SKANDAL U BEOGRADU: / Sramota srpskih gledatelja u Kombank Areni obišla svijet

Image
Foto: Screenshot: Twitter

Hrvatska vaterpolo reprezentacija nije na uspješan način započela EP u Beogradu, koje se od 10. do 23. siječnja održava u glavnom gradu Srbije.

11.1.2016.
8:41
Screenshot: Twitter
VOYO logo

Hrvatska i Srbija na samom otvaranju EP-a imaju nešto zajedničko. A to je da se obadvije zemlje i nisu baš proslavile. Hrvatska svojom lošom igrom, a Srbija ponašanjem svojih navijača u beogradskoj Kombank Areni. Naime, više od 11 000 domaćih navijača propisno je izviždalo hrvatsku himnu Lijepu našu i vlastiti državni vrh.

Prvi čovjek Organizacijskog odbora EP-a i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prvi se obrati prisutnima u Areni, a onda je počašćen sa žestokim zvižducima sa tribina. No, valja napomenuti i još jedan bitan detalj u čitavoj ovoj priči oko zviždanja državnom vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logo Srpske napredne stranke u Areni

Dok je trajala utakmica Španjolske i Slovačke, publika je imala priliku vidjeti politički slogan “Srbija ide naprijed” na crveno-plavoj pozadini na velikom ekranu u Areni. U prvim trenucima publika nije znala o čemu se radi, a onda je shvatila da je u pitanju slogan koji koristi Srpska napredna stranka. Nakon toga začulo se negodovanje i zviždanje na spomenutoj utakmici, a sve se prolongiralo i na period uoči utakmice Srbije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka pobijedi najbolja ekipa, neka pobijedi viteštvo i sport. Za nas je ovo natjecanje prilika da svijet bolje upozna Srbiju," poručio je Nikolić otvorivši EP i dobio salvu zvižduka prepune Kombank Arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledatelji izviždali i Udovičića

Zvižuci su trajali neko vrijeme unatoč tome što je Nikolić navijače počastio mahanjem, a onda se publici obratio ministar omladine i sporta, proslavljeni bivši srpski vaterpolista i nekadašnji igrač zagrebačke Mladosti Vanja Udovičić i poručio kako je Srbija zemlja sporta i vaterpolo prvaka. Gledatelji su zviždali i Udovičiću kada se zahvalio srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na podršci u organizaciji natjecanja.

"Hvala vam što zviždite jer ste me podsjetili da smo upravo u ovakvoj atmosferi dobivali najteže utakmice i više puta pokazali da smo velika ekipa. Često smo osvajali medalje u ovakvim atmosferama", kazao je Udovičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal izazvao buru na društvenim mrežama

Ovaj skandal izazvao je pravu buru na društvenim mrežama. I dok je veliki broj onih koji smatraju da politizacija sporta zaslužuje takvu reakciju navijača, ima i onih koji smatraju da je na taj način poslana pogrešna slika o našem narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi istaknuti kako je Kombank Arena prilikom svečanog otvaranja kontinentalnog prvenstva bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a derbi utakmica prvog kola Grupe B između Srbije i Hrvatske igrala se pred više od 11.000 gledatelja.

Velika očekivanja srpske javnosti od nastupa svojih vaterpolista

Za napomenuti i kako je Srbija kao aktualni europski i svjetski prvak apsolutni favorit za zlato na ovom natjecanju. U Beogradskoj areni su za potrebe turnira postavljena dva montažna bazena - manji za zagrijavanje i veliki za utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Srbije stala je iza ovog natjecanja koje će biti velika promocija za zemlju. Srpska vaterpolo reprezentacija je brand u Srbiji, nešto slično kao što je to hrvatska rukometna reprezentacija u našoj zemlji. Čitava Srbija ima velika očekivanja od svojih junaka, a ta očekivanja su ni više, ni manje nego-zlato.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo