OSVAJAČI MEDALJA 15. DANA /

Čudesna Janja donijela drugo zlato za Sloveniju, Carrington uzela već osmo

Image
Foto: Profimedia

Pregled svih medalja petnaestog dana Olimpijskih igara

10.8.2024.
13:45
Profimedia
VOYO logo

Slovenka Janja Garnbret (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u sportskom penjanju u disciplini "boulder i lead" na OI u Parizu.

Image
NIJE IŠLO NA KRAJU /

Korak do medalje: Šapina zaustavljen u borbi za broncu, Kubanac slavio u dvije runde

Image
NIJE IŠLO NA KRAJU /

Korak do medalje: Šapina zaustavljen u borbi za broncu, Kubanac slavio u dvije runde

Odlična je Slovenka u finalu osvojila 168.5 bodova, 84.4 u "boulderu", a 84.1 u "leadu". Srebro je sa 156.0 bodova (84.0 i 72.0) osvojila Amerikanka Brooke Raboutou (23), a broncu Austrijanka Jessica Pilz (27) sa 147.4 bodova (59.3 i 88.1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garnbret je u Parizu osvojila svoje drugo olimpijsko zlato i to u novoj disciplini u programu Igara, u Tokiju je prije tri godine bila najbolja u disciplini kombinacija.

Garnbret je već godinama najbolja penjačica na svijetu, uz dva zlata u svojoj kolekciji medalja ima i osam naslova svjetske prvakinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je treća medalja za Sloveniju u Parizu, nakon zlata Andreje Leški u džudu i srebra Tonija Vodišeka u jedrenju.

Španjolske vaterpolistice u finalu bolje od Australije

Vaterpolistice Španjolske po prvi puta su u povijesti osvojile zlatnu medalju na olimpijskim igrama, u finalnom su susretu svladale Australke s 11-9 (2-2, 1-0, 4-3, 4-4).

Dosad su Španjolke dva puta igrale u finalima Igara te su oba puta poražene od SAD-a, 2012. u Londonu i na prošlim Igrama u Tokiju. Ovaj put su otišle do kraja i time spriječile drugo zlato u povijesti Australki koje su bile pobjednice 2000. godine u Sydneyju, kada se po prvi puta na Igrama održavao ženski vaterpolski turnir.

Tijekom treće četvrtine Španjolska se odvojila na dva pogotka razlike i više nije dopuštala suparnicama priključak. Čak 15 obrana imala je španjolska vratarka Martina Terre, dok je četiri gola postigla Bea Ortiz. Kod Australije je najbolja bila Alice Williams s pet pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije tijekom subote su vaterpolistice Nizozemske osvojile brončanu medalju nakon pobjede 11-10 u utakmici za treće mjesto protiv Amerikanki. Nizozemke su napravile veliki preokret u zadnjoj četvrtini koju su dobile s 5-1.

Liu zlatni u dizanju utega

Kinez Huanhua Liu (22) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji do 102 kilograma te je tako svjetskom zlatu osvojenom lani u Rijadu pridodao i olimpijsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liu je do zlata stigao s ukupnom podignutih 406 kilograma, 186 u trzaju i 220 u izbačaju.

Srebro je osvojio zlatni iz Tokija otprije tri godine u kategoriji do 109kg i svjetski prvak u toj istoj kategoriji Uzbek Akbar Džurajev (24) sa 404kg (185 i 219), a broncu neovisni sportaš Jevgenij Cigancov (25) sa 402kg (183 i 219).

Natjecanje je obilježilo veliko taktiziranje s težinama u izbačaju što je dovelo do velikog broja neuspješnih dizanja. Tako je i Liu nakon podignutih 220kg u prvom izlasku u drugom i trećem izlasku pokušavao podići 228kg i 233kg što se pokazalo preteškim zadatkom. I srebrni Džurajev je imao samo jedno uspješno dizanje u izbačaju nakon kojeg si je zadavao preteške zadatke od 224kg i 232kg, dok je brončani Cigancov svoj posljednji pokušaj "potrošio" na 228kg.

Francuzima zlato u odbojci

Francuska muška odbojkaška reprezentacija obranila je naslov olimpijskog pobjednika nakon što je u finalu OI u Parizu svladala Poljsku sa 3-0 (25-19, 25-20, 25-23).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jean Patry je sa 17 poena bio najefikasniji u sastavu Francuske, dok je veteran Bartosz Kurek sa 10 poena predvodio Poljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Francusku, osvajača ovogodišnje Lige nacija, ovo je drugo olimpijsko odličje i drugo zlato. Usto je Francuska postala treća reprezentacija koja je uspjela obraniti zlato u muškoj odbojci, nakon SSSR-a (1964, 1968) i SAD-a (1984, 1988).

Aktualni europski prvak Poljska, redoviti osvajač medalja na svjetskim i europskim smotrama, također je osvojila svoje drugo olimpijsko odličje, ali prvo nakon čak 48 godina i zlata iz Montreala 1976.

Broncu je osvojila reprzentacija SAD-a koja je još u petak sa 3-0 (25-23, 30-28, 26-24) svladala Italiju.

Carrington do osmog zlata

Novozelanđanka Lisa Carrington osvojila je zlato u kajaku jednosjedu na 500 m, Čeh Josef Dostal je slavio u kajaku jednosjedu na 1.000 m, a Kanađanka Katie Vincent u kanuu jednokleku na 200 m u subotu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelanđanka Carrington je u subotu dovršila zadivljujući niz zlatnih medalja u olimpijskim disciplinama, osvojivši u subotu naslov u kajaku jednosjedu na 500 metara u svom trećem i posljednjem natjecanju na nautičkom stadionu Vaires-sur-Marne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod kuće često nazivana "GOAT (Najveća svih vremena) u čamcu", 35-godišnjakinja je zatvorila svoje Olimpijske igre blistavom pobjedom u solo utrci s olimpijskim rekordom 1:47,36 čime je dodala svoje zlato pobjedama u kajaku četvercu i dvojcu.

Subotnje zlato je bio osmi trijumf Carrington na olimpijskim igrama, čime je postala daleko najuspješnija novozelandska olimpijka.

Norvežankama zlato u rukometu

Norveška ženska rukometna reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika svladavši u finalu igranom u Lilleu domaćina i branitelja naslova Francusku sa 29-21 (15-13).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Henny Riestad s osam i Kari Brattset Dale sa šest golova su predvodile Norvešku kod koje je 44-godišnja vratarica Katrine Lunde upisala 12 obrana. Orlane Kanor s pet i Požežanka Tamara Horaček s četiri pogotka bile su najefikasnije kod Francuske.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Norvežanke su se odvojile na pet razlike početkom nastavka te više nisu dopustile Francuskinjama povratak u susret. Štoviše, pred sam kraj dvoboja razlika se popela i na najvećih osam razlike (28-20).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Norvešku je ovo treće olimpijsko zlato, nakon Pekinga 2008. i Londona 2012., a peta uzastopna medalja s OI, na posljednja dva izdanja su bile brončane. Francuska je treći put zaredom igrala finale, uz zlato iz Tokija sada ima i srebra iz Rija 2016. te Pariza 2024.

Ranije u subotu je Danska osvojila je brončanu medalju nakon što je u susretu za treće mjesto u Lilleu svladala Švedsku sa 30-25 (15-13).

Cao Yuan obranio naslov sa platforme

Kineski skakač u vodu Cao Yuan obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skokovima s 10-metarske platforme, čime je osvojio svoje četvrto olimpijsko zlato, a ukupno šestu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj 29-godišnji skakač je postao prvi u povijesti koji je osvojio tri zlatna odličja u tri različite discipline, kad je u Tokiju prije tri godine postao olimpijski pobjednik u skokovima sa 10-metarske platforme. U Parizu je taj naslov obranio tako što je bio jedini koji nije imao nijedan kiks već je izveo šest ujednačenih skokova i za njih skupio ukupno 547,50 bodova.

Najopasniji suparnik kineskom prvaku bio je 17-godišnji Japanac Rikuto Tamai koji je završio sa 507,65 bodova, ali je za svoj predzadnji skok dobio svega 39,10 bodova i tako izgubio mogućnost borbe za zlato, ali je u svom drugom nastupu na OI osvojio srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanac Noah Williams, aktualni svjetski doprvak u ovoj disciplini, osvojio je brončano odličje sa 497,35 bodova, s odlična posljednja dva skoka u finalu, kojima je uspio nadmašiti četvrtoplasiranog Australca Cassiela Rousseaua (481,00) i petoplasiranog Meksikanca Randala Willarsa Valdeza (478,40).

Bila je to posljednja disciplina programa skokova u vodu na OI u Parizu, gdje su kineski skakači i skakačice ponovno osvojili sve zlatne medalje, ukupno njih osam, te još dva srebra i jednu broncu.

Kineskinje očekivano najbolje u ekipnoj konkurenciji

Kineska ženska stolnoteniska reprezentacija osvojila je nasov olimpijskog pobjednika u ekipnoj konkurenciji na OI u Parizu, Kineskinje su u finalu sa 3-0 nadigrale Japanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključnim se pokazao prvi dvoboj u kojem su u igri parova Meng Chen i Manyu Wang sa 3-2 (9-11, 11-6, 6-11, 11-6, 12-10) svladale Ninu Hayatu i Miwu Harimoto. Potom je olimpijska doprvakinja Yingsha Sun sa 3-0 (13-11, 11-6, 11-6) svladala Miu Hirano, da bi Manyu Wang sa 3-1 (12-14, 12-10, 11-7, 11-6) nadigrala Miwu Harimoto.

Ovo je peti put kako je ekipno natjecanje bilo na programu OI, a Kineskinje su peti put osvojile zlato. Japan je, pak, stigao do trećeg srebra uz jednu broncu. I prije tri godine u Tokiju Kina je bila uspješnija od Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je pobjedom svoje ženske reprezentacije osvojila svih pet zlata u stolnom tenisu u Parizu te je uspjela u onome što nije prije tri godine u okiju kada su u konkurenciji mješovitih parova zlato osvojili japanski predstavnici.

U susretu za broncu je Južna Koreja s uvjerljivih 3-0 bila bolje od Njemačke.

Novozelanđanka Ko zlatom popunila kolekciju odličja

Novozelandska golfašica Lydia Ko osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i time je kompletirala koleciju odličja, jer je prije osam godina u Rio de Janeiru osvojila srebro, dok joj je u Tokiju pripala bronca.

Ko je zadnjeg dana natjecanja završila 18 rupa sa 71 udarcem što joj je donijelo ukupan rezultat od 278 udaraca, 10 ispod prosjeka za teren u Nacionalnom golf centru u južnom predgrađu Pariza.

Ko je zlatnu medalju "iskovala" drugog i trećeg dana, kad je imala rezultate od 67 i 68 udaraca te je u vodstvu dočekala zadnji dan.

Njemica Esther Henseleit je napravila sjajan posao zadnjeg dana, kad je uspjela završiti 18 rupa sa samo 66 udaraca te je s 13. skočila na drugo mjesto i osvojila srebro, zaostavši dva udarca za pobjednicom (280). Jedan udarac više od Njemice imala je Kineskinja Lin Xiyu Janet (281) te joj je pripala brončana medalja.

Zlato i dva olimpijska rekorda za Norvežanku Koandu

Norveška dizačica utega, 25-godišnja Solfrid Eila Amena Koanda, nova je olimpijska pobjednica u kategoriji do 81 kg, a pritom je u Parizu postavila i dva olimpijska rekorda, u izbačaju (154 kg) i ukupno podignutom teretu (275 kg).

Koanda je nakon prvog dijela natjecanja bila na drugom mjestu podigavši u trzaju 121 kg. Jedan kilogram više imala je Ekvadorka Neisi Patricia Dajomes Barrera, olimpijska pobjednica iz Tokija u kategoriji do 76 kg.

No, u izbačaju je ekvadorska dizačica uspjela podići samo 145 kg u drugom pokušaju pa je s ukupno 267 kg pala na treće mjesto i osvojila broncu.

Osim pobjednice, prestigla ju je i Egipćanka Sara Ahmed koja je u trzaju imala 117 kg, ali je u izbačaju podigla 151 kg, što joj je bilo dovoljno za osvajanje srebrne medalje.

Kad je bilo jasno da je osvojila zlatnu medalju, 25-godišnja Norvežanka je pokušala postaviti i novi svjetski rekord u izbačaju (162 kg), ali nije uspjela ni podići šipku s teretom iznad glave.

Amerikanke po peti put zlatne

Nogometašice Sjedinjenih Američkih Država po peti put su u povijesti postale pobjednice olimpijskog turnira, u finalnom ogledu u Parizu svladale su Brazilke s minimalnih 1-0 (0-0).

Posljednji put Amerikanke su na Igrama slavile 2012. godine u Londonu, a sada u svojim vitrinama imaju pet zlata te po jedno srebro i broncu. Brazil je treći put u povijesti izgubio finalni susret i svaki put su kobne po njih bile Amerikanke. Od tih suparnica Brazilke su ranije gubile 2004. i 2008. godine.

Ključni trenutak finalnog ogleda dogodio se u 57. minuti kada je Albert presjekla brazilski napad na sredini travnjaka te je poslala sjajnu loptu prema Mallory Diane Swanson. Ona se sjurila u suparnički šesnaesterac te je lako naciljala suprotni kut za vodstvo Amerikanki.

Sve do kraja Brazil je pokušavao doći do izjednačenja, a jedinu pravu šansu imala je Adriana u 94. minuti. Njen dobar udarac glavom zaustavila je američka vratarka Naeher za potvrdu pobjede svoje reprezentacije.

U petak su u utakmici za treće mjesto njemačke nogometašice s 1-0 bile bolje od Španjolske.

Portugalcima zlato u 'madisonu'

Portugalski biciklisti Iuri Leitao i Rui Oliveira novi su olimpijski pobjednici u disciplini 'madison', voženoj u subotu u Nacionalnom velodromu u pariškom predgrađu.

U disciplini u kojoj dvojica biciklista naizmjence moraju ukupno proći 200 puta po eliptičnoj stazi dužine 250 metara, a pritom i 20 puta sudjelovati u sprintovima kad se oglasi zvono, često dolazi do sudara i padova, jer je mnogo biciklista istovremeno na stazi. U tom pomalo kaotičnom okruženju najbolje su se snašli Portugalci koji su glavninu bodova skupili u samoj završnici finala, pobijedivši u četiri posljednja sprinta, što im je donijelo 25 bodova od 55 koliko su ih ukupno uspjeli prikupiti.

Osam bodova iza portugalskog dvojca ostali su Talijani Simone Consonni i Elia Viviani, kojima se u završnici utrke dogodio pad pri jednoj izmjeni, što im je odnijelo dragocjene bodove u borbi za zlato.

Treći su sa 41 bodom bili Danci Niklas Larsen i Michael Moerkoev, koji je prije tri godine u Tokiju osvojio zlato u ovoj disciplini.

Zanimljivo je da portugalski biciklisti do OI u Parizu nisu uspjeli osvojiti nijednu medalju na pisti, da bi na ovim Igrama osvojili dva odličja. Osim današnjeg zlata u 'madisonu', Iuri Leitao je osvojio i srebrnu medalju u 'omniumu'.

Zlato za Kanađanina Kima

Kanađanin Philip Kim osvojio je zlatnu medalju u breakdanceu na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje je ovaj sport doživio premijeru.

Premijernu medalju u ovom sportu osvojila je dan ranije Japanka Ami Yuasa.

Breakdance je novi olimpijski sport u kojem se natjecatelji bore jedan protiv drugoga uz glazbu koju pušta DJ. Natjecanje u breakingu se održavalo na Place de la Concorde. Suci su pritom ocjenjivali šest kriterija, a to su kreativnost, osobnost, tehnika, raznovrsnost, performativnost i muzikalnost.

Kanađanin Kim je u finalu s 3-0 pobijedio Francuza Danisa Civila, s tim da je sudačkom odlukom bilo uvjerljivih 23-4 za Kanađanina.

Brončanu medalju osvojio je Amerikanac Victor Montalvo.

Zlato i svjetski rekord za Egipćanina Elgendyja

Egipćanin Ahmed Elgendy osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u modernom petoboju, a natjecanje na Igrama u Parizu završio je i s novim svjetskim rekordom od 1555 bodova opravdavši status jednog od najboljih natjecatelja u ovom sportu.

Elgendy je prije tri godine u Tokiju osvojio srebrnu medalju, a Egipatski olimpijski odbor ga je odabrao za nositelja zastave na svečanom otvaranju Igara u Parizu.

Elgendy je bio među onima koji su bez rušenja završili dio natjecanja u preponskom jahanju (300 bodova), bio je najbolji u mačevanju (245), ponajbolji u plivanju (312), a u finalnom dijela natjecanja u trčanju i pucanju je imao 11. rezultat (698).

No, i to je bilo dovoljno da za 13 bodova nadmaši drugoplasiranog Japanca Tishua Sata. Broncu je sa 1536 bodova osvojio Talijan Giorgio Malan.

Zlato za Šveđane u odbojci na pijesku

Šveđani David Ahman i Jonatan Hellvig u olimpijskom su debiju osvojili zlatnu medalju u odbojci na pijesku na Igrama u Parizu, na terenu izgrađenom u podnožju Eiffelovog tornja.

U finalu su potpuno nadigrali Nijemce Nilsa Ehlersa i Clemensa Wicklera pobijedivši ih u dva seta sa 21-10, 21-13.

Brončano odličje pripalo je olimpijskim pobjednicima iz Tokija, Norvežanima Andersu Berntsenu Molu i Christianu Sandlieju Soerumu, koji su u meču za treće mjesto pobijedili predstavnike Katra Cherifa Younoussea i Ahmeda Tijana sa 21-13 i 21-16.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo