PALA JE I SRBIJA / Čudesna Hrvatska je u polufinalu SP-a, aktualni olimpijski prvaci nisu imali šanse protiv Popadića i društva u balkanskom Clasicu

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Vecernji list

Hrvatska je u polufinalu SP-a

29.6.2022.
17:06
Hrvoje Jelavić/Vecernji list
VOYO logo

HRVATSKA - SRBIJA 14-12 (1-1, 4-3, 5-5, 4-3)

HRVATSKA: Bijač, Popadić; Fatović 1, Krapić 1, Lazić 1, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić 2, Bašić 1, Harkov 2 (1)

SRBIJA: Dobozanov, Mitrović; Mandić 4 (3), Subotić 1, Ranđelović, Lazić, Vico 1, S. Rašović 1, Lukić, Jakšić 2, Radulović 1, Drašović, V. Rašović 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 7/13, Srbija 6/15

PETERCI: Hrvatska 1/1, Srbija 1/1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, na čelu s golmanom Tonijem Popadićem koji je skupio 12 obrana, pobijedili su srijedu u Budimpešti aktualnog olimpijskog prvaka iz Tokija, dvostrukog uzastopnog osvajača olimpijskog zlata, jaku, ali izmijenjenu Srbiju, rezultatom 12-14.

Image
EKSKLUZIVNO /

Srpska legenda: 'Igor Hinić je moj veliki prijatelj, gledali smo zajedno ovu lijepu opomenu Hrvata. Volim doći u Rijeku, ipak sam tu rođen i odrastao'

Image
EKSKLUZIVNO /

Srpska legenda: 'Igor Hinić je moj veliki prijatelj, gledali smo zajedno ovu lijepu opomenu Hrvata. Volim doći u Rijeku, ipak sam tu rođen i odrastao'

Pobjeda kolektiva

No, ovo je, prije svega, pobjeda kolektivne igre izabranika Ivice Tucka. Dakle, svih 10 igrača upisalo se u strijelce u redovima Hrvatske. Marko Žuvela, Marinić-Kragić, Vrlić, Lazić, Bukić... Ne treba nabrajati, svi koji su igrali dali su svoj obol ovoj velikoj pobjedi za našu reprezentaciju, jednu novu vaterpolsku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dva gola su zabili Marko Žuvela, Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić i Konstantin Harkov, dok je Dušan Mandić bio četverostruki strijelac za Srbiju.

Bio je to dvoboj dviju reprezentacija koje su u potpunosti izmijenile sastave nakon lanjskih Olimpijskih igara u Tokiju, a Hrvatska je pokazala kako je u Budimpešti ipak u boljoj formi od Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabranici Ivice Tucka niti u jednom trenutku utakmice nisu bili u zaostatku, u nekoliko su navrata imali i po tri gola prednosti, a ključnim se pokazao pogodak Lorena Fatovića za 14-11 s istekom napada 1:55 minuta prije kraja.

U prvoj je četvrtini briljirao Toni Popadić koji je u tom razdoblju upisao čak šest obrana. Tu prvu četvrtinu obilježila je rastrgana igra u napadu, Hrvatska je psotigla gol samo u situaciji s dva igrača više, dok je Srbija poravnala u samoj završnici prvih osam minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska imala prednost

I u drugih osam minuta Hrvatska je konstantno držala minimalnu prednost, u dva navrata je imala sjajne pozicije za bijeg na dva razlike, no Vrlić i Bukić nisu uspjeli svladati Mitrovića.

No, treću četvrtinu sjajno su otvorili Vukičević, Krapić i Vrlić te odveli Hrvatsku na 8-5. Najbolji srpski igrač Mandić nije dopustio da utakmica bude prerano riješena, s dva brza gola smanjio na 9-8, pa se i u posljednjih osma minuta krenulo s minimalnim vodstvom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golovima Bukića, Žuvele i Bašića Hrvatska je sredinom posljednje dionice izgradila vodstvo od 13-10 te je već i tada bilo jasno kako će "barakude" po deveti put zaredom zaigrati u polufinalu svjetskog prvenstva, a sve dvojbe oko pobjednika otklonio je Fatović.

Nadomak niza

Hrvatska je tako stigla nadomak nastavka nevjerojatnog niza osvajanja odličja na svjetskim prvenstvima, trenutačno je osvojila medlaju na sedam SP zaredom. Bila je ovo i treća pobjeda Hrvatske protiv Srbije na SP, a u oba prethodna navrata kada je svladala Srbiju Hrvatska je i osvojila zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će u polufinalu u petak igrati protiv boljeg iz dvoboja Španjolska - Crna Gora koji je na programu od 19.30 sati.

ČETVRTA ČETVRTINA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo je, u polufinalu smo SP-a. Bravo dečki, kakva utakmica!

1.55 - Kakav lob Lorena Fatovića... Imamo 14-11. Polufinale SP-a je blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2' - Marko Radulović upisao svoj prvi gol za Srbiju. Igrao je za Hrvatsku do 17 godine.

3' - Imamo napad, obranili smo se. Cure sekunde, imamo +3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4' - 11 obrana Popadića.

5' - Bašiiić, evo nam i njega. Imamo 13-10 4:45 do kraja zadnje četvrtine. Samo se Loren Fatović nije upisao kod naših u listu strijelaca. Imamo devet različitih strijelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' - Drugo isključenje Marka Žuvele.

6' - Marko Žuvelaaa, kakva majstorija. U stilu Bušljea. Cimanje i bomba. Njegov drugi gol. 10-12 za Hrvatsku, samo da izdržimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7' - Kakav gol Viktora Rašovića, 10-11.

7' - GOOOL - Luuuka Bukić za +2 - 11-9 za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7' - Obranili smo se, imamo napad.

8' - Prvi napad imat će Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TREĆA ČETVRTINA

Imali smo +3, 9-6, ali probudio se onda Mandić i sad vodimo 10-9. Popadić ima 10 obrana kod Hrvatske, Marcelić 5 u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0.08 - Jao, šteta što nismo ovo iskoristili, Vrlić je asistirao, a Laziću je ispala lopta na ziceru. Mandić je bio pored njega.

0.24 - Vrlić iznudio isključenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1' - Strahinja Rašović efektno zabija gol za 9-10, Tucak je poludio sad na Lazića jer nije adekvatno agresivno i koncentrirano reagirao u obrani.

2' - Laaazić fantastično uplivava i na asistenciju Harkova, naturaliziranog Rusa, matira Mitrovića za +2. 8-10.

3' - Mandić zabija peterac i svoj 3 gol, zaredom. Probudio se najbolji svjetski vaterpolist.

3' - Fatović promašuje zicer s igračem više, odbija se od vratnice, kontra Rašovića i peterac za Srbiju.

3' - Mandić zabija svoj drugi gol. 7-9 za Hrvatsku.

4' - GOOOL - Franko Lazić nas je vratio na +3. 9-6.

5' - Evo i Dušana Mandića, prvi gol iz petog pokušaja.

5' - Vodimo 8-5. Kako sad igramo, imamo plus 3.

5' - Mandić je na 0-4 u pokušajima, najbolji vaterpolist svijeta nije u formi danas. Zaključali su ga naši.

6' - TOOOOO, Ivan Krapić, kapetan, zabija za 7-5 Hrvatske. To je to, idemo sad po pobjedu! Njegov 10 gol iz 11 pokušaja na SP-u.

7' - Vukičević zabija za 6-5 Hrvatske, opet smo u vodstvu. Treći realiziran igrač više, od 7.

8' - Odmah Srbija zabija za 5-5. Subotić je strijelac.

DRUGA ČETVRTINA

Ostaje 5-4 za Hrvatsku. Možemo biti zadovoljni, idemo na odmor s vodstvom u jednom tvrdoj, teškoj, paklenoj utakmici. Popadić je na 9 obrana. Igramo jako dobro u obrani s igračem manje, kao i u napadu s igračem više.

0.25 - Imamo zadnji napad.

1.18 - Bukić je promašio šut s igračem više za plus dva.

2' - Popadić ima 9 obrana, na 70% je. Bravo, bravo, bravo...

2' - Kragić za Vrlića i Vrlić se oslobodio Radulovića za gol u 5-4 Hrvatske. Vrlićev treći gol na turniru. To je to, idemo!

3' - Evo gola, 4-4. Jakšić zabija drugi gol za Srbiju danas.

3' - Brani Toni Popadić, sedma njegova obrana. Ali, ostaje napad Srbije.

3' - Peterac za Hrvatsku, Harkov će ga izvesti. Harkov protiv Mitrovića i zabija za 4-3 Hrvatske. Bravo kralju, njegov 14. gol na turniru.

4' - Kako sad igramo obranu, presing po bazenu. Popadić ima 7 obrana sad.

5' - Bravoo, Jerko Marinić-Kragić zabija svoj drugi gol protiv Srbije. Kakav je to šuter.... Njegov sedmi gol na prvom SP-u u karijeri.

6' - Isključenje za Srbe, Marko Žuvela zabija drugi gol za Hrvatsku. Ajmoooo Hrvatskaaa, ideemo sad! Bio je ovo 4 igrač više uz 50%. Srbija ima sad samo jedan realiziran gol iz 5 isključenja.

6' - Evo nam poklona Srba, Jakšić je napravio prekršaj u napadu dok je plivao.

7' - Srbi traže centra, koncentrirana je naša obrana. Jako se velika borba vodi u bazenu. Naša obrana igra fantastično. Hrvatska ovo može dobiti, samo treba biti pametna i jako u obrani.

8' - Blok Srba, Krapić s Jakšićem vodi veliku borbu.

8' - Kreće druga četvrtina, opet imamo prvi napad.

PRVA ČETVRTINA (1-1)

1' - Šesta obrana Tonija Popadića, kako momak brani pa to je strašno!

1' - Tvrda utakmica, obje obrane odlično funkcioniraju.

2' - Jao, Krapić je pogodio točno u glavu Branislava Mitrovića. Šteta, mogli smo voditi već 3-0, ali sad smo dobili gol Rašovića za 1-1.

3' - Toooni Poooopadić, zapamtite dobro njegovo ime. Ima već 5 obrana.

4' - Nikola Jakšić blokirao je Marina Kragića i napad je za Srbiju.

4' - Mitrović je skinuo šut Barakudama.

4' - Srećom, Jakšić puca preko gola odmah u sljedećem napadu.

5' - Prekršaj u napadu Vrlića, šteta.

5' - Popadiću kralju, sad ima tri obrane. Vezao je dvije unutar 10 sekundi. Sjajno je Toni Popadić reagirao kod udarca Rašovića Vladimira.

6' - Vodimo, Marinić-Kragić. 1-0. Otvorio mu se bliži kut, Jakšić je slabo išao u blok.

6' - Mandić puca, brani Popadić, bravo majstore. Prva obrana za našeg vratara.

7' - Prvo isključenje, Žuvela ide van na dvije minute.

7' - Trajao je prekid neko vrijeme, lopta je ostala u rukama Hrvatske. Vrlić za Vukičevića, ispala mu lopta. Lukić je bio uz njega. Ništa i od drugog napada Hrvatske na utakmici.

8' - Kontra prekršaj dosuđen Laziću, imamo opet napad.

8' - Sve se u Srbiji vrti oko Dušana Mandića. Prliću je dosuđen faul u napadu. Lopta je za Srbiju.

8' - Počela je utakmica, prva lopta je za nas. Sretno Hrvatska!

15.55 - Na redu je himna Srbije.

15.54 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

15.50 - U Budimpešti je paklenih 37 u hladu. Na suncu je to i preko 40.

15.47 - Još je malo do početka utakmice.

Došao je i taj dan, dan za spektakl! Hrvatska vaterpolska reprezentacija od 16 sati u Budimpešti igra protiv Srbije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Odabranike izbornika Ivice Tucka čeka najteži zadatak do sada, a danas će u bazen s prvim favoritima turnira.

Rivalstvo dvaju reprezentacija obilježila je svijet vaterpola u posljednjih desetak godina, a danas se to rivalstvo nastavlja na najvećoj pozornici. Hrvatska je u skupini zauzela drugo mjesto te je preko Gruzije izborila nastup u četvrtfinalu. Naši su slavili s 13:7.

Srbija je pak bila prva u skupini, čime je izborila izravan plasman u četvrtfinale. Susret sa Srbijom najavio je izbornik Tucak.

Balkanski Clasico

Već nakon pobjede nad Gruzijom je najavio:

"S radošću iščekujem četvrtfinalni ogled, jedan od velikih u nizu velikih mečeva protiv Srbije. Vjerujem da imam snagu da ih dobijemo, svakako ćemo dati sve od sebe. Srpska reprezentacija izmijenjena je jednako kao i mi, ali s dva vrhunska igrača u svojim redovima. No imamo ih i mi. Idemo u rat, naravno karikirano govoreći. Vjerujem da imamo snage da ih dobijemo i učinit ćemo sve da to ostvarimo", veli izbornik.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

"Moramo prvenstveno misliti o nama, da budemo pravi i na visokom nivou kakav je potreban za jednu tako važnu utakmicu protiv takvog protivnika. Do sada je sve u najboljem redu i ja vjerujem da ćemo tako dočekati utakmicu", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo