Play ponuda

TUŽAN DAN ZA HRVATSKI SPORT: / Umro je najstariji hrvatski olimpijac

Image
Foto: ILUSTRACIJA/Sanjin Strukic/Pixsell

Njegovom smrću najstariji hrvatski olimpijac postao je veslač splitskog Gusara Duje Bonačić

29.8.2019.
13:40
ILUSTRACIJA/Sanjin Strukic/Pixsell
Play ponuda

U Splitu je 28. kolovoza u 91. godini preminuo plivač splitskog Mornara i najstariji hrvatski olimpijac Nikola Trojanović.

Trojanović je rođen 29. rujna 1928. godine u Dubrovniku gdje se u Jugu počeo baviti vaterpolom i iz kojeg ga legendarni trener Božo Grkinić 1949. usmjerava na služenje vojnog roka u Split. Tada je na snazi bila uredba da se vodeni sportovi koncetriraju u splitskom Mornaru u kojeg je Trojanović stigao uoči nastupa kluba na kvalifikacijskom turniru za ulazak u Drugu ligu na kojem je Mornar postao prvakom pobijedivši sa gol razlikom 59-1, a taj jedini gol je primio Trojanović koji je branio od 1949. do 1951. godine.

Tada je uočen njegov plivački talent pa je ubrzo uvršten na širi popis plivača za nastup na Europskom prvenstvu 1951. u Beču, nakon čega ostavlja "golmansku kapicu" i bavi se samo plivanjem.

Nikola Trojanović nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju gdje je u disciplini 200 metara prsno osvojio 14. mjesto, a pod vodstvom trenera Renata Vučetića Spliće plivao je za Mornar do svoje 32 godine. Prvak Jugoslavije na 200 metara prsno je bio 1951. na državnom prvenstvu održanom u Ljubljani kada je titulu osvojio s vremenom 2:48,6, dok je na 100 metara leptirovim stilom prvak Jugoslavije postao 1950. rezultatom 1:12,6.

Pošto je kao dječak Nikola Trojanović imao ozljedu iz Drugog svjetskog rata nakon prestanka aktivnog natjecanja prebacio se u plivačko natjecanje sportaša s invaliditetom gdje je također ostvarivao zapažene rezultate.

Pogreb Nikole Trojanovića bit će na splitskom groblju Lovrinac, a njegovom smrću najstariji hrvatski olimpijac postao je veslač splitskog Gusara Duje Bonačić, osvajač zlatne olimpijske medalje u četvercu bez kormilara na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju.

Play ponuda
Play ponuda