VOLVO I SIGURNOST / Revolucionarni pothvat: Automobili će uskoro komunicirati

Image

Omogućiti automobilima da komuniciraju međusobno i s okruženjem otvara fantastične mogućnosti. Razmjenom vitalnih informacija stvara se sigurniji i udobniji ugođaj vožnje

23.10.2012.
7:57
VOYO logo

Zbog toga se Volvo Car korporacija, zajedno s ostalim europskim proizvođačima i snabdjevačima pridružila CAR 2 CAR komunikacijskom konzorciju, čiji je cilj stvaranje zajedničke platforme za automobilsko komuniciranje u sljedećih pet godina.

U budućnosti ćemo tako imati naprednu razmjenu vitalnih informacija između automobila, kao što su njihova pozicija, brzina te pravac kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je stvaranje komunikacije između automobila, bez obzira na vrstu i marku vozila. Komunikacija se vrši preko bežične mreže (slične WLAN-u), a koristi postojeće sustave kao što je GPS navigacija. Specifična frekvencija omogućava automatsko povezivanje svih vozila u određenom radijusu te razmjenu informacija o njihovoj poziciji, brzini i pravcu kretanja. Ugradnja odašiljača u cestovnu infrastrukturu poput prometnih znakova i semafora dodatno bi proširila komunikacijsku mrežu.

U ovom području postoji značajan potencijal kao i mogućnosti za napredak u brojnim sferama sigurnosti, a pri tome se misli na protočniji tijek prometa i dodatnu udobnost pri putovanju. Također, ovaj će sustav u automobilima budućnosti značajno će doprinjeti sveukupnoj sigurnosti u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo