Uspjesi hrvatskog sporta / Pogled unazad: U 2019. rasturili Hrgović, Cro Cop, a Vatreni se plasirali na EURO 2020.

Image
Foto: AP Images/PIXSELL/Vijesti.hr

Ova 2019. godina bila je bez Olimpijskih igara ili velikog nogometnog natjecanja poput Svjetskog prvenstva ili Eura

31.12.2019.
14:20
AP Images/PIXSELL/Vijesti.hr
VOYO logo

Dok je 2018. godinu, što se tiče hrvatskog sporta, obilježilo ono što su napravili izbornik Zlatko Dalić i Vatreni, u 2019. najveći fokus je bio na Dinamu i natjecanju u Ligi prvaka. Teško da je moguće nadmašiti ono što se događalo u 2018., ponoviti uspjeh, mogli bismo reći stoljeća, i pola milijuna ljudi na zagrebačkim ulicama 15. srpnja, ali i u ostalim gradovima narednih dana. 

Srebrna medalja iz Rusije najveći je uspjeh hrvatskog sporta još od 1998. i Francuske kada je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila svjetsku broncu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova 2019. godina bila je bez Olimpijskih igara ili velikog nogometnog natjecanja poput Svjetskog prvenstva ili Eura. No, pogledajte što se sve događalo u ovoj godini koju sada ostavljamo za sobom. Hrvatsku u svijetu prepoznaju po našim sportskim uspjesima, a evo koje su to uspjehe naši sportaši i sportašice ostvarili u 2019.

Da biste vidjeli koji su to uspjesi, kliknite na SLJEDEĆA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siječanj - Fokus na SP u rukometu u Danskoj i Njemačkoj

Naši mladi skijaši na zagrebačkoj Snježnoj kraljici koja se održala 6. siječnja, ostvarili su najbolje plasmane u karijeri. Istok Rodeš je izjednačio sedmo mjesto iz Madonne de Campiglio, Matej Vidović je završio 15. a Elias Kolega na kraju je bio 20. u slalomskoj utrci Svjetskog kupa na Sljemenu.

Od 10. do 27. u Danskoj i Njemačkoj održavalo se Svjetsko prvenstvo u rukometu na kojem su nastupali i Kauboji. Hrvatska rukometna reprezentacija izgubila je od Švedske u utakmici za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu, te je u konačnici završila kao šesta reprezentacija svijeta. Hrvatska je pobijedila Francusku u posljednjoj utakmici druge faze čime je završila kao treća u skupini iza Njemačke i Francuske, dok su Šveđani ostali iza Danske i Norveške.

Time su kauboji osigurali prolazak na Olimpijske igre 2020. u Tokiju što im je bio i cilj. Ispred Hrvatske našli su se redom Švedska (5. mjesto), Njemačka (4.), Francuska (3.), Norveška (2.) i na prvom mjestu jedan od domaćina – Danska.

Na Australian Openu (14.1. – 27.1.) Marin Čilić došao je do 4. kola. Na putu prema daljnjoj fazi natjecanja zaustavio ga je Španjolac Bautista. (3:6, 6:4, 0:6).

Veljača - Dinamo deklasirao Viktoriju Plzen, Mirko Filipović došao do 38. pobjede u karijeri

U veljači je počeo nastavak HT Prve lige, no veliku je pozornost ipak izazvalo Dinamovo snalaženje u Europi, točnije u Europskoj ligi.  Na vrhu popisa Dinamovog uspjeha iz veljače stoji izbacivanje jake Viktorije Plzen u nokaut fazi Europa lige rezultatom 3:0 i osiguravanje osmine finala istog natjecanja.  Druga momčad Dinama na turniru u Londonu pobijedila je Tottenham i plasirala se u polufinale Premier League International Cupa.

U svom debiju za Bellator Mirko Filipović je jednoglasnom odlukom sudaca u Uncasvilleu svladao Roya Nelsona te mu se tako osvetio za poraz od prije sedam i pol godina.

Cro Cop je tako stigao do 38. pobjede u karijeri, u kojoj ima i 11 poraza te dva remija. Hrvatska košarkaška reprezentacija nije se nažalost uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Kini.

Ožujak - Odličan uspjeh hrvatskih skijaša, 'Barakude' slomile Srbiju

U ožujku su Vatreni u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. na zagrebačkom Maksimiru uspjeli pobijediti Azerbajdžan rezultatom 2:1. Azerbajdžan je poveo golom Ramila Sejdajeva (19'), no prije odlaska na odmor Borna Barišić (44') je uspio izjednačiti da bi pobjednički pogodak postigao Andrej Kramarić (79'). Nekoliko dana kasnije, Vatreni su otputovali u Mađarsku gdje su odigrali tek remi, 1:1.

Plasman četvorice Hrvata, Istoka Rodeša, Eliasa Kolege, Mateja Vidovića i Filipa Zubčića u slalomu u Kranjskoj gori među 25 skijaša koji su ušli u drugu vožnju najveći je ekipni uspjeh hrvatskog skijanja u povijesti. Hrvatski skijaški reprezentativac Istok Rodeš osvojio je peto mjesto na završnoj slalomskoj utrci Europskog kupa u Kranjskoj Gori, čime je postao ukupni pobjednik ovog natjecanja u konkurenciji slalomaša i ponovio prošlogodišnji uspjeh Mateja Vidovića.  

Ivan Katanušić, hrvatski paraolimpijac na Zimskom bacačkom prvenstvu Italije dvaput je popravljao europski rekord u disku u kategoriji F64 potkoljenična amputacija te on iznosi 60.20 metara. Drugi hrvatski paraolimpijac, Velimir Šandor, u kategoriji F52 tetraplegija bacio je disk na 17.37 metara i osvojio također zlatno odličje.  Vladimir Gašpar u kategoriji F41 paraatletičar niskog rasta, u koplju s daljinom od 32.90 metara postavio je novi hrvatski rekord.

Hrvatski vaterpolisti slavili su u posljednjoj utakmici grupne faze Europa kupa u Sisku protiv Srbije s 12:9 i plasirali se na finalni turnir u Zagrebu.

Travanj - Srbiću srebro na Europskom prvenstvu, Martić osvojila prvi WTA turnir u karijeri

Mario Hezonja ostvario je triple-double protiv Houstona Jamesa Hardena i postao prvi strani igrač Knicksa kojem je to uspjelo. Postao je i prvi Hrvat nakon Tonija Kukoča s triple-doubleom. Za 42 minute na parketu zabio 16 poena, dodao 16 skokova i ostvario 11 asistencija protiv Houston Rocketsa.

Na vaterpolskoj završnici Euro kupa u Zagrebu, hrvatska vaterpolo reprezentacija pobijedila je Grčku i Španjolsku, ali su izgubili protiv Mađara u finalu te tako nisu uspjeli obraniti naslov iz Rijeke 2018. godine.

Tin Srbić osvojio je srebrnu medalju u vježbi na preči na Europskom prvenstvu u poljskom Szczecinu.

Od 23. do 28. travnja održala se tradicionalna međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia, gdje nažalost Hrvatska nije imala pobjednika na prvom mjestu.

Tenisačica Petra Martić osvojila je prvu WTA titulu u karijeri, i to u Istanbulu. Za veliko slavlje pobijedila je Čehinju Marketu Vondroušovu s 2:1 u setovima.

Hrvatski borac Filip Pejić slavio je tehničkim nokautom protiv Poljaka Wolanskog u svom debiju u KSW organizaciji.

Tomislav Lubenjak je oborio Guinessov rekord u guranju auta 24 sata. Prešao je 106 km i 938 metara, čime je stari rekord od prije pet godina nadmašio za čak 24 km. 

Svibanj - Kovačić drugi Hrvat s trofejem Lige prvaka i Europske lige, Seligmanu zlato na SP-u u Osijeku

Amir Rrahmani protiv Lokomotive je zabio lijep udarac s vrha kaznenog prostora, a bio je to 2000. gol 'modrih' u Prvoj HNL.

Pobjednik HT Prve lige za sezonu 2018./19. je zagrebački Dinamo, dok je viceprvak Rijeka.

Mladi hrvatski košarkaš, Roko Prkačin, u samo tjedan dana s Cibonom je osvojio kadetsko, juniorsko i seniorsko prvenstvo Hrvatske, a u sezoni 2018/19. iza sebe ima i naslov prvaka Europe s reprezentacijom do 16 godina, kao i juniorsku ABA ligu. A na četiri od pet natjecanja, Roko je proglašen najkorisnijim igračem turnira.

Robert Seligman osvojio je prvo mjesto u vježbi na konju s hvataljkama na Svjetskom gimnastičkom kupu u Osijeku.

Mateo Kovačić ušao je u povijest kao drugi Hrvat koji je osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu. Ligu prvaka osvojio je 2018. s Real Madridom, dok je 29. svibnja osvojio Europsku ligu s Chelseajem.

Lipanj - Lovren osvojio Europu s Liverpoolom, Sinkovići opet rasturili

Dejan Lovren je s Liverpoolom osvojio Ligu prvaka protiv Tottenhama u Madridu.

Hrvatski veslači braća Valent i Martin Sinković osvojili su zlato na Europskom prvenstvu u švicarskom Luzernu u dvojcu bez kormilara. Sinkovići su dominantno došli do zlata i tako obranili naslov europskih prvaka.

Hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić ostao je nogometaš Chelseaja koji je otkupio njegov ugovor od Real Madrida za 50 milijuna eura što je rekordni transfer jednog Hrvata.

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija igrala je Europsko prvenstvo u Italiji i San Marinu, ali je na kraju završila tek s jednim bodom koji je dobila remijem protiv Engleske (3:3).

U kvalifikacijama za EURO 2020. Vatreni su uspjeli pobijediti Wales rezultatom 2:1 u Osijeku.

Hrvatski reprezentativci u karateu Ivan Kvesić i Anđelo Kvesić došli su do finala u svojim kategorijama: Ivan je osvojio zlato u kategoriji do 84 kilograma, a Anđelo srebro u kategoriji iznad 84 kilograma.

Hrvatska rukometna reprezentacija je doznala protivnike na Europskom rukometnom prvenstvu 2020. Izabranici Line Červara igrat će u skupini A s Bjelorusijom, Srbijom i Crnom Gorom. Utakmice se igraju u Grazu u siječnju.

Srpanj - Dobar mjesec za 'Modre', vaterpolisti se kući vratili s broncom

Hrvatski vaterpolisti vratili su se kući s brončanim medaljama sa Svjetskog prvenstva. Izabranici Ivice Tucaka izgubili su u polufinalu od Španjolske (5:6), a u borbi za treće mjesto svladali su Mađarsku (10:7) za novo odličje na velikom natjecanju.

Hrvatski tenisač Ivan Dodig osvojio je s Tajvankom Latishom Chan naslov wimbledonskih pobjednika u konkurenciji mješovitih parova, Dodig i Chan su u finalu za samo sat i devet minuta svladali Šveđanina Roberta Lindstedta i Latvijku Jelenu Ostapenko sa 6:2, 6:3. Marin Ćilić ispao je u 2. kolu.

Uoči dvoboja Dinama i Saburtalo Dominik Livaković nije primio pogodak u sve četiri natjecateljske utakmice ove sezone u kojima je branio, a što se nije dogodilo nijednom Dinamovu vrataru još od legendarnog Dražena Ladića. Hrvatski reprezentativac s 450 odrađenih minuta bez primljenog gola izjednačio se s Franjom Glaserom.

Srpanj je bio dobar mjesec za Modre. U obje utakmice pobijedili su gruzijski klub Saburtalo i plasirali se u 3. pretkolo Lige prvaka.

Kolovoz - Mjesec hrvatskih boksača: Hrgović i Miočić nokautirali protivnike

Dinamo je u kolovozu igrao protiv Ferencvarosa, u prvoj utakmici izvukli su tek remi 1:1, dok su u drugoj utakmici Modri uvjerljivo pobijedili s 4:0. Pobijedili su i Rosenborg rezultatom 2:0, dok su u uzvratnoj utakmici u gostima odigrali tek 1:1.

Na nevjerojatan način je Stipe Miočić vratio teškaški pojas UFC-a u svoje vlasništvo. Krajem četvrte runde nokautirao je Daniela Cormiera i osvojio naslov prvaka.

Hrvatski boksač Filip Hrgović obranio je WBC-ov internacionalni teškaški pojas protiv Meksikanca Marija Heredije nokautom u trećoj rundi u meksičkom gradu Hermosillu.

Rujan - Srbić vratio se u velikom stilu, Dinamo deklasirao Atalantu na Maksimiru

Hrvatski gimnastičar Tin Srbić na međunarodnu se scenu vratio u velikom stilu jer je u finalu Svjetskog kupa u Parizu u potpunosti deklasirao konkurenciju te osvojio zlatnu medalju.

Najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković u svom je 12. nastupu na zagrebačkom atletskom mitingu iz IAAF World Challenge serije ostvarila osmu pobjedu hicem od 67,78 metara, dok je druga hrvatska predstavnica Marija Tolj osvojila treće mjesto s daljinom 62,57 m. 

Atletičarka Ana Šimić osvojila je sedmo mjesto u skoku u vis na svjetskom prvenstvu u Dohi s preskočenih 1,93 metara.

Vatreni su igrali protiv Slovačke kvalifikacijsku utakmicu za EURO te ostvarili pobjedu 4:0. Protiv Azerbajdžana ovaj put su odigrali 1:1.

Prva utakmica Dinama u grupnoj fazi Lige prvaka bila je protiv talijanske Atalante. Modri su tu izborili veliku pobjedu od 4:0.

UEFA je potvrdila pristupne liste za svoja klupska natjecanja u sezoni 2020/2021., kada će Hrvatska imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Duje Ćaleta-Car zabio je prvi gol 29.rujna, otkad je, pretprošlog ljeta, prešao u Marseille iz Red Bull Salzburga. 

Listopad - Povratak 'otpisanog' u reprezentaciju, Srbić ponovno pomeo konkurenciju

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je protiv Mađarske rezultatom 3:0 na splitskom Poljudu. Protiv Walesa odigrali su neriješeno, 1:1. Slijedila im je odlučujuća utakmica u studenom protiv Slovačke u borbi za odlazak na EURO 2020.

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić u A reprezentaciju ponovno je vratio Duju Ćaleta-Cara.

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je naslov svjetskog doprvaka na preči posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u njemačkom Stuttgartu, iako je u finalu nastupio s ozlijeđenim zglobom zapešća.

Osim Tina Srbića svjetske medalje osvojili su Filip Ude na konju s hvataljkama (srebro) i Mario Možnik (preča).

Dinamo je odigrao utakmicu protiv Manchester Cityja, izgubili su 2:0. Druga utakmica bila je krajem mjeseca, 22.10., remizirali su 2:2.

Studeni - Hrvatska osigurala nastup na EURU 2020., Luburić ostvario povijesnu pobjedu u hrvanju

Martin i Valent Sinković izabrani za najbolju mušku posadu 2019. godine.

Hrvač Vjekoslav Luburić ostvario povijesnu pobjedu u hrvanju. Donio srebro sa Svjetskog U-23 prvenstva u Budimpešti.

Dominik Livaković, igrač Dinama, i Josip Čondrić, igrač Istre 1961, poklonili su svom bivšem treneru automobil – pokazali su sportsko srce i izvan terena.

Hrvatska je protiv Slovačke osigurala nastup na EURU 2020. godine. Vatreni su pobijedili Slovačku rezultatom 3:0.

Prosinac - Hrgović izdominirao u Saudijskoj Arabiji, Dinamo zaključio nastup u Europi

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović nastavio je neporažen niz u profesionalnoj karijeri. U trećoj rundi tehničkim nokautom zaustavio je bivšeg dvostrukog izazivača za svjetsku titulu Amerikanca Erica Molinu u boksačkom spektaklu u Saudijskoj Arabiji te tako obranio internacionalni WBC naslov.

Dinamo je nažalost zaključio nastup u Europi. U utakmici protiv Manchester Cityja na hladnom Maksimiru deklasirali su ih Englezi rezultatom 4:1. Ali, Dani Olmo dobije je priznanje od UEFE. Prema njima, postigao je najbolji pogodak grupne faze Lige prvaka u zadnjoj utakmici Dinama s Manchester Cityjem.

Hrvatska je smještena u drugu jakosnu skupinu EURA 2020. Vatreni će prvu utakmicu odigrati 14. lipnja na Wembleyju protiv Engleske.

Trojica hrvatskih skijaša plasirala su se u drugu vožnju i stigli do bodova. Elias Kolega bio je 15., Matej Vidović 20., a Istok Rodeš nakon greške na startu 25.

Najbolja hrvatska gluha skijašica Rea Hraski prvog je natjecateljskog dana Zimskih olimpijskih igara gluhih u talijanskom Sondriju osvojila brončanu medalju u spustu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo