Tragedija pogodila sportski svijet / Slavni Kelvin Kiptum poginuo u prometnoj nesreći zajedno s trenerom

Image
Foto: Profimedia

Kelvin Kiptum poginuo u prometnoj nesreći zajedno s trenerom. Smrt slavnog trkača, maratonca, junaka, šokirala je sportski svijet

12.2.2024.
10:00
Profimedia
VOYO logo

Kenijski atletičar, slavni maratonac Kelvin Kiptum, aktualni svjetski rekorder, poginuo je u nedelju u prometnoj nesreći. Sportski svijet je šokiran. Vijest je obišla planet brzinom munje...

Image
Image

Poginuo zajedno s trenerom

"Svjetski rekorder u muškom maratonu, Kenijac Kelvin Kiptum (24), poginuo je u prometnoj nesreći u svojoj domovini. Poginuo je zajedno sa svojim trenerom, Gervaisom Hakizimanom iz Ruande, u nedjelju u automobilu na cesti u zapadnoj Keniji", javlja ugledni britanski BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LUKINA VELIKA NOĆ /

Postao rekorder, pa asistent za gol, a onda je zbog ozljede napustio igru: Tada se dogodilo nešto nezaboravno

Image
LUKINA VELIKA NOĆ /

Postao rekorder, pa asistent za gol, a onda je zbog ozljede napustio igru: Tada se dogodilo nešto nezaboravno

Kiptum je napravio iskorak 2023. kao suparnik sunarodnjaku Eliudu Kipchogeu, jednom od najvećih maratonaca. I upravo je u Chicagu prošlog listopada Kiptum poboljšao Kipchogeovo postignuće, pretrčavši 42 kilometra za dva sata i 35 sekundi. Dvojica sportaša imenovana su u privremeni kenijski maratonski tim za Olimpijske igre u Parizu kasnije ove godine.

Odajući počast Kiptumu, kenijski ministar sporta Ababu Namwamba napisao je na X mreži, bivšem Twitteru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Užasno!! Kenija je izgubila poseban dragulj. Nemam riječi."

Čelnik kenijske oporbe i bivši premijer, Raila Odinga, izjavio je da je zemlja izgubila "pravog heroja" i da tuguje za "izvanrednim pojedincem i ikonom kenijske atletike". Sebastian Coe, predsjednik Svjetske atletike, naglasio je da je Kiptum "nevjerojatan sportaš koji je ostavio nevjerojatno nasljeđe". Prometna nesreća dogodila se oko 23 sata po lokalnom vremenu (20:00 GMT) u nedjelju, citirala je novinska agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća putnica ozlijeđena

Iznoseći dodatne pojedinosti nesreće, policija je rekla da je Kiptum bio vozač, a da je vozilo "izgubilo kontrolu i prevrnulo se, usmrtivši njih dvoje na mjestu". Glasnogovornik kojeg je citirao AFP dodao je da je treća putnica - koja je bila žena - ozlijeđena i "hitno prevezena u bolnicu". Baš prošlog tjedna, njegov tim je najavio da će pokušati istrčati udaljenost za manje od dva sata na maratonu u Rotterdamu - podvig koji nikada nije postignut u otvorenom natjecanju.

Uspon do slave za oca dvoje djece bio je brz - svoj prvi puni maraton istrčao je tek 2022. Ostvario je trenutni utjecaj na udaljenost jer je istrčao tada četvrto najbrže vrijeme (2:01:53) i pobijedio na maratonu u Valenciji prije nego što je postavio rekord staze od 2:01:25 na Londonskom maratonu u travnju 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest mjeseci kasnije, u tek svom trećem maratonu, Kiptum je skinuo 34 sekunde od svjetskog rekorda u Chicagu u svojoj posljednjoj utrci. Već je izbrusio poseban taktički pristup prema kojem je trčao s čoporom 30 km prije nego što je pojačao tempo i otišao sam do kraja utrke. Kiptum je nastupio na svom prvom velikom natjecanju 2018. trčeći u posuđenim cipelama jer si nije mogao priuštiti par svojih.

Karijeru započeo na cesti i postao slavan, ikona sporta

Bio je među novom skupinom kenijskih sportaša koji su karijeru započeli na cesti, odvajajući se od prošle tradicije sportaša koji su startali na stazi prije nego što su se prebacili na duže udaljenosti. Kiptum je prošle godine za BBC rekao da je njegov neobičan izbor jednostavno uvjetovan nedostatkom sredstava. "Nisam imao novca da putujem na sastanke", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neraskidiva veza Hakizimana i Kiptuma

Njegov trener, Hakizimana (36.), je bio umirovljeni trkač iz Ruande. Prošle je godine proveo mjesece pomažući Kiptumu da postigne svjetski rekord. Njihova veza kao trenera i sportaša započela je 2018., no par se prvi put upoznao dok je svjetski rekorder bio puno mlađi.

"Znao sam ga kad je bio mali dječak, bos je čuvao stoku", prisjetio se Hakizimana prošle godine. “Bilo je to 2009. godine, trenirao sam u blizini farme njegova oca, on bi mi došao za petama, a ja bih ga otjerao. Sada sam mu zahvalan za njegovo postignuće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo