JURIŠ NA BRONCU: / Ove utakmice često smo gubili, vrijeme je da se to promijeni!

Image
Foto: AFP, ATTILA KISBENEDEK

Hrvatska rukometna reprezentacija pet je puta u svojoj povijesti igrala utakmice za treća mjesta na europskim prvenstvima. Danas je čeka novi takav izazov.

31.1.2016.
8:00
AFP, ATTILA KISBENEDEK
VOYO logo

Dok čekamo današnji dvoboj protiv Norveške u kojem će izabranici Željka Babića loviti brončanu medalju u Krakowu, prisjetili smo se kako je to izgledalo dosad nakon što bi Hrvatska izgubila u polufinalu. U utakmicama za treće mjesto nikad se nije lako motivirati: iako mogu osvojiti vrijednu medalju, igračima je često u glavi i dalje polufinalni poraz i izgubljena mogućnost borbe za naslov.

Prva bronca 1994.

U takvim situacijama češće pobjeđuje ona momčad koja je psihički čvršća. Hrvatska je, kao što smo spomenuli, pet puta igrala za broncu na kontinentalnim smotrama i dvaput iz tih okršaja izlazila kao pobjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. naša je reprezentacija osvojila prvu medalju od samostalnosti. Generacija Ćavara, Saračevića, Smajlagića i društva izgubila je polufinale od Švedske, ali je skupila snage i u utakmici za treće mjesto svladala Dansku s 24:23.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Zlatko Saračević

Na novo polufinale Hrvatska je čekala sve do 2004. kada je krenula serija koja traje i danas. Na aktualnom se prvenstvu, naime, naša reprezentacija po sedmi put zaredom plasirala među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta. A te 2004. su naši rukometaši ispali u polufinalu od domaćina Slovenije. Bili su pritom dobro istučeni, pa poraz od Danske (27:31) u borbi za broncu i ne čudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda i poraz protiv Španjolske

Dvije godine kasnije u Švicarskoj se dogodio polufinalni poraz od najvećeg rivala Francuske, a u borbi za broncu još su jednom bolji bili Danci (32:27). Na dva sljedeća prvenstva Hrvatska je igrala u finalu, a novi dvoboj za treće mjesto je stigao 2012. u Srbiji. I tada su Kauboji u polufinalu ispali od domaćina, ali ovaj put nisu ispustili medalju. Broncu su osvojili nakon pobjede protiv Španjolske (31:27).

Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE
Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE

Ivano Balić

I na kraju, prije dvije godine u Danskoj naša je reprezentacija još jednom u polufinalu naletjela na domaćine koji su bili previsoka prepreka, a potom je u borbi za treće mjesto pala i protiv Španjolske (28:29).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo