SPEKTAKULARNO OTVARANJE 23. ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGARA! / Pogledajte kako je izgledao izlazak Hrvata, Natko je nosio zastavu

Image
Foto: AFP/Screenshot

Svečanim otvaranjem koje je po hrvatskom vremenu započelo u petak u 12 sati, u južnokorejskom Pjongčangu počele su 23. Zimske olimpijske igre.

9.2.2018.
13:06
AFP/Screenshot
VOYO logo


Natko Zrnčić Dim predvodio je hrvatsku delegaciju kao ponosni barjaktar u Pjongčangu, gradu koji će do 25. veljače biti u središtu pozornosti cijelog sportskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosno su naši sportaši izašli pred okupljeno mnoštvo, Natko je nasmijan mahao, Hrvatska je dobila i pljesak Južnokorejaca i svih ostalih koji su nazočili ovoj spektakularnoj ceremoniji otvaranja Igara.

Igre u Pjongčangu su, nakon ZOI-ja 2006. u Torinu, ZOI-ja 2010. u Vancouveru i ZOI-ja 2014. u Sočiju, četvrte na kojima će nastupiti Zrnčić Dim koji ima i najbolje rezultate od svih hrvatskih olimpijaca u Južnoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

Zrnčić Dim šesti hrvatski barjaktar na ZOI-ju

Natko Zrnčić Dim rođen je 7. ožujka 1986. u Zagrebu i jedan je od četvero hrvatskih skijaša i skijašica koji imaju plasman među prvih troje u Svjetskom kupu. Najveći uspjeh mu je osvajanje brončanog odličja u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2009. u francuskom Val d'Isereu.

U karijeri se pet puta uspinjao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, a posljednji put to se dogodilo 2014 . u švicarskom Wengenu, kada je bio treći u superkombinaciji. Zrnčić Dim je naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tema svečanog otvaranja bila je mir kao poruka svijetu. Stoga je i program započeo putovanjem petero djece u traganju za mirom. Djeca slijede Bijelog tigra, jednog od četvorice zaštitnika mira, a dolaze na drevno polje snijega gdje su nebo, zemlja i priroda u zajedništvu s ljudima. Bijeli tigar štiti obitelj od pljačke, nezgoda i svih vrsta nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim Yuna zapalila olimpijski plamen

Kvintet protagonista je potom prešao ogromno polje heljde na splavi, nakon čega slijedi rijeka vremena, koja predstavlja previranja korejske povijesti. Posljednji umjetnički segment je nazvan "Sve za budućnost". Kao što je opisano, kada se otvore vrata budućnosti, petero djece, koja su odrasla kao vođe informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), na svijet dolaze licem u lice s budućnošću. Otvorenim vratima vidimo svijet u kojemu su ljudi, stvari, vrijeme i prostor međusobno povezani. U tom svijetu vidimo ljude koji žive u sreći u komunikaciji sa svime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji dio svečanosti bio je upravo svečani defile, a ZOI u Pjongčangu bit će prve igre na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima će po osmi put nastupiti i natjecatelji pod hrvatskom zastavom.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in proglasio je 23. Zimske olimpijske igre otvorenima, a olimpijski plamen zapalila je srebrna južnokorejska klizačica iz Sočija, Kim Yuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku će na ZOI-ju predstavljati 19 sportašica i sportaša. Nažalost, skijašica Lana Zbašnik ozlijedila se u srijedu na treningu veleslaloma, pa je 18-godišnja Riječanka otpala i prije službenog otvaranja Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POVIJESNI TRENUTAK U PJONGČANGU: Dvije Koreje ujedinjene pod istom zastavom oduševile svijet

Imamo devetero predstavnika u alpskom skijanju

Imamo čak devetero sportaša u alpskom skijanju, više kao ostavštinu obitelji Kostelić, nego ozbiljnih kandidata za postolje. Petorica naših predstavnika na ZOI natječu su u bobu, četvero u skijaškom trčanju, a imamo i jednu sanjkašicu, 28-godišnja Splićanku Dariju Obratov. Prva hrvatska sanjkašica koja je ispunila normu za nastup na zimskim olimpijskim igrama, tako, uživa naljepše trenutke karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nakon Torina 2006., bit će to Zimske olimpijske igre s najviše hrvatskih sportaša i sportašica i na to moramo biti ponosni. U Torinu ih je bilo 23. Ali, to su bila vremena s Janicom, Ivicom, Jelušić, Fleiss...

ONE ĆE OTAPATI I SNIJEG: Upoznajte TOP 10 najseksi olimpijki koje će zapaliti hladni Pjongčang kao nitko prije njih

Uz 35 tisuća gledatelja na otvaranju, u VIP loži nalazio se južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki dopredsjednik Mike Pence, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i japanski premijer Shinzo Abe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AMERIČKA KONTROVERZA OKO NOSITELJA ZASTAVE NA OTVARANJU: Proslavljeni Olimpijac nazvao odluku nečasnom

Bili su tu i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Švicarske Alain Berset, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda, Estonije Kersti Kaljulaid, Latvije Raimonds Vejonis i Litve Dalia Grybauskaite. Svečano otvorenje gledali su uživo i norveška premijerka Erna Solberg, nizozemski premijer Mark Rutte i finski premijer Juha Sipila, te švedski kralj Carlo i kraljica Silvia, veliki vojvoda Luksemburga Henri, danski prijestolonasljednik Frederik i monegaški princ Albert II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije Koreje izašle zajedno pod zajedničkom zastavom

Zanimljivo, u svečanom defileu dvije Koreje su izašle zajedno pod zajedničkom bijelom zastavom s plavim obrisom Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja je u posljednji trenutak pristala poslati svoje sportaše u Pjongčang, a posebno zanimanje privući će nastup domaćih hokejašica čija se ekipa sastoji od igračica iz obje Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protokolarnom dijelu programa predsjednik Organizacijskog odbora ZOI-ja Lee He Beom je u svom govoru istaknuo kako će Igre biti globalni festival mira.

"Bit će to igre kulture, suvremene tehnologije i mira. Nije najvažnija pobjeda već borba i svi vi sportaši ste već pobjednici i heroji," kazao je He Boem dodavši kako Igre u Pjongčangu označavaju početak četverogodišnjeg razdoblja u kojem će Daleki istok biti prožet duhom olimpizma, jer će 2020. godine Tokio ugostiti Ljetne olimpijske igre, a Peking će 2022. biti domaćinom 24. Zimskih olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach istaknuo je kako smo "ujedinjeni u različitosti jači od svih sila koja nas žele razdvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala svima koji su omogućili ovaj trenutak. Posebna zahvaljujemo tisućama volontera koji su nas toplo dočekali. Poštovani sportaši, sada je vaš red! Ovo će biti natjecanje vašeg života. Tijekom sljedećih dana svijet će vas gledati kao inspiraciju. Uživajte u olimpijskom nastupu samo ako poštujete pravila i ostanete čisti. Tek tada će vaša cjeloživotna sjećanja biti sjećanja na pravi olimpijski duh," kazao je Bach nakon čega je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in otvorio Igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

14.10 - Olimpijski plamen zapalila je srebrna južnokorejska klizačica iz Sočija, Kim Yuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.15 - Prije vatrometa, izašla je ujedinjena delegacija sportašica i sportaša Južne i Sjeverne Koreje, natjecat će se u bobu i ženskom hokeju. Nakon toga je uslijedio veliki vatromet. Sjajno su domaćini organizirali otvaranje Igara.

13.04 - EVO NAM I HRVATSKE, PONOSNI SMO NA NAŠE PREDSTAVNIKE: Natko Zrnčić-Dim predvodi našu delegaciju kao ponosni barjaktar. Hrvatsku će na Igrama predstavljati 19 sportašica i sportaša (otpala je Lana Zbašnik). Čak devetero ih je u alpskom skijanju, petorica su u bobu, četvero u skijaškom trčanju, a imamo i jednu sanjkašicu.

Image

13.00 - Kanada broji 226 sportaša i sportašica, druga je zemlja po broju sportaša na Igrama.

Image

12.57 - Još je 12 zemalja do Hrvatske. Kao 62. dolazi Japan.

12.52 - Rusija na defile izlazi pod olimpijskom zastavom jer su uhvaćeni u teškom prekršaju, doping skandalu... Zanimljivo, ali prilikom intoniranja himni na svečanim proglašenjima pobjednika među ruskim sportašima svirat će se olimpijska himna.

Image

12.46 - Reprezentacija Slovenije koja broji 73 sportaša na Igrama izlazi na defile.

Image

12.40 - Evo nam i susjeda, sportske delegacije BiH. Zastavu nosi 18-godišnja Muzaferija.

Image

12.37 - Amerika, najjača nacija na Igrama što se tiče favorita za osvajanje odličja, dobila je veliki pljesak. Naravno, posebni pljesak Amerikanci su dobili zbog političkih prilika na korejskom poluotoku, povezanosti s Južnom Korejom i suprostavljanju Sjevernoj Koreji, diktatorskoj zemlji koja sanja ujedinjenje Koreje i konačnu pobjedu nad Amerikancima, njihovim vječnim neprijateljima, kako ljudi u Sjevernoj Koreji govore za Amerikance.

Image

12.30 - Meksikanci će briljirati na ZOI-ju u svojim kombinezonima, specijalno napravljenima samo za Igre.

12.25 - Evo nam i debitanta na Igrama, Nigerije, koja će imati tri predstavnika na natjecanju.

Image

12.24 - Počeo je mimohod sportaša, Grčka predvodi zemlje kao prva koja je izašla pred navijače. Države izlaze po korejskoj abecedi, Hrvatska je 73. na redu.

12.18 - Prva zastava koja izlazi pred okupljeno mnoštvo, naravno, ona je domaćina Južne Koreje. Zanimljivo, ali južnokorejsku zastavu nose sportaši koji nastupaju na ljetnim Olimpijskim igrama.

12.15 - Igre u Pjongčangu stajat će organizatore oko 13 milijardi dolara. Velik je to novac, ali je i čak četiri puta manje nego u Sočiju 2014. Sport napreduje iz godine u godinu, potraživanja kod organizacije velikih sportskih događanja sve su veća, pa stoga niti ne čudi takva razlika u povećanju troškova organizatora.

12.00 - Započela je svečana ceremonija 23. Zimskih olimpijskih igara.

11.45 - Petnaestak minuta preostalo je do početka svečanog otvaranja ZOI-ja u Pjongčangu. Donosimo jednu zanimljivost. Naime, među 'zaposlenicima' na Igrama naći će se i 11 različitih vrsta robota. Ukupno će ih biti 85, a najbrojniji će biti roboti-vodiči (29), a još dva će biti specijalizirana samo za vodiče po zračnoj luci, kako bi pomogli gostima u lakšem snalaženju. Druga najveća skupina, njih 20, robotizirane su akvarijske ribe, koje mogu zaroniti do pet metara dubine i tu provesti po 30 sati u komadu.


NAJAVA:

Sve je spremno za zimski ples najboljih sportaša u zimskim sportovima na svijetu, koji žele ući u vječnost. Biti zabilježeni kao oni najbolji, oni o kojima će pisati najveće svjetske sportske publikacije.

ONE ĆE OTAPATI I SNIJEG: Upoznajte TOP 10 najseksi olimpijki koje će zapaliti hladni Pjongčang kao nitko prije njih

LUDNICA U PJONGČANGU: Jackie Chan napravio šou noseći olimpijski plamen i oduševio okupljeno mnoštvo

SPEKTAKULARNA NATJECANJA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Evo što ne smijete propustiti u Pjongčangu

U petak, 9. veljače, u južnokorejskom gradu Pjongčangu bit će otvorene 23. Zimske olimpijske igre. Bit će to igre koje će srušiti mnoge rekorde, a želja je organizatora da ostanu upamćene kao igre mira i harmonije. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosit će skijaški reprezentativac Natko Zrnčić Dim. Hrvatsku će na 23. ZOI-ju predstavljati 19 hrvatskih sportaša i sportašica. Nakon Torina 2006., bit će to Zimske olimpijske igre s najviše hrvatskih sportaša i sportašica. U Torinu ih je bilo 23.

Skijanje je očekivano najzastupljeniji sport, sa čak 10 predstavnika, a kao pratnja našim skijašima i skijašicama idu 22 službene osobe (vođa puta, treneri, pomoćni treneri, serviseri, fizioterapeuti, administrativne osobe).

AMERIČKA KONTROVERZA OKO NOSITELJA ZASTAVE NA OTVARANJU: Proslavljeni Olimpijac nazvao odluku nečasnom

NA DANAŠNJI DAN 1984. OTVORENE SU IGRE U SARAJEVU: Slike su danas bitno drugačije, ali onaj duh i Vučko i dalje se pamte

Tehnološke inovacije

ZOI će imati rekordnu zastupljenost s više od 2900 prijavljenih sportaša koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i posjetiteljima Igara.

Svečanom otvaranju nazočit će veliki broj uglednika iz svijeta. Talijanska agencija ANSA objavila je popis predsjednika, premijera, šefova država i ostalih državnika koji će nazočiti na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu u petak.

TEŠKA OZLJEDA MLADE HRVATSKE SKIJAŠICE: Ostala bez debija na Igrama zbog rupture križnog ligamenta

OVA LJEPOTICA MOGLA BI DIĆI GLEDANOST CURLINGA U PJONGČANGU: Seksi Anna vodit će svoju ekipu do medalje

Tako će se na stadionu, uz 35 tisuća gledatelja, u VIP loži nalaziti južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki dopredsjednik Mike Pence, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i japanski premijer Shinzo Abe.

Na otvaranju Igara predsjednici i premijeri

Svoj dolazak u Pjongčang su potvrdili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Švicarske Alain Berset, Slovačke Andrej Kiska, Poljske Andrzej Duda, Estonije Kersti Kaljulaid, Latvije Raimonds Vejonis i Litve Dalia Grybauskaite. Svečano otvorenje gledat će uživo i norveška premijerka Erna Solberg, nizozemski premijer Mark Rutte i finski premijer Juha Sipila, te švedski kralj Carlo i kraljica Silvia, veliki vojvoda Luksemburga Henri, danski prijestolonasljednik Frederik i monegaški princ Albert II.

ZRNČIĆ DIM I ZUBČIĆ ISPROBALI OLIMPIJSKU STAZU: Hrvatski skijaši odradili trening, rezultati nisu blistavi

Olimpijski stadion završen je tek potkraj prošle godine, koštao je 100 milijuna dolara, a na njemu će se održati samo četiri događaja - ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI-ja te svečano otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara u ožujku. Nakon Paraolimpijskih igara stadion će biti razmontiran po čemu su ove igre jedinstvene. Također, procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle u Sočiju.

Glavna tema svečanog otvaranja bit će mir kao poruka svijetu, očekuje se nastup i nekoliko glazbenika iz Sjeverne Koreje, dok će u svečanom defileu dvije Koreje izaći zajedno. Sjeverna Koreja je u posljednji trenutak pristala poslati svoje sportaše u Pjongčang, a posebno zanimanje privući će nastup domaćih hokejašica čija se ekipa sastoji od igračica iz obje Koreje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo