BARAKUDE URAGANSKI KRENULE U LOV NA MEDALJU: / Hrvatska razbila Njemačku na otvaranju Europskog prvenstva

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Najtrofejnija hrvatska reprezentacija, momčad koja je od 2007. do danas, u 14 godina osvojila 23 medalje, odradila je prvu utakmicu u Budimpešti

14.1.2020.
15:25
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vaterpolska reprezentacija otvorila je nastup na Europskom prvenstvu u Budimpešti pobjedom protiv Njemačke sa 17-9 (1-2, 6-2, 6-1, 4-4). Njemačka je dobila prvu dionicu sa 2-1, no ostatak susreta protekao je u dominaciji hrvatskih vaterpolista. Odabranici Ivice Tucka su do poluvremena okrenuli rezultat u svoju korist (7-4), nakon trećeg perioda imali su +8 (13-5), a na koncu je završilo 17-9.

Najefikasniji igrač u hrvatskim redovima bio je Lovre Miloš s tri gola, dok su Ante Vukičević, Andro Bušlje, Loren Fatović, Luka Bukić i Josip Vrlić zabili po dva gola. MarkoBijač sakupio je 10, a Ivan Marcelić jednu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Nijemaca najefikasniji su bili MarinRestović s tri, te Ben Reibel i MauriceJuengling sa po dva gola.

Crna Gora bolja od Slovačke

U drugom susretu iz skupine A Crna Gora je pobijedila Slovačku sa 15-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pobjedničkim redovima najefikasniji je bio Aleksandar Ivović sa četiri gola, dok su kod Slovaka četvorica igrača postigla po jedan pogodak.

U drugom kolu hrvatsku vrstu u četvrtak, 16. siječnja u 20.30 sati očekuje ogled protiv Crne Gore, a bit će to odlučujuću utakmicu za prvo mjesto u skupini koja osigurava izravni ulaz u četvrtzavršnicu Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju utakmicu u skupini Hrvatska će odigrati u subotu, 18. siječnja u 16 sati, protiv Slovačke.

UŽIVO

Njemačka - Hrvatska 9:17

Hrvatska: Bijač, Vukičević, Bušlje, Joković, Fatović, Vrlić, Garcia

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka: Schenkel, M. Stamm, Real, Jünglingt, Reibel, Ćuk, Restović

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zadnja četvrtina

8' Vrlić je uzvratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7' Restović je dao dva gola zaredom za gol za 9:16.

5' Juengling postiže pogodak za Nijemce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5' Bukić je odveo Hrvatsku na +10, odnosno 16:6.

3' Reibel je zabio za Nijemce, Hrvati su uzvratili preko Macana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2' Lončar je postigao pogodak za 14-5 vodstvo Hrvatske.

Treća četvrtina

8' Isti igrač postigao je novi pogodak za Barakude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7' Fatović je zabio za 12:5.

4' MIloš Lovre je postigao svoj treći pogodak danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3' Hrvatska je golom Jokovića povela 10:5.

1' Bušlje je zabio za velikih +4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga četvrtina

8' Bukić je odve Barakude na +3 odnosno 7:4. Tim rezultatom otišlo se na poluvrijeme.

7' Nijemci su smanjili preko Reala, ali je Vukičević vratio Hrvatsku na +2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7' Benić je zabio iz daljine za 5.3 vodstvo Barakuda.

6' Miloš je zabio za vodstvo 4.3 Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5' Bušlje je zabio za 3:3.

3' Nijemci su opet vratili vodstvo golom Denis Strelezkija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2' Izjednačila je Hrvatska preko Miloša.

1' Utakmica se nastavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva četvrtina

7' Odmah je s druge strane uzvratio Marin Restović.

7' Josip Vrlić je napokon probio Nijemce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5' Hrvatska se muči s realizacijom. Već nekoliko napada Barakude nisu realizirale.

3' Jünglingt je zabio za vodstvo Nijemaca.

1' Počela je utakmica.

14.29 - Nakon 27 dana priprema, 13 odabranika izbornika Ivice Tucka kreću u 'dvotjedno krstarenje Dunavom', na plovu koji ima u biti dva cilja, objavili su iz Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ivica Tucak

Njemačka je prvi korak

- Neću obećavati glasno i na sva zvona najavljivati velika ostvarenja, iako ćemo mi dakako sve učiniti da toga dođe. Međutim, mi imamo na ovom prvenstvu dva glavna cilja. Prvi je izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, a kako će vrlo vjerojatno za takvo što trebati osvojiti medalju, onda ćemo se potruditi da sjaj medalje bude što jači.

Tako je izbornik Ivica Tucak još jednom naglasio ciljeve koji su stavljeni pred Barakude na ovom Europskom prvenstvu. Po ustaljenom već običaju, naši vaterpolisti na turniru se vode načelom "korak po korak". Bez previše gledanja unaprijed, već samo na ono što je neposredno pred njima. To je pak reprezentacija Njemačke.

- Mislim da zadnjih godina niti jedna reprezentacija nije toliko napredovala kao što je to učinila Njemačka - nastavlja izbornik Tucak i podsjeća.

- U Gwangjuu, na Svjetskom prvenstvu su teško namučili Italiju, više nego i nas čak. Srbija ih je dobila tek petercima, nakon što se spašavala poraza. Mi smo imali nemalenih problema s njima u četvrtfinalu.

'Samo smo jednom protiv njih izgubili'

Istina da je Njemačka na tom turniru bila veliko osvježenje, kao što je činjenica i da su na nedavnom turniru u Nikšiću izgubili vrlo uvjerljivo sve tri utakmice (od Crne Gore, Gruzije i Francuske). No, očito da postoje i dvije slike Njemačke jer valja se prisjetiti i pripremnog ogleda prošlog ljeta u Splitu, prije odlaska u Južnu Koreju, kada su se Barakude poigrale s Nijemcima (22:10).

- Osobno se ne mogu oteti dojmu da smo bolji od Njemačke. Uostalom, u zadnjih 14-15 godina izgubili smo samo jednom, na EP u Eindhovenu 2012. - na ovu će temu Maro Joković, uz opasku.

- To dakako nikako ne znači da smijemo ikoga podcijeniti. Mislim da i inače, u svakoj utakmici, protiv svakog suparnika sve ovisi o nama.

Vratar Marko Bijač, nedavni rođendanski slavljenik će pak.

- Ne treba više trošiti riječi. Sve smo obavili, dobro se pripremili, sve je znano i mislim da nema razloga za nedostatkom optimizma uoči turnira. Naravno, moramo biti na 100 posto svojih mogućnosti. Njemačka je u Koreji dokazala koliko je kvalitetna i to nam je najbolje moguće upozorenje.

Samo jedna promjena

Što se Njemačke tiče, reprezentacije koja je opet proigrala, prije svega i povratkom Hagena Stamma na klupu, oni su u Budimpeštu doputovali dan nakon naše vrste odnosno u nedjelju. Posljednje su pripreme imali sa Španjolskom, dakle priskrbili su si vrlo jakog sparing partnera. U odnosu na posljednje Svjetsko prvenstvo, momčad je pretrpjela tek jednu izmjenu. Umjesto Tobiasa Preussa u sastavu je sada mladi, Hannes Schulz. Njemačka je generalno momčad puna igrački zrelih igrača, pretežito 30-godišnjaka, plus 2-3 mlađa potencijala. Jedan od dvojice centara je Hrvat, Mateo Ćuk iz berlinskog Spandau 04. On je jedan od naturaliziranih igrača, uz Crnogorca Marina Restovića i Nizozemca Lukasa Gielena. Valjat će obratiti pozornost na Marka Stamma, izbornikovog sina i jednog od najboljih njemačkih igrača i strijelaca, baš kao i na beka-šutera, Juliana Reala.

Bespogovorno dobra momčad, ali nekako nam se čini da je njihova 'glavna' utakmica u skupini ne ova protiv Barakuda, već protiv Slovačke. Za treće mjesto, za prolazak skupine i borbu za odlazak na predolimpijski kvalifikacijski turnir u ožujku u Rotterdamu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo