mnogo više reprezentacija / IHF objavio način raspodjele mjesta za proširena Svjetska prvenstva, koja počinju 2021. u Egiptu

Image
Foto: AP Images

Počevši s Egiptom 2021., svjetska prvenstva u rukometu bit će prošitena s 24 na 32 reprezentacije, a IHF je objavio kako će se dodijeljivati mjesta

10.3.2019.
16:42
AP Images
VOYO logo

Vijeće IHF-a krajem 2018. godine je na IHF Super Globe eventu u Dohi donijelo odluku kako će se Svjetsko rukometno prvenstvo proširiti te kako će na njemu od 2021. godine nastupati 32 reprezentacije. Promjena će početi 27. svjetskim prvenstvom IHF-a u Egiptu, čime će događaj u Njemačkoj i Danskoj biti posljednje prvenstvo u seniorskoj konkurenciji na kojem su nastupile 24 reprezentacije.

Raspodjela mjesta za Svjetska prvenstva biti će podijeljena na ona 'obavezna' i ona utemeljena na uspjehu, a organizirat će se na sljedeći način: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je dosad bio slučaj, organizator Svjetskog prvenstva bit će izravno kvalificiran, zajedno s aktualnim svjetskim prvacima. U slučaju da postoji više od jednog organizatora, broj obveznih mjesta za kontinent organizatora bit će smanjen. Osim toga, bit će 12 mjesta za kontinentalne konfederacije, koji se temelje na reprezentacijama rangiranim od 1-12 na prethodnom Svjetskom prvenstvu.

Obvezna mjesta dodijeljena svakoj kontinentalnoj konfederaciji podijelit će se na sljedeći način: četiri mjesta za Afriku, Aziju, Europu i američke reprezentacije. Što se američkih reprezentacija tiče, jedno mjesto će biti dostupno za Sjevernu Ameriku i Karibe, dok se tri mjesta dodjeljuju Južnoj i Srednjoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno dodatno mjesto na raspolaganju je za Oceaniju, ali samo u slučaju kada će ta reprezentacija na azijskom prvenstvu završiti na petom ili višem mjestu. Ako se nijedna reprezentacija Oceanije ne plasira među prvih pet na azijskom prvenstvu, IHF će dodijeliti pozivnicu nekoj reprezentaciji, tzv. Wild Card.

Kako bi se zajamčila kvaliteta Svjetskog prvenstva, IHF će procijeniti raspodjelu obaveznih mjesta nakon svakog natjecanja, kako bi najkvalitetnije rukometne reprezentacije bile na svjetskim smotrama. IHF ima pravo izmijeniti obvezna mjesta za sljedeće izdanje Svjetskog prvenstva. Primjerice, sve naknadne izmjene i dopune iz ocjene Svjetskog prvenstva 2021. primjenjivat će se od 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Svjetsko prvenstvo 2021. u Egiptu, 2019. svjetski prvaci Danska i zemlja domaćin već su kvalificirani. Prema novim pravilima i uzimajući u obzir rezultate Svjetskog prvenstva za muškarce 2019. godine, preostalih 30 mjesta raspodjeljuje se na sljedeći način:

Afrika: 6

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azija: 4

Europa: 13

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerika: 5 (1 za Sjevernu Ameriku i Karibe i 4 za Južnu i Srednju Ameriku)

Oceanija: Jedno dodatno mjesto je na raspolaganju za Oceaniju, ali samo u slučaju kada je ta reprezentacija na petom ili višem mjestu na azijskom prvenstvu. Ako se nijedan tim Oceanije ne plasira među prvih pet na azijskom prvenstvu, IHF će dodijeliti Wild Card.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo