u skupini smrti! / Rukometašice u subotu otvaraju EP protiv Španjolki: 'Ako ćemo igrati jedna za drugu, neće im biti lako'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Pomlađena hrvatska reprezentacija će protiv sebe imati ekipu koja je u posljednjih deset godina dvaput bila u finalu europskih prvenstava

30.11.2018.
20:15
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatske rukometašice će u subotu, s početkom u 18 sati, u francuskom Montbeliardu odigrati prvu utakmicu u skupini C prvog dijela natjecanja na Europskom prvenstvu, a izabranice Nenada Šoštarića će protiv sebe imati reprezentaciju Španjolske.

U ritmu odigravanja utakmica svaki drugi dan, hrvatske rukometašice će u ponedjeljak za suparnice imati Mađarice, a nastup u grupnoj fazi završit će u srijedu dvobojem protiv Nizozemki. Sve utakmice hrvatske reprezentacije igrat će se u terminu od 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj naših reprezentativki je naći se među prve tri reprezentacije u skupini koje će izboriti mjesto u drugoj fazi natjecanja, u koju će prenijeti bodove iz prvog dijela.

"Ako ćemo igrati kao ekipa, jedna za drugu, ako ćemo nadopunjavati jedna drugu, onda će to biti potpuno druga slika Hrvatske. Nijedan protivnik neće se moći dobro nositi s našom obranom, a ni s našim napadom, ako mi budemo igrale onako kako znamo i onako kako smo se pripremale", optimistična je 25-godišnja Riječanka Katarina Ježić, članica mađarskog Siofoka koja igra na poziciji kružne napadačice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesna važnosti prvog dvoboja je i 24-godišnja vratarica Ivana Kapitanović.

"Dalo bi nam vjetar u leđa i veći elan da dobro uđemo u utakmicu sa Španjolskom. Svima bi, radi iskustva i osjećaja slobode, bilo dalje lakše igrati turnir. Stvarno očekujem, i od sebe kao starije i od svih ostalih cura, da ćemo na toj utakmici pokazati sve što smo uvježbavale za nju i da ćemo otvoriti kako treba", rekla je bivša čuvarica mreže koprivničke Podravke, koja se osvrnula na nedavni pripremni turnir na kojem su naše rukometašice ostvarile pobjede protiv Slovačke i Švicarske, a izgubile od Češke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrale smo turnir na kojem smo svako prvo poluvrijeme loše otvorile, ali mislim da je to bila dobra škola. Vidjele smo u čemu je problem i na čemu moramo raditi da do takvih problema ne bi dolazilo sada kad je najbitnije."

Izbornik Nenad Šoštarić istaknuo je glavne postavke taktičke pripreme za dvoboj sa Španjolkama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolska igra 6-0 zonu i tražili smo varijante u kojima ćemo ih raširiti, s obzirom da nemamo klasičnih pucača, morat ćemo se puno kretati i napadati prostor između njih, dakle pucati između njih, teško preko njih. Prije svega, moramo se osloniti na agresivnu obranu koja nas oslobađa u polukontru i kontru, pri čemu je jedna od ideja da Nereu Penu, koja je jedna od njihovih glavnih igračica u napadu, držimo što duže da igra i obranu. Ona i u Ferencvarosu već pet godina ne igra obranu, ne igra ni u reprezentaciji, stalno se mijenja, pa joj se na neki način izbije određena količina snage, čime bi dobili neku minimalnu prednost."

Pomlađena hrvatska reprezentacija će protiv sebe imati ekipu koja je u posljednjih deset godina dvaput bila u finalu europskih prvenstava i osvajala srebrna odličja 2008. i 2014. godine, kad je Hrvatska s Mađarskom bila suorganizator EP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igramo protiv ekipe koja je stalno na velikim natjecanjima i stalno je u vrhu. I one su napravile nekakvu malu smjenu generacija, no kod njih to ide tako da im najmlađa igračica je '99. godište, ali prva do nje je '92. Među ostalima ima čak i onih koje su '86. godište", zaključio je Šoštarić.

Koliko je kvalitetna skupina u kojoj su naše rukometašice, najbolje svjedoči podatak da su u njoj i Niozozemke, koje su aktualne europske doprvakinje, osvajačice bronce na posljednjem SP-u i četvrte s OI 2016. u Rio de Janeiru, a uvijek opasne Mađarice su posljednje odličje osvojile na EP-u, broncu 2012. godine u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo