ČESTI UZROK NESREĆA / Ovo pravilo ne poštuje dvije trećine vozača u Zagrebu!

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Terenska provjera govori kako naši vozači često ne shvaćaju koliko je razmak između vozila važan u cestovnom prometu, a mnogi su požalili što se nisu pridržavali pravila.

26.11.2013.
15:50
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK) objavio je danas podatke svojih istraživanja po kojima oko 65 posto vozača ne poštuje "pravilo dviju sekunda" o potrebnom razmaku između vozila, što je, po podacima MUP-a, treći statistički najčešći uzrok nesreća u Hrvatskoj.

U obavijesti za medije HAK navodi da je mjerenje na dva mjesta u Zagrebu pokazalo da tzv. pravilo dviju sekunda od 318 vozača nije poštovalo njih 204, te od 372 vozača njih 246.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta terenska provjera govori kako naši vozači često ne shvaćaju koliko je razmak između vozila važan u cestovnom prometu, a mnogi su požalili što se nisu pridržavali pravila, poručuje HAK.

Posljedice su lakše prometne nesreće u kojima nema teže ozlijeđenih, ali je zato materijalna šteta velika, no ima i nesreća s teškim posljedicama za zdravlje sudionika, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HAK-u ističu kako vožnja na udaljenosti deset metara od drugog vozila pri brzini od 80 kilometara na sat u nas vjerojatno neće rezultirati kaznom, ali vozači sebe i druge izlažu opasnosti jer vozilo ispred može naglo zakočiti, a oni će možda baš u tom trenutku posegnuti za funkcijskom tipkom u automobilu i skrenuti pogled s ceste.

HAK savjetuje vozačima da sami isprobaju tzv. pravilo dviju sekunda, te da na suhoj cesti broje do dva i pozicioniraju svoj automobil u odnosu prema onome ispred njih u koloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje je tu metodu primijeniti kada vozilo ispred vas prolazi uz neki znak ili neki dio na cesti gdje ćete moći mjeriti poziciju svojeg automobila", kažu iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo