Duvnjakova predstava za pamćenje / Sjećate li se dana kad su Kauboji brutalno pregazili Francuze na Svjetskom prvenstvu?

Image
Foto: screenshot YouTube

Serijom 8:3 u posljednjih deset minuta, Kauboji su nanijeli jedan od dva najteža poraza Francuskoj (30-23) otkad međusobno igramo međunarodne utakmice

5.3.2022.
9:00
screenshot YouTube
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija je te 2013. već puno desetljeće bila jedna od dominantnih europskih rukometnih sila no bez zlata su bili već punih devet godina. Najsjajnija generacija našeg rukometa je bila na zalasku, a uz novog izbornika Slavka Golužu je počelo pomlađivanje najbolje hrvatske vrste.

Godinu prije Kauboji su se okitili broncom na Olimpijskim igrama u Londonu i još jednom broncom na Euru u Srbiji. Bez obzira što naši rukometaši nisu bili prvi favoriti turnira svi su bili svjesni da se Hrvatska u svakom trenutku može uključiti u borbu za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uraganski ulazak u turnir

Turnir je za Kauboje fantastično krenuo te su do četvrtfinalnog ogleda s moćnom Francuskom upisali svih pet pobjeda. Na otvaranju su naši rukometaši za zagrijavanje pregazili nejake Australce i Alžirce, usput su stradali ambiciozni Mađari i uvijek neugodni Egipćani. U posljednjem dvoboju u grupi su Kauboji pobijedili i kasnije prvake svijeta, Španjolce, nanijevši im jedini poraz na turniru.

Image

Legendarni kapetan Kauboja otkrio urnebesnu anegdotu o Baliću i Paki Ćavaru: 'Ivano je bio lud ko kupus'

Image

Legendarni kapetan Kauboja otkrio urnebesnu anegdotu o Baliću i Paki Ćavaru: 'Ivano je bio lud ko kupus'

U prvoj su se eliminacijskoj utakmici na turniru hrvatski reprezentativci lako obračunali s Bjelorusima uspjevši se nakon uraganskog prvog dijela i odmoriti u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtfinale je donijelo najveći rukometni klasik u 21. stoljeću ili bolje rečeno, nastavak najvećeg rukometnog rivalstva još od pada Berlinskog zida, onog između Hrvatske i Francuske. Francuzi su figurirali kao jedni od glavnih kandidata za naslov, no Golužini momci su imali nešto drugačije planove.

Zamka za Karabatića

Na klupi su sjedili Slavko Goluža i Željko Babić, a na terenu je svu raskoš svog rukometnog talenta pokazao Domagoj Duvnjak. U naponu snage, Balićev nasljednik je odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnom dresu uopće zabivši čak devet pogodaka tijekom cijelog susreta je poput lokomotive vukao Hrvatsku prema polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi predvođeni Omeyerom i Karabatićem su dugo pratili Kauboje vjerujući da će pomlađena Hrvatska popustiti u jednom trenutku no to se nije dogodilo. Hrvatska je na poluvrijeme otišla s plus 1, a ono što se dogodilo u drugom dijelu nisu očekivali ni najveći optimisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kauboji su u posljednjih deset minuta utakmica je još bila u egalu. Hrvatska je reprezentacija imala dva pogotka prednosti i Francuzi su im i dalje disali za vratom. No od tad pa do posljednjeg zvižduka na terenu je postojala samo jedna reprezentacija – ona naša.

Francuze otpuhali u završnici

Serijom 8-3, Kauboji su nanijeli najteži poraz (30-23) Francuskoj otkad međusobno igramo međunarodne utakmice. Godinu ranije su Kauboji također pregazili Francusku sedam razlike (29:22) na Euru u Srbiji no to se dogodilo u grupi. Raritet je da je Nikola Karabatić u tom dvoboju postigao samo jedan pogodak, a ni Omeyer se nije baš proslavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kauboji su poslali Francuze kući, no ova ih je utakmica toliko iscrpila da su u polufinalu relativno lagano pali od Danaca (30:24) no naposljetku smo se dokopali treće bronce u nizu pobijedivši Slovence 31:26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko zanimljivosti je vezano za ovo prvenstvo. U prvom redu upečatljiva je bila španjolska dominacija u finalu u kojem su pregazili Dance s golemih 16 pogodaka prednosti. Uz to zapamćeno je i iživljavanje Španjolaca na slabašnim Australcima koje su ponizili s čak četrdeset pogodaka razlike. Ono što je za nas bilo najbitnije osim medalje je činjenica da smo dobili novog lidera reprezentacije u Domagoju Duvnjaku.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo