SJEĆATE LI SE OVOG MODELA? / Rođendan legende: 45 godina Meharija!

Image
Foto: citroën

Jedan od najlegendarnijih i najprepoznatljivijih modela Citroena proslavio je 45. rođendan. Centar slavlja bio je na poznatoj adresi, C42 u Parizu.

18.5.2013.
16:16
citroën
VOYO logo

U Francuskoj se blagdan Svetog Honorija slavi 16. svibnja. Jeste li znali da je na taj dan 2002. bila premijera filma ''Klonovi napadaju'', dio sage ''Ratovi zvijezda'', da je 1983. kralj popa Michael Jackson uz Billie Jean otplesao svoj prvi “mjesečev korak” ili pak da je 16. svibnja 1968., usred studentskog pokreta koji je paralizirao Francusku, Citroën izazvao zaprepaštenje predstavivši novi, posve drukčiji model – Mehari?

Više od automobila za razonodu, postao je simbol i pravi fenomen u povijesti automobila.Konac šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo je slavno razdoblje francuske povijesti koje je nadahnulo pobunu, ali i slobodarski duh, maštu i bezbrižnost. Sve te vrijednosti utjelovio je Citroën Méhari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljen 16. svibnja na igralištu za golf u Deauvilleu, Méhari, pod nazivom Diane 6 Méhari, iznenadio je prije svega neobičnim konceptom. Skroman automobil, namijenjen radu i zabavi, mogao je jednako dobro prevoziti sijeno ili daske za jedrenje. Modularnošću i štedljivošću nastavio je filozofiju modela 2 CV, no primjenom najsuvremenijih materijala. 

Image
Foto: Citroen
Image
Foto: Citroen

Iznenadio je i imenom jer Mehari je naziv za jednogrbe deve u sjevernoj Africi i Sahari koje su dobri trkači, izdržljive su i služe za jahanje. To su skromne i izdržljive životinje koje svuda mogu proći i prevesti putnike ili robu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje je također bilo posebno. Kako bi se slikovito dočarala njegova svestranost, izložene je automobile okružilo dvadeset manekenki odjevenih u kostime seljanki, vatrogasaca, pustolovki i plivačica, usklađenih s bojama karoserije.

Citroën Méhari, kojeg je oblikovao Roland de La Poype, bio je i inovativan: karoserija je bila u cijelosti izrađena od obojene plastike ABS. Taj je tada novi lagani materijal mogao poprimiti bilo kakav oblik i biti vrlo jarkih boja. Druga je osobitost tog modela bila to što je bio otvoren iznad bočne linije karoserije, čak i u razini vjetrobrana koji se preklapao na poklopac motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući visokoj šasiji i plastičnoj karoseriji, bio je nezaustavljiv, osobito u  izvedbi 4x4 lansiranoj 1979. godine, koja se mogla uspeti uzbrdicama nagiba do 60 %. Tako je ponudio dotad neviđenu slobodu.

Image
Foto: Citroen
Image
Foto: Citroen

Jedan od najlegendarnijih i najprepoznatljivijih modela Citroëna proslavio je 45. rođendan

Bio je zvijezda na filmskom platnu (Žandari iz Saint-Tropeza) i na svjetskimcestama (utrka Liège – Dakar – Liège 1969., utrka Paris – Kaboul – Paris 1970., utrka Paris – Persépolis – Paris 1971., medicinska pomoć u Dakaru 1980. itd.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak je postao vjerni partner francuske vojske i žandarmerije jer je zbog male mase i lakoće kretanja bio pogodan za spuštanje padobranom.

U svojih devetnaest godina postojanja, Méhari je imao samo dvije posebne serije lansirane 1983.: Méhari Plage (Španjolska) i, poznatiju, Méhari Azur (Francuska, Italija i Portugal), plavo-bijelu seriju (vrata, prednja maska, platneni krov, rubovi svjetala bili su plavi) sa sjedalima presvučenim frotirom s plavo-bijelim prugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S više od 150 000 primjeraka proizvedenih između 1968. i 1987. godine, još je i danas pravi fenomen u automobilskoj povijesti.

Povodom proslave njegovih 45 godina, prostor izložbenog salona C42 u Parizu posvećen je isključivo modelu Mehari. Tom su prigodom bili dočarani najvažniji trenuci njegova lansiranja, a novinari su dobili priliku sjesti za upravljač i prijeći nekoliko kilometara ulicama Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo