EP U RUKOMETU 2022 / Hrvatska razbila Ukrajinu u zadnjem kolu prvog kruga, ovisimo o Srbima i Francuzima za prolazak u drugi krug

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Igračem utakmice proglašen je Ivan Martinović koji je zabio sedam pogodaka. Marin Šipić također je zabio sedam, dok je Jelinić zabio šest

17.1.2022.
19:27
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je u dvoboju 3. kola skupine C Europskog prvenstva u Szegedu Ukrajinu s 38:25.

Hrvatski rukometaši okončali su zadnju utakmicu u skupini pobjedom protiv Ukrajine i sada čekaju ishod dvoboja Francuska - Srbija, koji će odlučiti o drugom mjestu u skupini. Izabranike Hrvoja Horvata nije omela niti jutrošnja vijest o zarazi Davida Mandića i Željka Muse, koji su u izolaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska izdominirala

Hrvatska je nakon petnaestak minuta dvoboja došla do značajnije prednosti, a Ukrajina je slomljena početkom drugog poluvremena serijom 4-0 za 22:14, da bi razlika narasla na konačnih 13 razlike.

Ivan Martinović i Marin Šipić postigli su po sedam golova, Marin Jelinić je zabio šest, a Tin Lućin pet golova, dok je Ukrajinu predvodio Dmitro Artemenko s pet pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska i Hrvatska imaju po četiri boda, Srbija ima dva, a Ukrajina je na dnu bez bodova.

Svaka pobjeda Francuske ili remi vode Hrvatsku u drugi krug s drugog mjesta u grupi. Ako Srbija iznenadi Francusku, zatvorio bi se krug tri momčadi sa po četiri boda i odlučivala bi međusobna gol razlika u tom krugu. Francuska je Hrvatsku pobijedila s +5, a Hrvatska Srbiju s +3. Dakle, Hrvatsku bi s turnira izbacila svaka pobjeda Srbije između dva i šest razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Ukrajina 38:25

Kraj utakmice.

58' Igraju sad mladi hrvatski rukometaši, raspala se Ukrajina, a za to vrijeme zabijaju golove iz kontre Glavaš pa Grahovac.

57' Dok se čeka kraj utakmice zabija Filip Glavaš zabija svoj prvi pogodak iz igre, treći na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' Gadža i Šipić igraju 2 na 2 i to rezultira pogotkom Šipića, sedmim na utakmici. A zabio je i Nikola Grahovac.

52' Zabija Filip Glavaš svoj prvi pogodak, a i drugi uskoro. Oba sa sedam metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' Stvorili smo sad već veliku prednost i samo se čeka kraj utakmice. Novi time-out zvali su Ukrajinci, no teško da će im to nešto pomoći.

48' Pridružuje se i Šipić "krugu šest", i on je zaboi svoj šesti pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44' Odlična akcija i šesti gol Jelinića. Martinović zabija još jedan gol, ali ide van na dvije minute zbog prekršaja.

43' Šestu obranu upisao je Mate Šunjić, ali odbila se lopta Ukrajincima i uspjeli su zabiti novi pogodak. Pogodio je Kravčenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' Okrznuo je jednu loptu Mate Šunjić na golu Hrvatske, a na drugoj strani marin Šipić zabija svoj četvrti pogodak na utakmici.

40' Isključenje za Ukrajinu i novi pogodak Hrvatske. Šipić je to pogodio s crte uz grub prekršaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' Gledamo sada 'indijanski' rukomet, ne zna se tu tko pije, a tko plaća, a sve je izrodilo ukrajinsku seriju 3-1.

36' Martinović je zabio peti gol i sad su izjednačeni on i Lučin. Hrvatska ide prema visokoj pobjedi, moglo bi se to reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

34' Raste hrvatska prednost. Tin Lučin zabio je za vodstvo od +6. Mate Šunjić ponovo brani, ovo mu je peta obrana.

32' Ponovo brani Mate Šunjić, a na drugoj strani Lučin iznuđuje sedmerac koji zabija Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' Počelo je drugo poluvrijeme. Otvorili su Ukrajinci pogotkom. Ilčenko je zabio.

30' Za kraj prvog dijela gol za Hrvatsku preko cijelog terena. Sve u svemu, dominantan rezultat za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28' Zabija Ante Gadža iz kontre i Hrvatska je opet na +4. 

27' Ponovo nas Šunjić spašava i diže se Hrvatska sa dva uzastopna pogotka na tri razlike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25' Na našu žalost, tri uzatopna pogotka Ukrajine. Otvorilo nam se, ali nismo iskoristili priliku da stvorimo zbilja veliku prednost.

22' Odvojili smo se konačno, Martinović zabija za +4 Hrvatske sa sedam metara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21' Ponovo brani Šunjić! Ušao je u mini-seriju od dvije obrane. Ali nisu to bili laki šutevi za obranu, bili su ovo ziceri.

20' Tu je Šunjić s vrlo važnom obranom! Hoće li ponovo on biti presudan za našu pobjedu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18' Ne uspjevamo se odvojiti na više od 3 razlike. Horiha nam opet zabija gol. No Šipić je siguran s crte na drugoj strani.

16' Tin Lučin zabija svoj četvrti pogodak danas, sjajno igra, ali opet je počelo curiti u obrani. Horiha pogađa s igračem više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15' Ivan Čupić zabija sedmerac za tri razlike Hrvatske.

14' Sjajna akcija Hrvatske. Lučin je dodao kroz noge za Marića koji zabija s crte. Na drugoj strani Artemenko zabijs sa sedam metara svoj treći gol u utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11' Opet vodi Hrvatska. jelinić zabija za 7:6, a onda i Lučin zabija za +2. Sjajna reakcija naših nakon time-outa.

9' Novi pogodak Ukrajine i traži izbornik Horvat time-out. Moramo popraviti obranu.

7' Opet nam se dogaša isto. Martinović je uletio kroz obranu Ukrajine i zabio gol, a na drugoj strani opet zabijaju Ukrajinci. Srećom, Marić zabija iza leđa sjajan pogodak.

5' Igra se brz rukomet, a obrane baš i ne rade Ukrajinci su ponovo poveli.

4' Viktor Doncov zabija za novo vodstvo Ukrajine, ali Lučin uzvraća na drugoj strani.

3' Nije dobro. Kontru Ukrajine realizirao je Artemenko, ali Martinović na drugoj strani pronalazi put do mreže Ukrajine.

2' Ali evo gola za nas. Tin Lučin otvara ovaj susret pogotkom. Ali s druge strane uzvraća Artemenko pogotkom s krila.

2' Krenulo je loše, po jedan promašaj sa svake strane. 

1' Počela je utakmica. Sretno, Hrvatska!

17.50 - Legenda hrvatskog rukometa, pomoćnik izbornika Horvata Ivano Balić javio se uoči utakmice. Objasnio je kako će Hrvatska danas igrati protiv Ukrajine.

17.40 - Imamo jednu cijelu reprezentaciju koja ne može danas nastupiti. Šteta, da nema korone, mogli smo imati sve ove igrače u sastavu.

17.17 - Liječnik hrvatske rukometne reprezentacije Tomislav Kukin javio se putem holograma u studio i objasnio kakvo je zdravstveno stanje među Kaubojima.

16.23 - Iz Szegeda se uživo javila RTL-ova reporterka Ines Goda.

15.50 - Nove loše vijesti iz Szegeda. Željko Musa i David Mandić novi su na popisu zaraženih rukometaša

15.30 - Očekujemo vijesti o posljednjim testiranjima hrvatskih rukometaša.

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju čeka posljednji susret u prvoj fazi Europskog prvenstva koji će donijeti konačnu presudu i sudbinu Kauboja u nastavku natjecanja. Protivnici su nam Ukrajinci, najslabije plasirana momčad u skupini.

Pobjedom protiv Srbije, Hrvatska je znatno poboljšala šanse za prolazak u drugu fazu EP-a u Mađarskoj i Slovačkoj. Prije prvenstva bilo je jasno kako je Francuska favorit u skupini C, s Hrvatskom i Srbijom kao snažnim konkurentima.

Utakmicu protiv Francuske obilježila su isključenja naših igrača u prijelomnim trenucima drugog poluvremena. Međutim, Hrvatska je i u tom susretu pokazala kvalitetnu obranu, dostojnu strategiju i ono najbitnije - kvalitetu protiv najjačih.

Velika pobjeda protiv Srbije

Utakmica sa Srbijom bila je prijelomna utakmica prve faze prvenstva. Porazom, Kauboji ne bi imali nikakvu šansu za prolazak dalje. S druge strane, pobjedom smo si omogućili puno lakši posao nego naši rivali u zadnjoj utakmici.

Matematički gledano, Hrvatska neće osigurati prolazak dalje s pobjedom protiv Ukrajine. Za to nam je potrebna i pobjeda ili remi Francuske. Ukoliko Francuzi izgube, o prolazu dalje odlučivati će gol razlika. Kako stvari stoje, Hrvatska ima gol razliku -2, Francuska +18, a Srbija +5.

Image
Galerija /

Falilo je igrača za trening, pa je Ivano Balić uskočio! Pogledajte rukometnog Mozarta na treningu Kauboja

Image
Galerija /

Falilo je igrača za trening, pa je Ivano Balić uskočio! Pogledajte rukometnog Mozarta na treningu Kauboja

Međutim, Francuska je Ukrajinu dobila s čak 13 razlike, dok su Srbi to učinili s osam razlike. Hrvatska je veliki favorit u utakmici s Ukrajincima, a računa se i da se Francuska neće igrati protiv Srbije i da žele prenijeti dva boda u drugu fazu.

Čeka se potvrda o statusu Marina Šipića i Ante Gadže. Njih se dvojica nisu dobro osjećala nakon susreta sa Srbijom i propustili su trening u nedjelju. Međutim, rezultat njihovog PCR testa još nije poznat.

Ukrajina neuvjerljiva

Momčad Ukrajine izgubila je oba susreta u natjecanju i trenutno je posljednja momčad skupine C. Na trenerskom kormilu je njemački stručnjak Michael Biegler, koji je trenersku karijeri počeo u okruženju klubova.

Godine 2012. preuzeo je poljsku reprezentaciju, a vodio ih je i u povijesnoj utakmici s Hrvatskom na Euru 2016. kad je Hrvatska pobijedila s 14 razlike i napravila jednu od najimpresivnijih rukometnih priča. Ukrajinu vodi od prošlog kolovoza.

Glavna uzdanica Ukrajine definitivno su lijevi vanjski Dmytro Horiha i desni vanjski Vladyslav Dontsov. Obojica igraju za HC Motor, a s njima je u klubu i vratar te kapetan reprezentacije Gennadiy Komok.

Poziciju pivota popunjuje impresivni Dmytro Ilchenko, koji bi mogao zadati problema hrvatskoj obrani koja zna imati nevolje s pivotima. 

Ukrajina je jedna od najlošijih obrana na ovom prvenstvu, primivši čak 36 golova od Francuza, a 31 od Srba. Stoga, za očekivati je da će Hrvatska sutra biti u najraspoloženijem napadačkom izdanju.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo