VELIKI KORUPCIJSKI BOKSAČKI SKANDAL NA OI: / Borbe i čitavi ždrijebovi u Riju su namješteni?!

Image
19.8.2016.
17:03
VOYO logo

Prema pisanju Guardiana, jedan od iskusnijih i starijih službenika Svjetske boksačke asocijacije (AIBA) im je anonimno potvrdio kako nema nikakve sumnje da su neki suci u ringu i bodovni suci u Riju korumpirani.

Image
Image

Britanci su naveli da se grupe sudaca sastaju prije određenih mečeva i natjecanja te odlučuju kako će pojedine dvoboje bodovati. Potvrdio je da se pobjednici određuju unaprijed. U srijedu je Aiba obznanila kako je određeni broj sudaca izbačen s turnira zbog donešenih sumnjivih odluka, a nakon toga dogodilo se nešto što itekako potkrepljuje tu tezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiva borba Nikitina i Conlana

Naime, Vladimir Nikitin, ruski boksač koji je na kontroverzan način pobijedio Irca Michaela Conlana u četvrtfinalnoj borbi na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, neće boksati polufinale olimpijskog boksačkog turnira zbog ozljede glave, prenosi BBC.

Rus koji boksa u bantam kategoriji tako neće imati priliku odraditi borbu za finale turnira protiv Amerikanca Shakura Stevensona. Conlan mu je, iako je izgubio, nanio krvavu ozljedu koja je okarakterizirana kao teže prirode. Upravo o takvim ozljedama uvelike se raspravljalo kad je donesena odluka kako po prvi put u povijesti Olimpijskih igara boksači na turniru neće koristiti kacige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKU ČEKA NOVI SPEKTAKL: Hrgović protiv svjetskog prvaka boksa za finale

Boks na ovim OI krvaviji je nego ikada

Boksači na turniru imaju i po nekoliko borbi za kratko vrijeme pa je i mogućnost za ozljedu velika. Ako je ozljeda ozbiljnija, kao što je sada slučaj s Nikitinom, boksaču se zabranjuje sudjelovanje u daljnem tijeku turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikitin stoga neće sudjelovati u polufinalu, ali će primiti osvojenu brončanu medalju.

"Ozljeda koju je Nikitin pretrpio je preozbiljna", kazao je dužnosnik boksačkog saveza Rusije Igor Kazikov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Amerikanac Stevenson bez borbe ušao u finale turnira u kojem će odmjeriti snage s Kubancem Robeisyjem Ramirezom Carrazanom. Vrijedi spomenuti da se povlače repovi četvrtfinalne borbe OI između Nikitina i Conlana. No ono zbog čega se povlače repovi je to da je Conlan izgubio tu borbu unatoč tome što je Rusu nanio ozbiljne ozljede. Boksač iz Belfasta kazao je nakon tog meča koji je bio održan u utorak kako je njegov olimpijski san pokraden. Nikitin je borbu završio sav krvav, pretučen, ali suci su bodovali drugačije i dali pobjedu Rusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, YURI CORTEZ
Image
Foto: AFP, YURI CORTEZ

I Hrgović osjetio sudačku pristranost

Čudno suđenje i hrvatski ljubitelji boksa imali su priliku vidjeti i u utorak u četvrtfinalnom meču između našeg Filipa Hrgovića i Kubanca Leiniera Pera. Hrgović je u prvoj rundi kubanskom boksaču zadao nekoliko čistih direkata i udaraca, ali nekim čudom bodovni suci, točnije njih dva, bodovali su u korist Pera (10-9, 10-9, 9-10). Na kraju je Hrgović tri puta rušio Kubanca na pod i završio borbu u svoju korist.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo