rukometna priča vikendom / Priča o RK Osijeku: Prvi su pobjedili Zagreb, a sad vođeni domaćim igračima jurišaju na prvu ligu

Image
Foto: Facebook RK OSIJEK

RK Osijek je sredinom 2000-ih godina bio drugi klub u Hrvatskoj. Prvi su klub koji je pobijedio Zagreb, a sada su ponovno na pragu prve lige, ali i završnice kupa.

3.4.2022.
9:59
Facebook RK OSIJEK
VOYO logo

PPD Zagreb izgubio je prošlog vikenda od Nexea i tako upisao tek drugi prvenstveni poraz od osnutka Hrvatske rukometne lige. Prvi poraz doživjeli su prije 15 godina, i to od još jednog slavonskog kluba. RK Osijek pobijedio Zagreb rezultatom 39:38 i do prošlog vikenda nosio titulu jedinog kluba kojemu je to pošlo za rukom.

Te utakmice za RTL.hr prisjetio se i otac Domagoja Duvnjaka, koji je tada obnašao funkciju prvog trenera RK Osijek. Zanimljivo, dok je tata Duvnjak bio trener, Domagoj je igrao za Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo bili svjesni što se dogodilo"

"To se dogodi samo jednom. Moralo se poklopiti puno stvari. Od toga da mi odigramo savršenu utakmicu do toga da su oni ušli u utakmicu podcjenjivački. Ušli su lagano u utakmicu, a naš golman je sjajno branio. Teško je u takvoj utakmici izdvojiti jednog pojedinca jer takve utakmice mora dobiti ekipa. Poslije utakmice nismo bili svjesni što se dogodilo, ali je zato na povratku za Osijek bila prava fešta", kazao je Ivo Duvnjak.

Image
Obiteljski ogledi /

Iznenadit će vas tko je prije Nexea posljednji pobijedio Zagreb u Prvenstvu Hrvatske! Danas ne igraju u Premijer ligi!

Image
Obiteljski ogledi /

Iznenadit će vas tko je prije Nexea posljednji pobijedio Zagreb u Prvenstvu Hrvatske! Danas ne igraju u Premijer ligi!

Domagoj Duvnjak tada je bio na početku svoje profesionalne karijere - igrao je za Zagreb. Domagoj je u toj utakmici zabio šest golova, a igrao je i Damir Bičanić, također igrač iz Osijeka, kojemu je trener bio gospodin Ivo Duvnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvi mah sam bio sretan zbog naše pobjede, onda sam ipak malo pomislio na to da je Domagoj izgubio utakmicu. Bilo je čudno pobijediti tu utakmicu jer je tada igrao i Damir Bičanić, isto moj igrač."

Rukomet u Slavoniji

RK Osijek je u to vrijeme, dakle sredina 2000. godine, bio druga momčad u Hrvatskoj. Metković i Split bili su u silaznoj putanji, Nexe se tek počelo afirmirati kao veliki klub, dok je Osijek bio prvi konkurent Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2001. ulazimo u prvu ligu, a ona se u Osijeku igrala sve do 2009. godine. Svake godine smo rasli, a kulminacija je bila te sezone 2006/2007 kada smo pobijedili PPD Zagreb i završili drugi na tablici."

Image
Foto: Facebook RK OSIJEK

Rukomet u Slavoniji rastao je paralelno s uspjehom hrvatskog rukometa. Osijek i Đakovo bili su najpopularniji i najbolji klubovi u Slavoniji, a izbacivali su vrhunske igrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslijeratnih godina Osijek i Đakovo bili su nositelji rukometa u Slavoniji. Imali smo dobre škole rukometa, a egzistirali smo jer su nam igrali svi domaći igrači", kazao je trener prve momčadi Dag Kovačević.

Na pragu Premijer lige

Nakon gotovo 12 sezona RK Osijek je ponovno na pragu Prve hrvatske lige. Proveli su nekoliko teških sezona i sada, vođeni domaćim igračima napadaju Premijer ligu. Nalaze se na prvom mjestu na tablici, ponovno imaju ekipu sastavljenu od domaćih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nekoliko godina promijenili smo upravu, posložili neke stvari i sada smo opet na pragu Premijer lige. Ljudi dolaze u velikom broju, znamo napuniti dvoranu i nadamo se ponovnom ulasku u Premijer ligu."

Osim što su trenutno prvi u Drugoj ligi i izgledno da je da će ući u Premijer ligu, Osijek se plasirao i u četvrtfinale Kupa i jedna ih utakmica dijeli do Final Foura hrvatskog kupa. Tu utakmicu igraju protiv jednog od svojih najvećih igrača. Silvijo Ivandija bit će na klupi Sesveta u toj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da nam je ulazak u Premijer ligu prioritet, nećemo gubiti glavu u toj utakmici. Imamo važnu utakmicu vikend prije i vikend poslije, i to moramo pobijediti. U Kupu nemamo što izgubiti, sav pritisak je na Ivandiji i uživat ćemo u toj utakmici."

Domaći igrači

Rk Osijek živi od domaćih igrača. I trener Kovačević objasnio nam je kako je većina igrača rodom iz Osijeka i da su potekli u njihovom klubu. Svjesni su toga u Osijeku i zato se baziraju na rad s mlađim dobnim kategorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo oko 150 djece. Prije godinu dana, za vrijeme koronavirusa imali smo manje od 100 djece. Radimo na deset škola, a u nekim planovima je i otvaranje akademije kako bismo mogli početi raditi i u okolnim mjestima. "

Image
Foto: Facebook RK OSIJEK

Očigledno u Osijeku znaju koji je recept za dobar rezultat. Kontinuirani rad s mlađim dobnim kategorijama i ulaganje sredstava u rukomet. Sada su na pragu da, ponovno vođeni mlađim igračima, ostvare ulazak u najveći rang hrvatskog rukometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonija se ponovno vraća na rukometnu scenu. Uz Nexe, tu je i Spačva Vinkovci koja je jedna od najkonzistentnijih premijerligaša, a sada će se, kako stvari stoje, tu pridružiti i Osijek. Imaju šansu i plasirati se na Final 4 kupa i ostvariti najveći uspjeh u povijesti kluba. Svojim ulaskom će definitivno pojačati Premijer ligu i neće biti samo prolaznik. Igraju sjajno, timski i svakome će stvoriti problem.

Image

Iako su na prvom mjestu na tablici, na listi najboljih strijelaca Druge lige njihov igrač Matej Zrno je tek na osmom mjestu. Dakle, igraju timski, nisu vođeni isključivo pojedincem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukomet se vratio u Osijek. Nekada najljepša priča hrvatskog rukometa ponovno je na rukometnoj sceni i stvaraju još jednu lijepu priču.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo