Zaboravljena legenda / Priča o Anji Andersen: Temperamentna Dankinja koja je očaravala talentom i bila poput 'Ivana Balića ženskog rukometa'

Image
Foto: profimedia.hr

Andersen je 90-ih godina prošlog stoljeća bila igračica zbog koje su se punile dvorane. Poznata po svojoj lucidnoj igri u napadu i žestokom temperamentu donijela je rukometu ljepotu i čaroliju nalik onoj koju je parketima prosipao Ivano Balić

26.3.2022.
12:00
profimedia.hr
VOYO logo

Danski rukomet danas uživa golem ugled u prvom redu zbog niza fantastičnih rezultata njihove muške reprezentacije predvođene Mikkelom Hansenom i Mathiasom Gidselom. No mlađim poznavateljima rukometa malo je poznato da je zapravo ženska reprezentacija zaslužna za popularizaciju ovog sporta u Danskoj.

Ženska izabrana vrsta je i dalje trofejnija od muške, jer dok Hansen i društvo imaju pet zlata s velikih natjecanja, djevojke ih imaju čak sedam, a osobito impresivan je niz od tri uzastopne olimpijske titule između 1996. i 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatne godine ženskog rukometa u Danskoj poklapaju se s procvatom karijere jedne od najosebujnijih i najboljih igračica u povijesti rukometa – Anje Andersen.

Image
Rukometni Mozart /

VIDEO Tako je to radio Ivano Balić: Potopio Španjolce u zadnjoj sekundi bombom s 15 metara

Image
Rukometni Mozart /

VIDEO Tako je to radio Ivano Balić: Potopio Španjolce u zadnjoj sekundi bombom s 15 metara

Prvo ime renesanse danskog rukometa

Andersen je 90-ih godina prošlog stoljeća bila igračica zbog koje su se punile dvorane. Poznata po svojoj lucidnoj igri u napadu i žestokom temperamentu donijela je rukometu ljepotu i čaroliju nalik onoj koju je parketima prosipao Ivano Balić početkom 21. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se libila ni dramatičnih scena na terenu, a gledatelji i suigračice su u teškim trenucima upravo od nje očekivale da izvuče neki trik iz šešira i riješi ih briga. I ona je to redovito činila uz dozu atrakcije koja bi zapalila dvoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renesansa danskog rukometa počela je 1994. kada se s kolegicama iz reprezentacije okitila prvim zlatom u nizu, onim europskim. Dankinje su puno desetljeće nosile nadimak 'Željezne dame', a Andersen je bila njihova udarna snaga i nacionalni, sportski heroj.

Temperamentna, svadljiva i jednostavno genijalna

U toj je ekipi bilo mnogo jakih karaktera, no ni jedna od reprezentativki se po temperamentu nije mogla mjeriti s Anjom Andersen. Javnost je bila toliko zadivljena njenim umijećem i vještinom da su joj opraštali čak i njene povremene ispade na terenu, isključenja i svađe sa sucima. Izbornik Ulrik Wilbek jednom je prilikom izbacio iz reprezentacije upravo zbog teške naravi, ali takve se kvalitete nije mogao dugoročno odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andersen je odigrala 133 utakmice za najbolju dansku vrstu pri tom postigavši 725 golova. No statistika ne može dočarati sve što je ova fantastična rukometašica donijela sportu. Naime, u ženski rukomet je unijela pravu atrakciju tako da su je mediji često uspoređivali sa Harlem Globetrottersima. Njena je igra bila usmjerena na pobjedu, ali i na to da zadivi publiku. Igrala je za brojne danske klubova, a najviše traga je ostavila u Viborgu i Bækkelagetu.

Pokorila rukometnu Europu i kao trenerica

Ipak, njena je karijera završila prerano, jer joj je otkrivena srčana mana te je sa samo 30 godina otišla u igračku mirovinu. Još je par godina nastupala u revijalnim susretima svog 'dream teama', momčadi koju je sama sastavila, no ta se ekipa raspala nakon što je Andersen objesila tenisice o klin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okušala se potom i u trenerskom poslu, a rezultati su pokazali da rukometu ima još za dati. U osam godina je relativno mali danski klub Slagelse je iz druge lige lansirala u orbitu i od njega napravila rukometnu supersilu.

Naime, od 2000. do 2008. je osvojila sa Slagelseom tri danska prvenstva, EHF Cup i čak tri Lige prvakinja ( 2004, 2005, 2007). U tom je periodu kratko bila i izbornica Srbije i Crne Gore, a 2011. godine se nakon otkaza u rumunjskoj Valcei povukla iz rukometa no čarolija Anje Andersen i dalje živi u rukometu, pogotovo onom danskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo