Preminuo legendarni tvorac realnog aikidoa Ljuba Vračarević

Posle duge bolesti

18.11.2013.
21:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tvorac jedine srpske veštine koja je priznata u svetu Ljubomir Ljuba Vračarević preminuo je u 67. godini, objavljeno je na sajtu Svetskog centra realnog aikidoa.

Vračarević je nosilac crnog pojasa, 10. dan, i osnivač stila „Realni aikido“.

Majstor aikidoa je postao 1971. godine kod najvećih japanskih majstora, a nakon toga se uključuje u rad sa policijom vojskom, što ga inspiriše da razvije svoj stil u pravcu praktične primene.

Međunarodnu reputaciju majstor Vračarević izgradio je obučavajući jedinice policije, vojske,službi obezbeđenja, kao i telohranitelje više državnika.

U toku svoje dosadašnje karijere održao je više od 250 seminara širom sveta. Kroz klubove realnog aikidoa do sada je prošlo više od 130 000 učenika. Oblast obučavanja kojoj pridaje veliku pažnju je rad sa decom od 5 do 12 godina. Autor je 12 knjiga o realnom aikidou i samoodbrani. [1]

Majstor Vračarević je bio instruktor u IBSSA, profesor na Visokoj školi za sport u Beogradu, redovan član Ruske akademije nauka o Zemlji i Internacionalne akademije za nacionalnu bezbednost kao i nosilac mnogih međunarodnih priznanja.

Na ceremoniji kuće slavnih United States Martial Arts Hall of Fame 9. avgusta 2003. Ljubomiru Vračareviću je dodeljeno najveće zvanje u borilačkim veštinama: Crni pojas 10. Dan-Soke kao tvorcu stila Realni aikido.

Realni aikido je uvršćen u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska veština.

Ostvario je epizodne uloge u filmovima Kako je propao rokenrol (Nindža instruktor) i Šejtanov ratnik (instruktor Realnog Aikidoa).

Foto: Svetski centar realnog aikidoa

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali