Play ponuda

ZAVRŠETAK IZ SNOVA: / U zadnjoj etapi skočio s četvrtog na prvo mjesto i osvojio jednu od najslavnijih utrka

Image
Foto: AFP, LUK BENIES

Nizozemac Tom Dumoulin (Sunweb) pobjednik je 100. izdanja biciklističke utrke Giro d'Italia koja je završila u nedjelju u Milanu.

28.5.2017.
18:41
AFP, LUK BENIES
Play ponuda

O pobjedniku jubilarnog Gira odlučivala je posljednja etapa, 29,3 kilometara dugački kronometar od Monze do milanske katedrale. Uoči tog posljednjeg testa čak četiri vozača bila su unutar minute na vrhu redoslijeda, vodio je Quintana s 39 sekundi ispred drugog Nibalija, 43 sekunde ispred trećeg Francuza Thibauta Pinota (FDJ) i 53 sekunde ispred četvrtog Dumoulina.

Image
ZA ODVALIT SE OD SMIJEHA: /

Priča o biciklistu koji je morao obavit veliku nuždu tijekom utrke dobila urnebesan nastavak

Image
ZA ODVALIT SE OD SMIJEHA: /

Priča o biciklistu koji je morao obavit veliku nuždu tijekom utrke dobila urnebesan nastavak

Do polovice staze nadoknadio zaostatak

No, kako je od sve četvorice kandidata za ukupnu pobjedu najbolji vozač na kronometar upravo Dumoulin, očekivalo se kako će 26-godišnji Nizozemac preskočiti konkurente i odjenuti posljednju ružičastu majicu na ovogodišnjoj utrci. To se i dogodilo, Dumoulin je već nakon prvih 10 km preskočio Pinota i Nibalija, a na polovici staze je nadoknadio i zaostatak za Quintanom te na kraju ostvario relativno komfornu pobjedu.

"Rekao sam svom sportskom direktoru da mi ne govori prolazna vremena sve dok ne bude siguran da sam u dobitnoj poziciji i da više ne moram riskirati u zavojima. On mi je već na polovici staze rekao kako sam nadoknadio sav zaostatak, ja mu nisam vjerovao, mislio sam kako je to prerano. Pokazalo se da je bio u pravu", rekao je Dumoulin na cilju.

Prvi Nizozemac u povijesti

Dumoulin je tako postao prvi Nizozemac pobjednik Gira i prvi Nizozemac koji je osvojio neku trotjednu biciklističku utrku (Giro, Tour, Vuelta) nakon Joopa Zoetemelka koji je osvojio Tour de France 1980. godine.

Hrvatski vozač Robert Kišerlovski (Katjuša) u posljednjoj je etapi zauzeo 139. mjesto s 4:41 minuta slabijim vremenom od pobjednika Van Emdena te je Giro okončao na 31. poziciji sa 1:36:28 sati slabijim vremenom od Dumoulina.

Play ponuda
Play ponuda