SPEKTAKULARNA NATJECANJA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: / Evo što ne smijete propustiti u Pjongčangu

Image
Foto: AFP

Čeka nas uzbudljivih 16 dana u južnokorejskom Pjongčangu

8.2.2018.
20:57
AFP
VOYO logo

Do početka XXIII. Zimskih igara, koje će se od 9. do 25. veljače održati u južnokorejskom Pjongčangu, preostao je još jedan dan, svečano otvaranje na rasporedu je u petak u podne.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu imat će rekordnu zastupljenost s više od 2900 prijavljenih sportaša koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i posjetiteljima Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZOI NISU NI POČELE, A DOGODIO SE GAF O KOJEM BRUJI CIJELO OLIMPIJSKO SELO: ‘Pa što da radimo s tolikim jajima?’

Nekoliko natjecanja se jednostavno ne smije propustiti, a mi smo izdvojili neka od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FINALE HOKEJAŠKOG TURNIRA - MUŠKARCI

Finale muškog hokejaškog turnira na Olimpijskim igrama uvijek je zanimljivo gledateljima diljem svijeta, a branitelj naslova Kanada se nada kako može ponoviti uspjeh iz Sočija. Ipak, to im će biti jako teško jer Rusi ulaze u turnir kao veliki favoriti. Iako neće nastupati pod ruskom zastavom zbog dopinškog skandala, predvođeni Pavelom Datsyukom i Ilyom Kovalchukom sigurno pretendiraju na zlato. Za medalje će se još boriti Švedska , Finska, Češka i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UMJETNIČKO KLIZANJE - MUŠKARCI

Mladi talentirani 18-godišnji Amerikanac Nathan Chen jedan je od favorita za zlato, a tek je na početku svoje karijere i mnogi govore da je revolucionirao sport u samo dvije sezone. Sve ljubitelje umjetničkog klizanja trebala bi čekati poslastica, a uz Chena, favoriti za medalje su Japanci Yuzuru Hanyu i Shoma Uno. Hanyu je branitelj naslova iz Sočija, a tko će biti pobjednik u Koreji saznat ćemo 17. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATJECANJA NA ZOI POČINJU VEĆ SUTRA: Evo u kojim će zimskim sportovima sportaši loviti slavu

ALPSKO SKIJANJE - SLALOM ŽENE

Nezaustavljiva Mikaela Shiffrin dominira u ovoj skijaškoj sezoni, u ukupnom poretku ima 700-injak bodova više od drugoplasirane Švicarke Wendy Holdener, a impresivna je i u slalomu gdje vodi ispred Čehinje Petre Vlhove. Na ovim Igrama želi povećati svoj konto olimpijskih medalja. Amerikanka je braniteljica naslova iz 2014. i to joj je jedino odličje sa ZOI. U veleslalomu je prije četiri godine s 18 godina bila peta. Najveće konkurentice u slalomu su joj Vlhova, Holdener i Frida Hansdotter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BIATLON - MUŠKARCI

Johannes Thingnes Bø ili Martin Fourcade najveći su kandidati za zlato u disciplini 10 kilometara sprint koja je na rasporedu 11. veljače. Ova dva biatlonca vodit će veliku borbu za titulu najboljeg u Pjongčangu i u ostalim disciplinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNOWBOARDING - ŽENE

Sve oči obožavatelja ovog sporta bit će uperene prema mladoj Chloe Kim. Amerikanka koreanskog podrijetla rođena je 2000. godine i ovo će joj biti prve Olimpijske igre iako je već trebala nastupati, ali nije mogla u Sočiju jer je bila - premlada. Konkurentice za zlato bit će joj sunarodnjakinje Maddie Mastro i Arielle Gold.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne zvijezde nastupat će na Igrama i obožavatelji zimskih sportova moći će uživati u ranim jutarnjim satima pred televizijskim ekranima. Između ostalih, Matt i Becca Hamilton zvijezde su curlinga, Kanađanka Kaillie Humpries dvostruka je osvajačica zlata u bobu, Kamil Stoch će tražiti zlato u skijaškim skokovima, a Sven Kramer iz Nizozemske oduzimat će dah brzim klizanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše podijeljenih kompleta odličja"

ZOI u Pjongčangu bit će prve na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima će po osmi put nastupiti i natjecatelji pod hrvatskom zastavom, a koju će u mimohodu na svečanom otvaranju nositi 31-godišnji alpski skijaš Natko Zrnčić Dim. U Pjongčangu će biti zastupljena četiri nacionalna olimpijska odbora više nego na Igrama 2014. u Sočiju te 10 više nego 2010. u Vancouveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ZOI 2018 bit će podijeljeno i najviše kompleta odličja. Prvi put će ih biti više od 100, a točan broj je 102. Prije četiri godine u Sočiju 2858 sportaša borilo se za 98 kompleta, a u Vancouveru je u borbi za 86 kompleta bilo 2633 natjecatelja.

Na Olimpijskim i Paraollimpijskim igrama radit će ukupno 21.000 volontera koji dolaze iz 64 različite zemlje. Na punom radnom vremenu bit će 1200 ljudi posebno zaposlenih za ova natjecanja. Na Igrama će raditi 5600 zaposlenika iz državnih vlasti, lokalnih vlasti i javnih institucija te 5300 pripadnika vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo