NOVA REKORDERKA /

Tko je Jaroslava Mahučik? Pobjeđuje za Ukrajinu; 'Borimo se za naše ljude i vojnike'

Image

Jaroslava Mahučik u fokusu je sportskog svijeta. Jučer je ispisala povijest u skoku u vis. Otkrivamo prvi tko je ona

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

8.7.2024.
15:48
VOYO logo

Jaroslava Mahučih, 22-godišnja ukrajinska atletičarka (180 cm) i aktualna svjetska prvakinja u skoku u vis, upisala se u atletsku povijest.

Preskočila 2.10

Image
NIJE IMALA SREĆE /

Atletičarka ostala bez europskog rekorda zbog bizarnog razloga: Nećete vjerovati o čemu je riječ

Image
NIJE IMALA SREĆE /

Atletičarka ostala bez europskog rekorda zbog bizarnog razloga: Nećete vjerovati o čemu je riječ

Image

Ova visašica, kojoj je samo nebo granica, preskočila je letvicu na visini od 210 na Dijamantnoj ligi u Parizu, čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nedjelje Mahučih je imala osobni rekord od 205 cm, da bi prvo preskočila letvicu na 207 cm, a onda i na 210. U karijeri je dosad osvojila čak 16 zlatnih medalja, ako računamo sve, a na seniorskom nivou, gledajući najveća natjecanja, Jaroslava je osvojila 9 zlata, 4 srebra i 1 broncu, ali onu olimpijsku...

Prvo je Ukrajinka postavila ukrajinski rekord preskoćivši 207 cm, a onda je odlučila ispisati povijest. Zaletjela se poput gepardice, koja zna da će uhvatiti svoj plijen. Preskočila je visinu iz prvog pokušaja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Atletski svijet pod dojmom je Ukrajinkinog rekorda. Rođena kao Jaroslava Oleksijvna Mahučik, ovu čudesnu skakačicu u vis nosi i domoljubni zanos, patriotizam, zbog svoje zemlje koja je u ratu i bori se za slobodu i opstanak.

To joj je posebni motiv. U hladnim i paklenim ljetnim ratnim noćima, kad obzorje osvjetljavaju odsjaji eksplozija, užasni ples oružja iz zraka i na zemlji, vojnicima Ukrajine sportski uspjesi su posebni motiv.

Znaju da se bore, između ostalog i za nastavak takvih sportskih priča, koje su i više od samih priča jer simboliziraju nešto više i postignuti uspjesi su, u biti, uspjesi i vojnika na kopnu, moru i zraku, ljudima koji se skrivaju po skloništima, moleći Svevišnjeg da rat što prije prestane.

Mahučik je napustila svoj rodni grad Dnjipro ubrzo nakon početka rata s Rusijom, spašavajući živu glavu. Kao gotovo svi elitni sportaši u Ukrajini, trenirala je u stranim zemljama dok je pratila događanja u svojoj. Otvoreno je govorila o ulozi koju ukrajinski sport može odigrati u davanju znakova nade onima koji se bore za opstanak Ukrajine. Znala je što joj je činiti. Morala je i ona dati svoj obol, kad već nije na fronti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Misli samo na Ukrajinu, grad, domovinu pogođenu ratom

Sjajna skakačica u vis gledala je jučer u Parizu na podignutu letvicu, ali misli su joj bile usmjerene na rat, na to što se događa u Ukrajini. Stisnula je zube i odlučila to napraviti za svoje sunarodnjake.

Na Olimpijskim igrama u Parizu svi ukrajinski sportaši ponašat će se kao vojnici u rovovima i dati sve od sebe, poginuti za zemlju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama će ove Olimpijske igre biti posebno emotivne, ratne. Svi se borimo za naše ljude, za naše vojnike, nastupamo i želimo biti uspješni najviše za njih", rekla je prošlog mjeseca nakon obrane naslova europske prvakinje, prenosi izjavu AP.

"Želimo pokazati svakoj osobi u svijetu da ćemo se nastaviti boriti, da rat u Ukrajini nije završen, nažalost nije. Trebamo se boriti na svakom polju da pokažemo da je Ukrajina najjača, da budemo nada ljudima, inspiracija. Mi smo simbol borbe Ukrajinaca za slobodu i opstanak zemlje", dodala je.

U ožujku 2022., nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Mahučik je osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Image

Morala je proći trodnevno putovanje od 2.000 km automobilom od Ukrajine do Srbije, kako bi se natjecala na prvenstvu. Nije joj bilo teško, iako je bila zabrinuta zbog rata koji je počeo. Stizale su vijesti kako Rusi nadiru, ni sama nije znala kako će sve završiti. Vjerovala je. Vjera ju je, naposljetku, i dovela do svjetskog rekorda. Ona je simbol upornosti i vjere, a upravo je i to pogon hrabrim ukrajinskim vojnicima protiv agresora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpor Ukrajinaca, borba za život, čuje se do neba, a smiješak Jaroslave ispred semafora obišao je svijet...

Jaroslava uza sebe uvijek, ili gotovo uvijek, ima ukrajinsku zastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je u Dnjipru, gradu u Dnjipropetrovskoj oblasti, koja je u ratnoj zoni. Tu je i odrasla. Dnjipro joj je uvijek u srcu, iako su pandže zlokobnog medvjeda još uvijek na njemu i čitavoj oblasti, u kojoj se i u trenutku pisanja ovog teksta odvijaju žestoki napadi Rusa.

Jaroslavu je strašno pogodilo podlo i prljavo bombardiranje grada Dnjipra od strane ruskih snaga prije pet dana, kad je poginulo najmanje 5 osoba, a više od deset ih je ranjeno, među njima i 14-godišnjak.

Prema izvještavanju ukrajinskih medija, najmanje osam osoba je poginulo, a više od deset je ranjeno u napadu na Dnjipropetrovskovsku Oblast u travnju. Dvoje poginulih su djeca, a 35 je bilo ranjeno.

Image

Samo u današnjim napadima, koje su Rusi pojačali na Ukrajinu u Dnjipropetrovskoj Oblasti, u kojem je grad, uz Dnjipro i Krivij Rih, 11 osoba je smrtno stradalo, a 62 osobe su ranjene. Mahučik sve to jako pogađa, sve prati, ali i želi sportom promovirati svoju zemlju, učiniti svoju naciju, vojnike - ponosnima i sretnima u teškim trenucima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona nije za rat, sportašica je, ali kroz sport želi doprinijeti zemlji u ratu...

Kad je, kao rekorderka hodala po atletskoj stazi omotana u ukrajinsku zastavu, bio je to veličanstven trenutak, ne samo za nju i njezine, nego i za ukrajinski narod, za sve žrtve, za sve vojnike, ljude koji pate zbog nečijeg bolesnog nauma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Po horoskopu djevica, ništa ne prepušta slučaju.

Jaroslava je nježna i često zatvorena osoba, ali i inteligentna i kritična. Kao prava djevica, prilagođava se u svakoj situaciji, a to se posebno vidi na sportskom borilištu.

Oduvijek je Jaroslava glasila kao iznimno talentirana, još u osnovnoj školi, a kroz srednju se njezin potencijal i talent, kako je sazrijevala kao mlada djevojka u pubertetu, vinuo u visine. Prema podacima s njezine atletske kartice, počela je trenirati atletiku sa 13.

U vezi sa sinom trenera, mlađim od sebe

Sa 20 godina na U-20 EP-u, Mahučik je pokazala kako je kvalitetna. Uspjela je, tamo prije rata koji je pogodio Ukrajinu, osvojiti i brončanu medalju na Ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je osvojila Svjetsko prvenstvo 2019. i 2022. godine. Prvi put je osvojila zlato na Svjetskom dvoranskom prvenstvu 2022. i ponovno na Svjetskom prvenstvu 2022.

U 2021. godini postigla je svoj dvoranski osobni rekord od 2,06 m, što je ujedno i nacionalni rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Hollywood magazina, tj web sitea, u vezi je sa 20-godišnjim sportašem.

Mahučik je u vezi s Nazarom Stepanovim, sinom njezinog trenera. Kao i njegova djevojka, Stepanov je također sportaš i jako voli Jaroslavku Bavi se i on atletikom, nije uspješan kao ona i 2 godine mlađi je od nje. Ima 20 godina...

Zaljubljeni do ušiju

Jaroslava Mahučik i Nazar Stepanov duboko su zaljubljeni jedno u drugo, otkrivaju oni koji ih poznaju. Često ih viđaju zajedno na javnim mjestima, u kafićima i restoranima.

Nekoliko su puta otišli zajedno i na odmor, a ponekad i s obitelji odu na odmor. Oni su savršena kombinacija budućeg muža i žene, govore oni koji ih poznaju, pišu oni koji ih prate. Međutim, premladi su da započnu brak i svjesni su toga, a Jaroslava je, k tome, posvećena potpuno atletici. Trenutno su oboje fokusirani na svoje karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Neven Spahija gostovao je u podcastu Net.hr-a.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo