Play ponuda

TUŽAN KRAJ / Preminuo Seno Čusto, hrvatski trener koji je na Olimpijskim igrama doživio moždani udar

Image
Foto: Screenshot: Hrvatski streljački savez
8.11.2021.
11:51
Screenshot: Hrvatski streljački savez
Play ponuda

Nakon kratke i teške bolesti koja ga je zatekla na Olimpijskim igrama u Tokiju, u subotu je u Rijeci u 67. godini života preminuo legendarni hrvatski trener streljaštva Seno Čusto, trofejni stručnjak koji je prije svega bio veliki radnik i pedagog, objavio je HOO.

Image
DRAMA U TOKIJU /

Dan prije otvaranja Olimpijskih igara pozlilo treneru Sježane Pejčić, odmah je prebačen u bolnici

Image
DRAMA U TOKIJU /

Dan prije otvaranja Olimpijskih igara pozlilo treneru Sježane Pejčić, odmah je prebačen u bolnici

Podsjetimo, treneru hrvatske streljačice Snježane Pejčić pozlilo je da n uoči Olimpijskih igara u autobusu prilikom povratka s treninga hrvatskih strijelaca. Kako se ispostavilo doživio moždani udar nakon kojeg je zbrinut u tokijskoj bolnici. U teškom stanju krajem rujna prevezen je iz Tokija u riječku bolnicu.

U njegovoj biografiji koju je objavio HOO stoji kako je rođen je 22. siječnja 1955. godine u Bugojnu. U osnovnoj i srednjoj školi bavio se raznim sportovima: gimnastikom, odbojkom, rukometom, ali ipak najviše je volio nogomet. Kao junior nastupao je za nogometnu momčad Jedinstva iz Brčkog.

Godine 1977. stigao je u Rijeku i zaposlio se na željeznici kao strojovođa, gdje je radio sve do 2004. godine. Jedno vrijeme igrao je za NK Lokomotivu iz Rijeke, a potom je završio tečaj za nogometnog suca te nekoliko godina aktivno sudio kao regionalni sudac.

Od 1982. Čusto se počeo baviti streljaštvom, najprije kao rekreativac, a poslije i kao natjecatelj u serijskom programu u Streljačkom klubu Lokomotiva iz Rijeke. Zvanje instruktora streljaštva stekao je 1990. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Iste godine, u suradnji s kolegom Zoranom Janjićem iz SK Lokomotiva iz Rijeke, Čusto izrađuje programe za strijelce početnike iz mlađih dobnih kategorija, odnosno za Lokomotivinu školu streljaštva, koja i danas uspješno djeluje, a dala je i mnoge uspješne strijelce i državne reprezentativce.

Od 1995. Čusto započinje s radom u međunarodnom programu za zračnu i malokalibarsku pušku u kategorijama juniorki i seniorki. Godine 1999. Čusto je na Olimpijskoj akademiji stekao zvanje trenera streljaštva, a 2011. na ISSF-ovoj akademiji u Kourteanu u Finskoj stekao je zvanje međunarodnog trenera C licence.

Najveći uspjeh

Najveći trenerski uspjeh Sene Čuste je osvajanje brončane medalje Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, ali s njegovim pečatom su i brojne druge Snježanine medalje na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima. Pod njegovim vodstvom strijelci su osvojili više od deset vrijednih odličja. Osim Snježane Pejčić, od Čustinih strijelaca za reprezentaciji su nastupali i postizali odlične rezultate: Pamela Samardžić, Maja Bruketa Bujanović, Ines Košpo, Snježana Matanović, Arisa Šerifović, Maša Berić, Sanja Čusto i drugi.

Kao trener Streljačkog kluba Lokomotiva iz Rijeke, Čusto je sa svojim streljačicama osvojio nekoliko naslova državnih prvakinja u kategoriji zračna puška za seniorke, a njegove natjecateljice su i višestruke pobjednice Kupa Hrvatske. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu, 2016. u Riju i na Igrama 2020. u Tokiju

Play ponuda
Play ponuda