Europsko prvenstvo u rukometu / Euro u brojkama: Jedna reprezentacija neočekivano dominira u igračkim statistikama, naši pri vrhu u jednoj kategoriji

Image

Momčadi s najvećim brojem postignutih golova su Francuska i Danska s 278, odnosno 274 pogotka na prvenstvu.

31.1.2022.
15:15
VOYO logo

Na pozornicu Europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj se spustila zavjesa nakon 65 odigranih utakmica i 18 dana natjecanja. Švedska je pobjedom protiv Španjolske uzela svoje peto zlato s kontinentalne smotre u povijesti dok su Danci u dramatičnoj utakmici preskočili Francuze i okitili se broncom. Hrvatska je uz tri pobjede, tri poraza i jedan remi došla do osmog mjesta u Europi.

Image
Lova do krova /

Ovo su plaće najvrijednijih rukometaša današnjice, dvojica Hrvata u samom vrhu

Image
Lova do krova /

Ovo su plaće najvrijednijih rukometaša današnjice, dvojica Hrvata u samom vrhu

Više je od 110 igrača i članova stožera tijekom prvenstva bilo zaraženo koronavirusom što je dovelo do toga da brojni igrači, izbornici i novinari propitkuju regularnost samog natjecanja no ono je naposljetku dovedeno do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i uvijek nakon velikih natjecanja zanimljivo je pogledati statistiku i utvrditi najbolje u pojedinim kategorijama. Momčadi s najvećim brojem postignutih golova su Francuska i Danska s 278, odnosno 274 pogotka na prvenstvu. Tek na trećem mjestu je prvak Europe Švedska s 26 golova manje od prvoplasiranih. Po prosjeku golova po utakmici vodećem dvojcu je najbliža Norveška koja je zabijala gotovo 31 pogodak po utakmici, a naposljetku su završili peti.

Image
Foto: screenshot

Islanđani dominiraju

U individualnim igračkim kategorijama najviše titula su neočekivano uzeli Islanđani. Šestoplasirana momčad prvenstva ima najboljeg strijelca turnira Omara Ingi Magnussona s 59 postignutih golova. Isti igrač ima i najviše odigranih dodavanja, a uz to je i treći asistent prvenstva s 40 dodavanja za pogotke suigrača. Njegov kolega Sigvaldi Bjorn Gudjonsson je najviše vremena proveo na terenu te najviše pretrčao od svih sudionika na natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što se tiče najboljih strijelaca nakon Magnussona najviše su zabili Mikkel Hansen i Poljak Arkadiusz Moryto s 47 odnosno 46 golova. Od naših reprezentativaca, Ivan Marinović se našao na 12. mjestu s 37 postignutih pogodaka.

Mihić treći najbrži

Među asistentima prve dvije pozicije su zauzeli Luc Steins s 45 i Mikkel Hansen s 42 asistencija, a od Kauboja se među deset najboljih progurao Luka Cindrić koji s 29 dodavanja drži deveto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najviše obrana među vratarima su skupili Niklas Landin i Vincent Gerard. Danac je obranio 79 lopti, a Francuz 77. Treba spomenuti i švedskog golmana Andreasa Palicku koji je skupio 62 obrane, ali je u polufinalu i finalu postigao ukupno i četiri pogotka.

Image
Foto: screenshot

Od ostalih individualnih kategorija valja spomenuti da je Hrvat Lovro Mihić treći najbrži igrač prvenstva nakon Francuza Dylana Nahija i Ukrajinca Dmytra Artemenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo