U MIROVINU IDE JEDNA OD NAJVEĆIH LEGENDI ZIMSKIH SPORTOVA: / Leteći Finac završava veličanstvenu karijeru

Image
Foto: AFP

Jedan od najvećih u povijesti odlazi u mirovinu

28.10.2018.
12:00
AFP
VOYO logo

Finska legenda u skijaškim skokovima Janne Ahonen odlučio okončati dugu i uspješnu karijeru, ali i dalje želi ostati u tom sportu, objavile su u nedjelju novine "Ilta-Sanomat", a prenijela stranica Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Unatoč nevjerojatnoj zbirci medalja i pobjeda, Ahonenu u karijeri nedostaje ona najsjanija - pojedinačna olimpijska medalja. "Nikad nisam stvarno rekao zbogom skijaškim skokovima. I dalje ću biti u brdima gdje ću moći skakati kada to budem htio. Ali sada mogu potvrditi da se više nikada neću pojaviti na nekom skakačkom natjecanju”, rekao je 41-godišnji veteran koji je već jednom najavio završetak karijere 2008., zatim u 2011., a onda je promijenio mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odazi nakon 25 godina

To znači da je Ahonenov zadnji nastup u skijaškim skokovima na natjecanju bio Svjetski kup u ožujku u Lahtiju, više od 25 godina nakon debija u prosincu 1992. Na tom je natjecanju zauzeo 37. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Ahonen je nastupao u 412 pojedinačne utrke Svjetskog kupa, 108 puta je bio na pobjedničkom postolju i ima 36 pobjeda u Svjetskom kupu, a zadnju je ostvario u Kuopiju u ožujku 2008. On je ujedno i dalje jedini skakač u povijesti koji je pet puta uspio osvojiti turneju četiri skakaonice.

Na Svjetskom prvenstvu je osvojio deset medalja, uključujući i zlato u pojedinačnoj konkurenciji u Oberstdorfu 2005. Nije uspio osvojiti ni jednu pojedinačnu medalju u 14 nastupa na olimpijskim igrama, no dvaput je osvojio ekipno srebro (2002., 2006.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike