VRIJEME JE ZA RUKOMET! / RTL-ova ekipa o atmosferi, mjerama i uvjetima u Mađarskoj uoči Eura 2022.: 'Malo nas čudno gledaju po gradu kada hodamo po gradu sa maskama'

Nekoliko sati ostalo je do početka Eura i rukometnog 'el classica'!

12.1.2022.
19:30
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu u Szegedu igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu, protiv Francuske. No, osim o samom rukometu na ovom prvenstvu najviše se govori o mjerama.

U Mađarskoj je, unatoč sve većem broju zaraženih, prilično ležeran odnos prema koronavirusu, no u sportskim dvoranama ipak postoje određena pravila - kako za igrače, tako i za navijače. 

O čemu se radi, otkriva RTL-ova ekipa na terenu!

Seged, po broju stanovnika treći grad u Mađarskoj mjesto je u kojem Hrvatska reprezentacija kreće po svoje prve bodove na europskom prvenstvu. Na ulicama grada, tu i tamo može se vidjeti netko s maskom na licu, ali generalno Mađari baš i ne znaju za neke mjere.

Čuo sam za omicron varijantu virusa i da se širi. No u Szegedu ima manje zareženih. Barem tako mislim", kaže Arpad iz Szegeda.

"Na ulici ne morate nositi masku, ali možete ako želite", komentira Benjamin iz Szegeda dok njegova sugrađanka Katalin otkriva: "Imam potvrdu, ali nitko me ne pita za nju. Mislim da se treba čuvati, osobito zbog nove varijante virusa. Ja sam prošli tjedan bila bolesna."

Restorani najčešće rade do ponoći, no zato su barovi otvoreni do 1 ili čak dva sata ujutro. Postoje objekti za koje se barem nominalno traži potvrda o negativnom testu ili covid potvrda no rijetko tko pita za to.

"Svi mogu ući u barove bez potvrda o cijepljenju i drugih dokumenata", otkriva jedan lokalni ugostitelj, a na pitanja moral li stalno nositi masku, odgovara: "Da, naravno. No, naši gosti je ne trebaju. Mogu bez nje uživati u hrani i druženju s prijateljima."

Za ulazak u sportsku dvoranu potrebna EU covid potvrda

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ipak, sportske dvorane su sasvim druga priča. Gledatelji trebaju imati EU covid potvrdu ili negativni pcr test ne stariji od 48 sati i moraju nositi ffp2 maske koje su obavezne i za igrače kao i za sve koji rade u dvorani. Za ove posljednje obavezno je i PCR testiranje svakih 48 sati.

"Malo nas čudno gledaju po gradu kada hodamo po gradu sa maskama. Trude se i ovi djelatnici u dvorani, ali Mađarska kao zemlja, njima je čini mi se sasvim svejedno što se tiče pandemije, pa evo bar ovaj dio koji je nekako izoliran, u dvorani bi trebao biti kako treba", kaže Nikša Kaleb, stručni sukomentator RTL-a.

Za igrače, česta bi testiranja mogla postati zamorna, no to sigurno neće utjecati na njihovu igru, jer reprezentativci će, kako i sami znamo na terenu dati sve od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo