Kličku - poštovanje. Veliko poštovanje / Protiv nekih zakona se ipak ne može

Image
Foto: AP Images

Kretao se bolje nego ikad, u većem dijelu borbe je gospodario središtem ringa, ali s 41 godinom na plećima protiv nekih zakona se ipak ne može, kada je riječ o najvišoj razini

30.4.2017.
15:39
AP Images
VOYO logo

Bila je to kiša udaraca, koji su sijevali poput munje. I možda završili karijeru Vladimira Klička. Jer Anthony Joshua jučer je velikom Ukrajincu nanio peti poraz u karijeri te drugi uzastopce - što se Kličku nikad prije nije dogodilo.

Ne osjećam se kao da sam izgubio. Vladimir Kličko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je to strana priče. Druga, jednako važna, ogleda se u poštovanju koje je Kličko dobio za jučer prikazano boksačko i pobjedničko umijeće, u 42. godini života. "On je za nas moralni pobjednik", složili su se Filip Hrgović i Stjepan Božić oko ključne poruke u RTL-ovom studiju nakon meča.

Krasnom izjavio obratio i sam moralni pobjednik. "Ne osjećam se kao da sam izgubio. Niti svoje ime ni obraz ni reputaciju", izjavio je Kličko riječi koje će se dugo citirati. Da bi se u nastavku osvrnuo na neophodno - nastavak ili kraj? "Uzet ću vremena kako bih odlučio što ću sljedeće", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je ponos bio jači od poraza. "Učinili smo puno za sport, i zato smo nas tretiraju s poštovanjem. Bila je to velika noć za boks i to me čini sretnim", istakao je Ukrajinac.

'Dječak' protiv 'starca'

Joshuin udarac u petoj rundi, kojim je potekla krv niz Kličkovo lice, tada je oživio njegove šanse u meču, nakon što je u početne četiri runde biti oprezan, neagresivan i bez inicijative. Kao da nije bio onaj pravi, dominantni Joshua, boksač s 18 nokauta u 18 mečeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz drugog kuta ringa, također, potpuna opreka uobičajenom. Ali, zato je takav - po svemu poseban - bio subotnji, wembleyski meč. Vladimir Kličko, boksač kojega često kritiziraju zbog obrambenog stila, bio je agilan i dominantan. Lakši i pokretljivi nego ikad.

Joshua se vratio iz devetog kruga Pakla. Bio je pod stalnim pritiskom Kličkove agresivnosti, koji je gospodario središtem ringa. Ne i u 11. rundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnog opreza, Joshua preuzima inicijativu od početka rundi, najviše u petoj i 11. 

Kličko je pao, Kličko je ustao. Poput pobjednika, onoga koji neće odustati ni kad su zakoni prirode protiv njega. Na drugoj strani - identično. Razlika je u tomu što je 'dječak' Joshua dobio bitku protiv iscrpljenosti. Vladimir je ipak 14 godina stariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14 godina svježiji. Zbog toga se, naglašavaju mnogi, uspio vratiti iz devetog kruga Pakla u život. Joshua je sve samo ne običan. Takva je, očito, morala biti njegova pobjeda za vječnost.

Svjetla pozadine

Publika je bila u mraku, ali ona je važan dio mehanizma za vraćanje boksa na stare staze. Svjetla su bila uperena u dvojac u ringu. No, publika je ta koja procjenjuje je li ovaj meč zaista "preporod boksa", kako su mnogi već prozvali borbu Klička i Joshue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Wembleyu nogomet, glazbeni spektakli i - boks.

Jučerašnji događaj na Wembleyu pokazao je i kako se nogometna i koncertna atmosfera na takvom velikom stadionu mogu preslikati i na - boks. Putokaz za budućnost, svakako. Jer ovakvih će događaja, koji privlače pozornost cijelog svijeta, time i novac, biti sve više. U tomu je najvažnije da sport i njegovi ljubitelji ne ispaštaju. Jučer nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo