PREDSJEDNIK NA UDARU / MOO pod žestokim optužbama: 'Promičete rat, ubojstvo i razaranja, očito ruski novac ne miriše na ukrajinsku krv'

Image
Foto: AFP, Andrew Renneisen

Ukrajina je od veljače 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine

30.1.2023.
11:55
AFP, Andrew Renneisen
VOYO logo

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da je 'promotor rata' jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportašima sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. pod neutralnom zastavom.

Image
STIGLO NA NAPLATU /

Berlusconi mora ispuniti obećanje o autobusu punom prostitutki: 'Već sam primio 100 poziva'

Image
STIGLO NA NAPLATU /

Berlusconi mora ispuniti obećanje o autobusu punom prostitutki: 'Već sam primio 100 poziva'

"MOO je promicatelj rata, ubojstava i razaranja. MOO sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promicanje genocida nad Ukrajincima", napisao je na svom Tweeteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoliak, osobno ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da ruski novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach?", nastavio je.

Ukrajina je od veljače 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali MOO je u srijedu rekao da 'razmatra' mogućnost da im se dopusti sudjelovanje pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih natjecanja od početka invazije.

Ovi su prijedlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je osudio 'licemjerje' MOO-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je u svom dnevnom obraćanju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. 'Olimpizam i terorističke države ne smiju se križati', rekao je Zelenskij kada mu je ukrajinski ministar sporta u četvrtak zaprijetio da će bojkotirati Olimpijske igre 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo