POBJEDA NAM JE IMPERATIV / Islanđani su u nizu kakav ne pamte 24 godine: Neće ga valjda prekinuti protiv Hrvatske

Image
Foto: Profimedia

Mnogi su od Islanda prije početka prvenstva očekivali puno, oni malo hrabriji su ih spominjali i kao potencijalne kandidate za medalju, no Island na ovom turniru nije ni približno opravdao očekivanja

22.1.2024.
9:10
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska danas igra svoju treću utakmicu drugog kruga Europskog rukometnog prvenstva, a protivnik će im biti reprezentacija Islanda. Nakon posljednja dva poraza, protiv Francuske 34:32 i Mađarske 29:26, izabranici Gorana Perkovca još uvijek se nadaju polufinalu. Međutim, više ne ovise sami o sebi. Osim što moraju pobijediti danas protiv Islanda i u srijedu protiv domaćina Njemačke, moraju se poklopiti i svi ostali rezultati iz skupine.

Image
ANKETA NET.HR-a /

Hrvatskoj treba čudo da vidi polufinale Europskog prvenstva: Vjerujete li vi da je to moguće?

Image
ANKETA NET.HR-a /

Hrvatskoj treba čudo da vidi polufinale Europskog prvenstva: Vjerujete li vi da je to moguće?

Kada se sjetimo 'čuda iz Krakowa', kada je Hrvatskoj trebala pobjeda od 11 razlike, a naši su rukometaši slavili na kraju s nevjerojatnih 14 razlike, na semaforu je pisalo 37:23. Kao i ovaj put, ni tada nismo ovisili sami o sebi, trebala nam je pobjeda Norveške protiv Francuske, a upravo to se i dogodilo te smo se plasirali u novo polufinale Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već smo pisali o tome što treba Hrvatskoj za polufinale, naši rukometaši ne smiju prestati sanjati polufinale, trebaju ići na pobjedu u obje zadnje utakmice i nadati se najboljem.

Pozabavimo se stoga malo našim današnjim protivnikom Islandom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu opravdali očekivanja

Izuzev prva tri Europska prvenstva koje je organizirao EHF 1994., 1996. i 1998., na kojima nisu sudjelovali, Island je od Eura 2000. koje se održalo u Hrvatskoj stalni sudionik europske rukometne smotre.

Na svom drugom Euru u povijesti, onom održanom 2002. u Švedskoj osvojili su sjajno četvrto mjesto, a samo su u Austriji 2010. ostvarili bolji plasman kada su otišli s natjecanja s brončanom medaljom oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na ovom Europskom prvenstvu im baš i ne 'cvjetaju ruže'. Islandska reprezentacija ima nekoliko sjajnih mladih talenata koji u ponajboljim europskim klubovima imaju zapažene uloge. Viktor Gísli Hallgrímsson se smatra jednim od najboljih mladih vratara svijeta, a tu je i njegov mentor, legendarni Björgvin Páll Gústavsson. Svakako moramo spomenuti i najboljeg strijelca Arona Pálmarssona, a tu je i aktualni prvak Europe s Magdeburgom Ómar Ingi Magnússon.

Mnogi su od Islanda prije početka prvenstva očekivali puno, oni malo hrabriji su ih spominjali i kao potencijalne kandidate za medalju, no Island na ovom turniru nije ni približno opravdao očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Crni' niz kakav ne pamte još od 2000.

Podsjetimo, Island je u drugi krug prošao kao drugoplasirana momčad skupine C u kojoj su remizirali sa Srbijom 27:27, jedva pobijedili Crnu Goru 31:30 i uvjerljivo izgubili od Mađarske 33:25.

Na otvaranju drugog kruga dočekala ih je Njemačka koja je bila bolja 26:24, a zatim su poraženi i od Francuske 39:32.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, idući protivnik Hrvatske je trenutno u nizu od tri poraza, a Islanđanima se to nije dogodilo na Europskom prvenstvu pune 24 godine, još od Eura u Hrvatskoj 2000. godine. Tada je bio drugačiji format natjecanja, igrale su se dvije skupine od šest momčadi, a Island je redom gubio od Švedske, Portugala, Rusije, Danske i Slovenije.

Hoće li Island prekinuti crni niz poraza na ovom natjecanju ili će Hrvatska ostaviti na životu snove o novom polufinalu Europskog prvenstva saznajte danas na RTL-u od 14.30 uz emisiju Vrijeme je za rukomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo