvenstva u rukometu gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo