Legenda 'oprala' Golužu i Gobca: 'To nikad nećemo saznati'

'Moglo se svašta izabrati, ne samo Balić. Imali smo na raspolaganju igrače koji su dobri, aktivni i koji igraju, koji su mogli igrati na SP-u. To je moj komentar kao navijača.

10.1.2013.
20:03
VOYO logo

Uoči početka Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, legendarni igrač hrvatske reprezentacije Nikša Kaleb prokomentirao je šanse Kauboja, te se složio s lijevim vanjskim Golužine momčadi Blaženkom Lackovićem koji tvrdi da moramo realnije procijeniti mogućnosti.

"Slažem se da je izjava na mjestu te da treba postaviti realne ciljeve. Reprezentacija i dalje ima svoje ime, a što se tiče kvalitete, ona ide na ovo Svjetsko prvenstvo s kvalitetom koju ima. Je li ona mogla biti kvalitetnija pa da ti ciljevi budu viši, to nikad nećemo saznati. Izbornik je odlučio kako je odlučio i s ovakvom kvalitetom moramo malo spustiti letvicu što se tiče naših očekivanja", rekao je Kaleb te dodao da su se u samo nekoliko mjeseci, sve do dviju prijateljskih utakmica protiv Norveške, očekivanja drastično promijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 20-ak dana, prije utakmica s Norveškom, govorilo se o zlatu. Onda se počelo govoriti o jednoj od medalja, da bi sada sami sebi stvarali odstupnicu spominjanjem 'nekog' četvrtfinala. A prije toga smo se hvalili da na svim velikim natjecanjima uđemo makar u polufinale. I s ovakvom kvalitetom koju imamo, četvrtfinale je, bez obzira na sustav natjecanja, ipak neuspjeh", otvoreno će Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji igrač s lijevog krila usporedio je snagu ove s reprezentacijama koje su uzele medalje u Srbiji i Londonu.

"I ovakva reprezentacija ima svoju kvalitetu. U odnosu na Europsko prvenstvo u Srbiji i Olimpijske igre, ta reprezentacija se nije puno promijenila. Nema Ninčevića, Balića i Loserta, samo trojice igrača. E pa 'samo' ta trojica mogu puno značiti. No i bez njih ova reprezentacija ima veliku kvalitetu", smatra Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju aktualni kadar Kauboja, teško je ne spomenuti izostanak Ivana Balića, no Kaleb smatra da nije samo on zaslužio mjesto u avionu za Madrid.

"Moglo se svašta izabrati, ne samo Balić. Ako pričamo o kvaliteti, kvaliteta znači nešto što je dobro. Postoji nešto što je dobro i nešto što nije dobro. Imali smo na raspolaganju igrače koji su dobri, aktivni i koji igraju, koji su mogli igrati na SP-u. To je moj komentar kao navijača. A zašto to nije tako, treba pitati izbornika Slavka Golužu i Zorana Gobca, koji je koordinator za muški rukomet", počeo je Kaleb u rukavicama, no zatim je nastavio sasvim otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji cijela jedna 'reprezentacija' koja je još uvijek aktivna, počevši od lijevog krila prema desnom: Vukić, Ninčević, Dominiković, Balić, Metličić, Sulić, Losert, Kelentrić, Zrnić. Ta skupina igrača bi itekako parirala današnjoj reprezentaciji, a možda čak i bila bolja", nabrojao je Kaleb te bez dlake na jeziku poslao poruku izborniku Slavku Goluži.

"Idemo linijom manjeg otpora. U ovakvoj konstelaciji snaga, u skupini gdje se natječemo s Australijom, Alžirom i Egiptom, od kojih smo uz dužno poštovanje ipak bolji, trebali bismo proći skupinu i nadati se da ćemo dobiti nekog protivnika kojega možemo savladati. Time smo opravdali svoja očekivanja i ispunili ciljeve. Međutim, u sportu, ako tako malo očekujete, nećete doći do vrha. I s ovom kvalitetom treba težiti ka vrhu pa pokušati izvući maksimum, a ne zadovoljavati se nekim niskim ciljevima", poručuje Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijače hrvatske reprezentacije najviše su zabrinuli pripremni dvoboji protiv Norveške, u kojima je obrana propuštala na sve strane, a Goluža je loša izdanja opravdao činjenicom da su teške pripreme uzele danak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će kad budemo igrali za medalje tada motiv igrača biti puno veći, da će se lakše kretati i da noge neće biti teške, pa da ćemo uspjeti odigrati bolje nego što smo igrali protiv Norvežana", kaže Kaleb, koji je istaknuo favorite predstojećeg prvenstva na Pirinejskom poluotoku.

"Vidim Španjolce kao domaćine, Francuze koji su uvijek fizički odlično pripremljeni i Dance koji uvijek imaju tu kvalitetu", otkrio je svoje favorite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaleb je Kauboje svrstao tek u drugi red favorita.

"Sada spadamo u taj drugi red i volio bih da iznenadimo. Mislim da bi Mađari mogli nešto napraviti te da bi Srbi htjeli potvrditi srebro koje su osvojili kao domaćini kako ih ne bi pratio glas momčadi koja nešto može osvojiti samo na domaćem terenu", zaključio je Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VRATARI: Alilović, Ivić KRILA: Čupić, Horvat, Štrlek, L. Šprem KRUŽNI: Vori, Musa, Marić DESNI VANJSKI: Kopljar, Stepančić SREDNJI VANJSKI: Duvnjak, Vuković; LIJEVI VANJSKI: Lacković i Gojun, Mandalinić, Bičanić 12. siječnja: HRVATSKA - Australija 36:13 (17:4) 14. siječnja: HRVATSKA - Alžir 31:20 15. siječnja: HRVATSKA - Mađarska (21.15 sati) 17. siječnja: HRVATSKA - Egipat (21.15 sati) 19. siječnja: HRVATSKA - Španjolska (19 sati)

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo