Europsko prvenstvo / Evo što nas čeka u završnici Eura: Teškaši u obračunu za medalje, Francuzi i Španjolci traže osvetu

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Kauboji su već stigli kući, a u Budimpešti počinju okršaji koji će nam dati novog europskog prvaka te odgovoriti na pitanje tko će se sve izravno plasirati na Svjetsko prvenstvo iduće godine.

28.1.2022.
10:48
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Završen je drugi krug Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj što je i kraj puta za hrvatsku reprezentaciju. Naša pomlađena i koronavirusom osakaćena izabrana vrsta zauzela je osmo mjesto upisavši tri pobjede, tri poraza i jedan remi. Kauboji su već stigli kući, a u Budimpešti počinju okršaji koji će nam dati novog europskog prvaka te odgovoriti na pitanje tko će se sve izravno plasirati na Svjetsko prvenstvo iduće godine.

Svjetski na europske prvake

Dvostruki svjetski prvaci Danci na vrlo neobičan način su poraženi od Francuza u posljednjem kolu razigravanja po skupinama što ih je u konačnici  vodi na noge Španjolcima s drugog mjesta grupe 1. Usprkos tome, moćni Skandinavci su favoriti u dvoboju protiv branitelja europskog naslova. Bookmakeri ih od početka natjecanja vide kao najveće favorite za osvajanje i to se nije promijenilo ni nakon poraza od Karabatića i društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
analiza /

Može li se hrvatski rukomet vratiti na pobjedničke staze? Završni komentar na nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu

Image
analiza /

Može li se hrvatski rukomet vratiti na pobjedničke staze? Završni komentar na nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu

U toj utakmici su odmarali neke od najjačih aduta poput Mikkela Hansena no svejedno su dominirali do posljednjih pet minuta dvoboja. Imaju najubojitiji napad turnira s 214 postignutih golova što je preko 30 pogodaka po susretu uz zastrašujuću realizaciju od preko 70 posto. Individualna kvaliteta Hansena, Gidsela i Landina tjera led u kosti svakoj obrani, a ubojitost i uigranost opcije 7 na 6 bi mogla biti nerješiva zagonetka za sve obrane na prvenstvu pa tako i Španjolsku.

Repriza iz Egipta

Španjolci, pak, ne izgledaju pretjerano uvjerljivo na ovom turniru, bar tako tvrde stručnjaci. No usprkos tome iz razigravanja po grupama su izašli kao prvoplasirani. Ipak zagrebe li se pod površinu, jasno je da su se aktualni europski prvaci jako mučili. Poraženi su od Norveške 27-23, a u svim ostalim utakmicama su do pobjede dolazili tek u završnicama tako da ni jednog protivnika nisu pobijedili s više od četiri razlike, čak ni slabašnu Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ime turnira im je Agustin Casado s 31 pogotkom, a vratari su im na solidnih 30-ak posto. Ipak ako žele prolaz u finale, protiv Danaca će im biti potrebna najbolja predstava na turniru.

Podsjetimo, ovo je repriza prošlogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva kad je Danska prošla dalje s 35-33.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu Danske i Španjolske gledajte na RTL2 od 17.55.

Tricolori traže revanš

Drugo polufinale je također repriza ogleda iz Egipta prošle godine. Tada su Šveđani iznenađujuće lagano prošli preko Francuske porazivši ih sa čak šest pogodaka prednosti (32-26). Francuzi na ovom prvenstvu izgledaju prilično uvjerljivo. Odnosno, izgledali su uvjerljivo do šokantnog poraza od Islanda koji ih je demolirao u drugoj utakmici drugog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog debakla iskusna Francuska se sabrala i pobijedila Crnu Goru te u dramatičnom ogledu preokrenula uvjerljivo vodstvo Danaca te se kroz iglene uši provukla u polufinale. Francuzi imaju drugi najbolji napad s tek golom manje od Danske, no vidljivo je da se muče protiv brzih nordijskih ekipa poput Islanda i Danske tako da je pitanje kako će se nositi sa Šveđanima. Mnogo će toga ovisiti o vrataru Vincentu Gerardu i desnom vanjskom Dika Memu te naravno iskusnom mozgu ekipe Nikoli Karabatiću.

Atomski napad i betonska obrana

Švedska je finalist prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva i ekipa koja se s pravom nada da će i ove godine doći u priliku za najsjajnije odličje. Kroz turnir ih je krasila dobra obrana te su Poljake i BiH ostavili na 18, a Nijemce na 21 pogodak. Poraz su im nanijeli jedino Španjolci, a u dramatičnom skandinavskom ogledu su u posljednjim trenucima uhvatili vlak za polufinale pobijedivši Norvežane 24-23. Prvi strijelac Švedske je lijevo krilo Wanne Hampus s 41 golom, vratari su im vrlo uvjerljivi te sva trojica imaju preko 30 posto obrana, a Peter Johanneson je na fantastičnih 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, pitanje je samo hoće li prevladati švedska obrana ili eksplozivni francuski napad.

Utakmicu gledajte na RTL-ovom glavnom programu u 20.30, a emisiju Vrijeme je za rukomet od 19.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nordijski obračun za izravan plasman na Svjetsko prvenstvo

U sjeni polufinalnih ogleda igra se i dvoboj za 5. mjesto u kojem će se susresti Norveška i Island. Dvije ekipe kojima je borba za medalje izmaknula u posljednjim trenucima. Norvežani su prokockali pobjedu protiv Švedske, a Islanđane je polufinala koštalo dansko opuštanje protiv Francuza. Iako razočarani, Island i Norveška imaju razloga gristi za pobjedu jer peta pozicija nosi izravan plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine.

Po pravilima IHF-a samo prve tri reprezentacije bi se direktno plasirale no kako su od polufinalista Šveđani i Danci već osigurali plasman kao domaćini i branitelj naslova tako se otvorila prilika za momčadi niže u poretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu između Islanda i Norveške gledajte na RTL2 od 15.30.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo