šuker razočaran / Poruka iz UEFA-e: hrvatski nogomet je u nevolji, zemlja je osramoćena

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Tema sigurnosti je nažalost opet važnija od samog nogometa. Klubovi i savez plaćaju visoke kazne, ali za sada izostaju rezultati', rekao je Šuker.

23.6.2015.
9:56
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Danas se u Opatiji održava konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u organizaciji Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu, Uefe i Hrvatskog nogometnog saveza.

Davor Šuker je ustvrdio da je Hrvatska osramoćena zbog jednog ili više kriminalaca koji su iscrtali kukasti križ na travnjaku stadiona u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da znaju što taj simbol znači ne bi nikad slali poruke na taj način. Osuđujemo sva protupravna djelovanja na stadionima, posebno veličanje ideologija koje su sijale smrt po svijetu", istaknuo je Šuker.

Naglasio je da je jedini način zajednička bitka protiv takvih pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi zajedno moramo učiniti više, jer su do sad plaćene vrlo visoke novčane kazne za propuste i prekršaje, a pozitivni efekti takvog kažnjavanja su izostali", naveo je Šuker.

Među daljnjim mjerama je pojačana suradnja s UEFA-om, licenciranje klubova tako da zadovoljavaju zakonske obveze, dosljedno kažnjavanje klubova ako se pojave nepravilnosti te što bolja suradnja s Hrvatskim helsinškim odborom i FARE-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, postavljene ciljeve je nemoguće ostvariti bez odgovarajućeg zakonodavstva i kažnjavanja počinitelja", rekao je Šuker ocijenivši da je neprihvatljivo da do danas nije kažnjeno 16 huligana s nogometne utakmice u Milanu.

Govore su održali i Marc Timmer (voditelj Uefinog odjela za stadione i sigurnost) te Tomislav Paškvalin (pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tema sigurnosti je nažalost opet važnija od samog nogometa. Klubovi i savez plaćaju visoke kazne, ali za sada izostaju rezultati. Klubovi i savez nemaju dovoljno mehanizama, a neki se trude oduzeti i ono malo mehanizama što nam je ostalo. Kukasti križ je vrhunac sramote koju huligani nanose Hrvatskoj. Osuđujemo sva protupravna ponašanja i veličanje ideologija koje su sijale smrt po svijetu. U borbi protiv huligana uvijek ćemo početi od sebe, ali ne možemo to sami", rekao je predsjednik HNS-a.

Timmer je ustvrdio da je hrvatski nogomet u nevolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski nogomet je u problemu. Svi se slažemo ako dopustimo nogometnim kriminalcima da preuzmu nogomet, kraj je blizu. Moramo raditi zajedno da istrijebimo ovo zlo. Huligani nas rastavljaju, i danas mora biti novi početak, neka se ponovno čuju oni pravi navijači zbog kojih se nogomet igra. Ovdje nećemo upirati prstom nego upozoriti. Moramo raditi zajedno i riješiti te probleme", izjasnio se voditelj Uefinog odjela za stadione i sigurnost.

Pomoćnik ministra znanosti Paškvalin rekao je kako je nasilje ozbiljan problem današnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasizam i nasilje su veliki problem zbog kojeg su brojne utakmice proglašene rizicnom. Ključna je prevencija, tako i obitelj i obrazovne institucije imaju ključnu ulogu u razgovoru s djecom i mladima", rekao je Paškvalin dodavši da je potrebno stvoriti novu kulturu u duhu fair playa.

HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk u izjavi za medije nakon otvorenja skupa, na pitanje kakvu kaznu HNS može očekivati zbog iscrtanog kukastog križa, odgovorio je da je posljednji put kazna bila novčana uz igranje bez gledatelja, a da su sad u pitanju bodovi, dodajući da je on po tom pitanju pesimističan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj skup je prilika da se uspostavi zajedničko djelovanje i da se prst upire u počinitelja", rekao je.

Na pitanje o tvrdnjama da bi njegova ostavka ili ostavka Damira Vrbanovića bilo jedno od rješenja problema, Cvrk je istaknuo da je riječ je o pitanju prenošenja odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objektivnu odgovornost za sigurnost utakmice snosi organizator, a to smo svakako mi. No, pitanje krivnje ima na više mjesta, ako bi padale ostavke pitanje je tko bi trebao biti prvi", izjavio je Cvrk.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo