'VOĐA SRNA, BRUTALNI BADELJ...': / Ugledni nogometni časopis objavio pet razloga zašto voli Vatrene

Image
Foto: AFP

Ugledni nogometni časopis FourFourTwo analizirao je igru hrvatske reprezentacije i kroz pet točaka naveo zašto je igra Vatrenih bila tako dobra u pobjedi Španjolske.

22.6.2016.
12:08
AFP
VOYO logo

FFT nabraja pet razloga zbog kojih je Hrvatska oduševila protiv Španjolske i pojašnjava detalje utakmice koja "nije trebala" završiti ovakvim rezultatom. No, Hrvati su odigrali protiv svake nogometne logike i s dosad pričuvnim igračima iznenadili favoriziranog europskog prvaka.

1. Hrvatska je odlučno uzvratila

Image

Primljeni gol u ranoj fazi utakmice protiv Španjolske obično završi katastrofom za suparnika. Del Bosqueova momčad najgori je mogući suparnik za tako nešto. Čudi kako je Del Bosqueova momčad nakon toga propustila kontrolirati utakmicu, zbog čega ju je Hrvatska teško kaznila. Španjolska je imala loptu u posjedu, ali teško se prisjetiti situacija kada je iz igre hrvatski golman Subašić bio na iskušenjima. Glavno hrvatsko oružje bila je kontra i tako su preko Perišića i došli do pobjede. Rakitić je do poluvremena bio igrač s najmanje dodavanja, ali je hrvatski alternativni plan u igri prema naprijed funkcionirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Srna je vođa

Još prošlog tjedna, legenda hrvatskog nogometa s 133 nastupa za reprezentaciju, otputovala je u Hrvatsku na očev pogreb. Vratio se kako bi istog tjedna zaigrao u remiju sa Češkom i onda ušao u povijest protiv Španjolske s rekordnim 17. nastupom za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Jučer je bio sjajan, predvodio momčad u napadu i obrani. Nakon što je srušio rekord u broju nastupa za Šahtar, u reprezentaciji je pokazao da nije za otpis ni u 34. godini. Dobio je šest od sedam duela protiv Španjolaca i imao dva od četiriju uspješnih centaršuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ubojita kontra

Belgija je možda najopasnija na Euru u ovom dijelu igre, ali Hrvatska ima igrače trkače koji u kontri mogu naštetiti suparniku. U akciji za pobjednički gol, prvo je blokirao Srna, zatim Kalinić impresivno prenio loptu i potom Perišić munjevito istrčao i udarcem s krila u prvi kut matirao De Geu. Na drugom krilu sjajan je bio Marko Pjaca, 21-godišnjak iz Dinama, koji je svojim nadiranjem iz dubine bio opasan dodatak hrvatskoj igri s desne strane. Pjaca i Perišić izludili su španjolske bekove Juanfrana i Albu, stalnom agresivnoću poništili napadačko djelovanje suparnika. Ovakav način igre pomogao je, primjerice, Leicesteru osvojiti naslov.

4. Nagrada za neumornog brzanca Perišića

Interov krilni napadač zaslužio je pohvale još i prije pobjedničkog gola u 87. minuti. Asistirao je za Kalinićev pogodak za izjednačenje, bio je prava napast na lijevom krilu. Perišić je podcijenjen igrač, rijetko dobiva priznanja koja zaslužuje svojim igrama. Ako ovako nastavi, bit će u najužoj konkurenciji za individualne nagrade na kraju prvenstva. Njegov gol i asistencija dovoljno govore o tome što je napravio svom čuvaru Juanfranu. U ofenzivi, pokazao je da je krilo iz snova za usamljenog napadača, kakav je bio Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Brutalni Badelj

Fiorentinin veznjak bio je brutalno učinkovit; uzeo je loptu 12 puta, pet više od ijednog igrača, pobijedio u četiri duela, dijeli prvo mjesto među presretačima, dok je blokirao najviše udaraca (tri). Treba li uopće još nešto reći nakon ovakvih brojki. Ne čudi zanimanje za Badelja. Ima još dvije godine ugovor s Fiorentinom, ali njegov menadžer već pregovara s Tottenhamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo