Kopenhagen pa Herning /

Predstavljamo skupinu C: Danska želi iskoristiti domaći teren za jedino zlato koje nema

Image
Foto: AP

Skandinavski duo, Danska i Norveška, predvodi skupinu C Svjetskog prvenstva u kojoj će Herning ugostiti 14 utakmica, a Kopenhagen samo prvu

7.1.2019.
10:30
AP
VOYO logo

Drugi domaćin Svjetskog prvenstva, Danska, predvodi skupinu C čija će se prva utakmica između Danaca i Čilea odigrati u Royal Areni u Kopenhagenu, a sve ostale u Jyske Bank Boxenu u Herningu. Danska i Norveška apsolutno su iznad svih i međusobno bi u posljednjem kolu, ne dogodi li se kakva senzacija, trebali odlučivati o prvom mjestu. Slična borba, ali za treće mjesto, čeka Austriju i Tunis, dok će Čile i Saudijska Arabija eventualno čekati nečiji loš dan, ali ni to im nije garancija.

Danska

  • Najbolji rezultat na SP-u: 2. mjesto (1967., 2011., 2013.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 10. mjesto
  • Najveća zvijezda: Mikkel Hansen
  • Izbornik: Nikolaj Jacobsen
  • Glavno pitanje: Hoće li se osjetiti manjak kvalitetnih ljevaka

Posljednji put kada su bili domaćini velikoj smotri smotri (EP 2014.), Danci su osvojili srebro. Francuzi su im tada očitali lekciju u finalu u kojem, da nije bilo epske krađe u polufinalu protiv Hrvatske, nikad ne bi ni igrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slično, zapne li opet negdje, treba opet računati, pa će ostali morati biti još poneki postotak bolji od Danske nego u normalnim okolnostima. "Žulja" ju jako što još nema svjetsko zlato, triput je gubila finala, a ako bi negdje mogla ponoviti Rio, to je definitivno domaći teren.

Na posljednji SP bolje se ni ne vraćati (10. mjesto), nije joj to prvi put da je podbacila, pa nije isključeno da bi mogla opet makar kod kuće to ne izgleda realno. Najvažniji je razlog jer ima Mikkela Hansena koji može sve. Nekad i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Nikolaj Jacobsen ne spava mirno jer prvi krug morat će iznijeti bez Henrika Tofta Hansena (možda se vrati u posljednjem kolu), otpao mu je ranije prvi izbor na desnoj poziciji Niclas Kirkeløkke, a budući da Søndergaard (napokon) više nije opcija, upitno je što će dobiti s Orisom Nielsenom i Martinon Larsenom.

Nakon dugo vremena reprezentativac je opet div Nikolaj Markussen koji nerijetko u BSV-u djeluje nezaustavljivo. Lakše probleme, koji će se riješiti, vuče Hans Lindberg, a koliko su i dalje jako ovisni o Hansenu, podsjetili su Mađari koji su u posljednjoj provjeri usred Herninga vodili i s devet razlike.

Image
Foto: Szwarc Henri/ABACA/PIXSELL

Hansen, Danska, rukomet

Danska je i dalje jako ovisna o najboljem igraču Mikkelu Hansenu (Szwarc Henri/ABACA/PIXSELL)

Vratari: Niklas Landin, Jannick Green 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krila: Casper Mortensen, Magnus Landin, Lasse Svan, Hans Lindberg 

Vanjski: Mikkel Hansen, Nikolaj Markussen, Henrik Mollgaard, Mads Mensah Larsen, Rasmus Lauge, Morten Olsen, Martin Larsen, Nikolaj Oris Nielsen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivoti: Rene Toft Hansen, Henrik Toft Hansen, Anders Zachariassen, Simon Hald 

Norveška

  • Najbolji rezultat na SP-u: 2. mjesto (2017.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 2. mjesto
  • Najveća zvijezda: Sander Sagosen
  • Izbornik: Christian Berge
  • Glavno pitanje: Mogu li brzinom do nove medalje

Zahvaljujući IHF-u (pozivnica), a još više Hrvatskoj, Norvežani su u Francuskoj osvojili prvu veliku medalju. Dugo su lutali i tražili svoj identitet koji su našli s Christianom Bergeom te ni u Løkeovo i Kjellingovo vrijeme nisu djelovali ovako moćno.

Većina se ipak polako naviknula na njihovu brzinu, pa su u Hrvatskoj završili tek sedmi, a premda je Sander Sagosen, kojeg su s 23 već počeli štedjeti, za godinu dana još bolji, ni s lijeve ni desne svoje strane neće imati ono što je imao prije.

Na jednom od treninga ozlijedio se Kent Robin Tønnesen kojeg neće biti na SP-u, ali Rod, Reinkind i Tangen zvuče dovoljno dobro da pokriju Veszpremova ljevaka. Na lijevoj strani problematični su Johannessen i O'Sullivan, više potonji za kojeg je Magdeburg rekao da će izbivati šest mjeseci (!), stoga će na sjeveru morati navijati da Espen Lie Hansen što prije uhvati formu koju je izgubio u Nantesu. Baš kao i Bergerud u Flensburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarci su u kvalifikacijama za ovaj SP pokazali da Bergeov stroj nije baš uvijek podmazan kako se čini, što će pokušati iskoristiti Austrija ili Tunis i s te strane odluka s Dancima o prvom mjestu izgleda još dosta daleko.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sander Sagosen

Sander Sagosen ima tek 23 godine, a već je neko vrijeme udarna norveška snaga (Goran Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratari: Espen Christensen, Torbjorn Bergerud 

Krila: Magnus Jondal, Alexandre Blonz, Kevin Guliksen, Kristian Bjornsen 

Vanjski: Goran Sorheim, Espen Lie Hansen, Goran Johannessen, Christian O'Sullivan, Magnus Fredriksen, Sander Sagosen, Eivind Tangen, Magnus Rod, Kent Robin Tonnesen, Harald Reinkind

Pivoti: Bjarte Myrhol, Magnus Gullerud, Petter Overby, Henrik Jakobsen 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tunis

  • Najbolji rezultat na SP-u: 4. mjesto (2005.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 19. mjesto
  • Najveća zvijezda: Wael Jallouz 
  • Izbornik: Toni Gerona
  • Glavno pitanje: Za što su sposobni bez Bannoura

Vjerojatno više nikad Tunis neće doći tako blizu medalji kao prije 14 godina. Sljedeće su ga stavile u realnost, ali ionako mu je najveći respekt da ga nitko ne želi vidjeti na drugoj strani terena.

Toni Gerona mislio je da je skupio najbolje što može, a onda se morao pomiriti s činjenicom da će mu nedostajati igrač u najboljoj formi, Amine Bannour. S Hosnijem je to ipak dosta bezopasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wael Jallouz konačno se ukazao već kada su se svi počeli pitati gdje je čovjek nestao, no znajući da igra kriminalno u Fuchseu, vjerojatno im nije puno nedostajao u pripremnim utakmicama.

U njima su pokazali brzinu, pa im sada kao veći problem djeluje obrana koja gotovo nikada nije bila upitna. Uozbilje li se i pokažu obrambenu suptilnost, mogu nauditi i Skandinavcima.

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Misli li Tunis nešto napraviti, Jallouz će morati biti na visokoj razini (Expa/Pixsell)

Vratari: Makrem Missaoui, Marouen Maggaiz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krila: Oussama Boughanmi, Anouar Ben Abdallah, Ramzi Majdoub

Vanjski: Ahmed Amine Bedoui, Rafik Bacha, Wael Jallouz, Skander Zaied, Yousef Maaref, Khaled Haj Youssef, Mosbah Sanai, Kamel Alouini, Mohames Soussi, Achraf Saafi, Oussama Hosni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivoti: Jihed Jaballah, Marouan Chourief

Austrija

  • Najbolji rezultat na SP-u: 2. mjesto (1938.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 13. mjesto
  • Najveća zvijezda: Nikola Bilyk
  • Izbornik: Patrekur Johannesson
  • Glavno pitanje: Kako proći "prljavi" Tunis

Uz kratak "izlet" u 90-ima Austrijanci su do ovog desetljeća potpuno nestali s rukometne karte. Vratio ih je na nju domaći Euro koji su dobro iskoristili te su sada česti sudionici velikih natjecanja.

Posao su dali u ruke Islanđanima, prvo Daguru Sigurdssonu, nakon njega Patrekuru Johanessonu i cijela se priča doima da će ubrzo postati još ozbiljnija.

Nikola Bylik trebao bi biti samo bolji, Johanesson nema problema ni učiniti ga organizatorom igre kako bi na svoje mogli doći Kirveliavicius i Hermann, kojeg, na žalost po Austrijance, neće biti u Herningu. S bundesligaškim krilima, Weberom i Santosom, Austrija će definitivno dobiti respekt i Danske i Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još više Tunisa koji joj je na papiru ulaznica za drugi krug s kojim bi cilj u Danskoj bio ispunjen.

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

U 51 utakmici Nikola Bilyk na kontu ima 194 reprezentativna pogotka (EXPA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratari: Thomas Bauer, Kristian Pilipović

Krila: Sebastian Frimmel, Raul Santos, Marian Klopcic, Robert Weber 

Vanjski: Frederic Wustner, Alexander Hermann, Romas Kirveliavicius, Dominik Schmid, Gerald Zeiner, Nikola Bilyk, Boris Zivkovic, Ante Ešegović, Janko Božović

Pivoti: Wilhelm Jelinek, Tobias Wagner, Lukas Herburger

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čile

  • Najbolji rezultat na SP-u: 21. mjesto (2005.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 21. mjesto
  • Najveća zvijezda: Rodrigo Salinas
  • Izbornik: Matteo Garralda
  • Glavno pitanje: Mogu li bolje nego u Francuskoj

Čileanski je rukomet u uzletu, ne tolikom da je sposoban za kontinuiranije senzacije, ali podatak da mu je ovo peta svjetska smotra zaredom znak je da su se podno Anda primili posla.

Danska će Južnoamerikancima biti novi pokušaj da se maknu s dna, u Francuskoj su ostvarili rekordne tri pobjede, prva je bila protiv Bjelorusije koja je već izgrađeno ime u Europi. To je znak da znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada ih je i sve više po Europi, Španjolskoj u prvom redu, pa Francuskoj. Rodrigo Salinas uskoro bi mogao i u bolji klub od Zamore, a samo on, Oneto i braća Feuchtmann zabili su dvije trećine pogodaka za reprezentaciju koja ima pravo razmišljati o nečemu boljem od pristojnog poraza u utakmicama s Tunisom i Austrijom. Jer ako su mogli Bjelorusiju... 

Vratari: Felipe Barrientos, Felipe Garcia

Krila: Sebastian Ceballos, Elias Oyarzun, Sebastian Pavez

Vanjski: Erwin Feuchtmann, Diego Reyes, Victor Donoso, Rodrigo Salinas, Daniel Ayala, Julio Baumann, Emil Feuchtmann, Aaron Codina

Pivoti: Marco Oneto, Esteban Salinas, Javier Frelijj

Saudijska Arabija

  • Najbolji rezultat na SP-u: 19. mjesto (2003., 2013.)
  • Rezultat na prošlom SP-u: 20. mjesto
  • Najveća zvijezda: Mojtaba Al Salem
  • Izbornik: Boris Denič
  • Glavno pitanje: Kako će Denič uspostaviti disciplinu

Slično kao i Čile, i Saudijska Arabija posljednjih godina drži kontinuitet nastupa na svjetskim prvenstvima. Zasad, a bit će tako i u bližoj budućnosti, ništa više jer novac ne može donijeti baš sve.

A Saudijcima nedostaje dosta toga, kvalitete u prvom redu unatoč pokušajima da s europskim trenerima u tom pogledu naprave iskorak. S Nenadom Kljajićem u Francuskoj protiv Hrvatske i Bjelorusije ostavili su jako dobar dojam, pa bi čovjek očekivao da će dvije godine kasnije biti još bolji, a pripremni minusi (-9 sa slabom Poljskom i -13 s Bjelorusijim) govore da baš i nije tako.

Šeici nisu nakon Neneka bili zadovoljni ni sa Španjolcem Fernandom Barbeitom te sada pokušavaju sa Slovencem Borisom Deničem kojemu je najveća briga uspostaviti disciplinu jer najbolji Al Salem, Mojtaba, misli da je Ivano Balić, pa mu momčad od toga ima više problema nego koristi.

Vratari: Mohammad Al Salem, Nawaf Al Mutairi, Amro Mohammed

Krila: Abdullah Al Abbas, Abdullah Al Hulaili, Mundeer Abu Al Rahi, Ahmad Alabdulali, Abdulazez Saeed, Abdulaziz Jaafari

Vanjski: Hussain Al Mohsin, Mahdi Al Salem, Hisham Al Obaidi, Abbas Al Saffar, Abdullah Al Hammad, Abdullah Al Salam, Fahad Al Farhan, Mohammed Al Abas,, Mojtaba Al Salem, Sadiq Al Mohsin, Mohammed Al Basha, Alfahad Al Shariri, Rami Al Mutairi, Abdulaziz Khayri Al Ahli

Pivoti: Hassan Al Janabi, Mohammed Al Zaer, Ali Al Ibrahim, Adnan Radnah

Raspored

10. siječnja:
20:15 Čile - Danska

11. siječnja:
18:00 Saudijska Arabija - Austrija
20:30 Tunis - Norveška

12. siječnja:
15:00 Austrija - Čile
17:30 Norveška - Saudijska Arabija
20:15 Danska - Tunis

14. siječnja:
15:00 Tunis - Čile
17:30 Norveška - Austrija
20:15 Danska - Saudijska Arabija

15. siječnja:
16:15 Saudijska Arabija - Tunis
18:30 Norveška - Čile
20:45 Austrija - Danska

17. siječnja:
15:00 Čile - Saudijska Arabija
17:30 Austrija - Tunis
20:15 Danska - Norveška

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo