Play ponuda

U MIROVINU IDE JEDNA OD NAJVEĆIH LEGENDI ZIMSKIH SPORTOVA: / Leteći Finac završava veličanstvenu karijeru

Image
Foto: AFP

Jedan od najvećih u povijesti odlazi u mirovinu

28.10.2018.
12:00
AFP
Play ponuda

Finska legenda u skijaškim skokovima Janne Ahonen odlučio okončati dugu i uspješnu karijeru, ali i dalje želi ostati u tom sportu, objavile su u nedjelju novine "Ilta-Sanomat", a prenijela stranica Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Unatoč nevjerojatnoj zbirci medalja i pobjeda, Ahonenu u karijeri nedostaje ona najsjanija - pojedinačna olimpijska medalja. "Nikad nisam stvarno rekao zbogom skijaškim skokovima. I dalje ću biti u brdima gdje ću moći skakati kada to budem htio. Ali sada mogu potvrditi da se više nikada neću pojaviti na nekom skakačkom natjecanju”, rekao je 41-godišnji veteran koji je već jednom najavio završetak karijere 2008., zatim u 2011., a onda je promijenio mišljenje.

Odazi nakon 25 godina

To znači da je Ahonenov zadnji nastup u skijaškim skokovima na natjecanju bio Svjetski kup u ožujku u Lahtiju, više od 25 godina nakon debija u prosincu 1992. Na tom je natjecanju zauzeo 37. mjesto.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Ahonen je nastupao u 412 pojedinačne utrke Svjetskog kupa, 108 puta je bio na pobjedničkom postolju i ima 36 pobjeda u Svjetskom kupu, a zadnju je ostvario u Kuopiju u ožujku 2008. On je ujedno i dalje jedini skakač u povijesti koji je pet puta uspio osvojiti turneju četiri skakaonice.

Na Svjetskom prvenstvu je osvojio deset medalja, uključujući i zlato u pojedinačnoj konkurenciji u Oberstdorfu 2005. Nije uspio osvojiti ni jednu pojedinačnu medalju u 14 nastupa na olimpijskim igrama, no dvaput je osvojio ekipno srebro (2002., 2006.).

Play ponuda
Play ponuda